返回列表 回覆 發帖

[發問] 非教徒/反基不明白、不理解?

對於一些與天主教/基督教相關的問題,近日經常有教徒有此論調,說非教徒/反基不會明白、不會理解。

咁離教者呢?係咪本來由明白、理解,離教後就突然不明白、不理解?

如果離教後又入返教,即係本來由明白、理解,變為不明白、不理解,之後又明返哂?
回覆 6# beebeechan

你答咗?
回覆 8# 逃出魔幻紀

唔緊要既,我向來都不恥下問,或者我miss咗你曾經回應過呢方面的疑問,如果你覺得嘥氣唔想再答都可以,只係我會繼續唔知道之嘛,對大家都無乜影響,千祈唔好覺得好似逼緊你,或者故意刁難。宗教立場不同,唔代表响其他知識領域下都唔可以彼此幫助互相增長既。正如你講過:「人要擁有相當的知識才能知道自己的無知」,可能我同你既分別在於我會繼續問,唔想自己keep係太過無知既狀態啫,因為我覺得識問問題,都要有相當的知識先做得到架。
bbc6樓嘅回答有好強嘅邏輯性,內容既抽象又形象,有觀察、有比较、有分析、有思考,通過科學嘅分析推理,作出有條理嘅综合概括及判断,答中曬題目,展示咗高階嘅思维过程同能力,絕非條件反射式嘅答案可比。我好欣賞佢呢個答案,所以真係唔明點解你問佢「你答咗?」咁?可否指點一下?
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/22 07:10

指點就不敢當,我問「你答咗?」是覺得對方沒有正面回應一樓的問題。既然逃版友對6樓的答案讚口不絕,我再嘗試解釋為何我有此反問。

抽友一向思路不錯, 不過呢舖就麻麻地。

這句不是對問題的回應,是針對本人的意見。

明白天主, 不是以「在教會內」,「在教會外」嚟做分界既。

以否定作回應,即未有正面回應。就好像我問:這是什麼東西?回應:這並不是一個蘋果。

正如, 愛中國, 不是以「愛共產黨」「不愛共產黨」劃分。

這句是舉例。當上句以否定作回應時,讀者正期望一個肯定回應,而不是一個舉例。例如:這並不是一個蘋果,正如龍眼樹是不會長出榴槤的。

最明白天主計劃的。。。。是撒殫

對這回應,對我而言並無接收到對我的問題有任何幫助的地方。

全句類比如下:

我問:這是什麼東西?

回應:

你一向都好醒,今次就好蠢了。

這並不是一個蘋果,正如龍眼樹是不會長出榴槤的。

最重要是要均衡飲食。

從以上回應,我仍不知道這是什麼東西。
回覆 33# beebeechan

我是引述一些教徒的論調來發問的,你看不見第一段麼?「近日經常有教徒有此論調,說非教徒/反基不會明白、不會理解。」
多謝你嘅回覆,令我大概明白你嘅思路,同埋接收及理解資訊嘅方式。
但係我仲係覺得bbc嘅答案好有水準,可 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/22 11:16

可否談談你認為當中哪些句子令你感到是很有水準?

同時你提及:
有好強嘅邏輯性,內容既抽象又形象,有觀察、有比较、有分析、有思考,通過科學嘅分析推理,作出有條理嘅综合概括及判断,答中曬題目,展示咗高階嘅思维过程同能力,絕非條件反射式嘅答案可比

可否說明各點?
回覆 36# beebeechan

你表態同意第一段,都係無回應我之後既follow up問題喎。
bbc答咗。
我幾時講過「非教徒/反基不會明白、不會理解」?
逃出魔幻紀 2021/10/22 13:06 提交

你既意思係,bcc代你答咗點解你有咁既見解?

你在「天主的保佑與祝福?」二樓有表達過這意思,還有的我不再找了。

我認真回應,希望也得到相應對待。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
我很認真。請認真細察「天主的保佑與祝福?」二樓的意思,看能否與「非教徒/反基不會明白、不會理解」畫 ...
逃出魔幻紀 2021/10/22 14:02 提交

我觀察到有這個意涵。

不過,無論你對號入座與否,已經有另一天主教徒版友對此言論表示深切認同。
bbc答咗。
逃出魔幻紀 2021/10/22 13:06 提交

其實可否回應一下你呢幾個字既回覆所指既咩意思?
回覆 43# 逃出魔幻紀

我問:可否談談你認為(bbc的回覆)當中哪些句子令你感到是很有水準?
你答:bbc答咗。
我問:你既意思係,bcc代你答咗點解你有咁既見解?
我再問:其實可否回應一下你呢幾個字(bbc答咗)既回覆所指既咩意思?
你答:我覺得bbc答得有道理。

花園遊了一圈,我得不到有效回應。

至於你攤開你講過嘅上述說話,的確係無講過非教友甚至「反基者」作出正確嘅理解係唔正常。不過bbc就一看就知道我文中所指既你,你又即時對號入座,唔知大家咁樣理解你既文字又算唔算正常?
回覆 43# 逃出魔幻紀

順便攤開埋以下你講過既說話,睇下大家仲有無誤解你既意思?

要明白天主耶穌基督嘅道理必須靠聖神引領。
逃出魔幻紀 發表於 2021/3/8 15:56
「非教友甚至「反基者」作出正確嘅理解係唔正常」,   我亦講過「最了解上主計劃的是撒殫」:最強的反基!
...
beebeechan 發表於 2021/10/22 20:52

曾經有教徒話過呢度係「撒旦嘅據點」喎,照你咁講我呢個網主實明哂所有教理啦。
你仲未認真答呢條邏輯題喎:

請認真細察「天主的保佑與祝福?」二樓的意思,看能否與「非教徒/反基不會明白、不會理解」畫上等號?
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/22 23:08

你唔答我既問題唔緊要既,你問我既我都會盡量回應既。

我答咗「我觀察到有這個意涵」,但你又話我未認真,唔緊要,現在就我既想法同你分享一下。

在我看來,文字不並是數學,即使用相同的文字,也未必能彼此「畫上等號」,例如Oh My God一詞,應用於以下場境都有不一樣的意思:

- 見到有人跌倒
- 見到有美女
- 正在欲仙欲死的一刻

所以,Oh My God也不能與Oh My God「畫上等號」。

那麼不同文字用詞、筆劃、字數也不同,當然不可以畫上等號啦。
「Oh My God」係文字上未能「畫上等號」的一個例子,說明即使是完全一模一樣的文字,在不同的情況下也可以有不同的意思,所以未能「畫上等號」。

你要A文字與A文字「畫上等號」,除非是兩者都是由你所說,而你亦認同兩者是「畫上等號」。

更何況是A文字與B文字,而兩者是由不同的人說出來的呢?你叫人怎能「畫上等號」啊?
我是用「我觀察到有這個意涵」,沒有用「畫上等號」。
是的。
就是「《天主的保佑與祝福?》二樓的說話」有「非教徒/反基不會明白、不會理解」的意涵,所指的意涵具體內容就是「非教徒/反基不會明白、不會理解」。

i.e. (1) 有 (3) 的意涵,所以所指的意涵具體內容就是 (3)。

你是想要這個答案嗎?
你在69樓說1)≠3),71樓又說1) 所指的意涵具體內容就是 3),你是否知道你自己正在說什麼? ...
逃出魔幻紀 2021/10/26 00:01 提交

我知道的。
你就說這「意涵」並非「非教徒/反基不會明白、不會理解」
逃出魔幻紀 發表於 2021/10/26 10:01

請問我何時有說過這句?
高級模式 | 發新話題
換一個