返回列表 回覆 發帖

天主聖神能引領你與否,決定權在你而不在祂

「全能」嘅「天主」,只要意念一動,乜事都搞掂,還需要人(「聖神」)幫手?這只能說牠無能。
    樓主吹撒旦聰明,卻自掌嘴巴。就因為撒旦聰明,所以牠背叛了「天主」!
    稍有理性者,當然不明基督教「道理」。
要明白天主耶穌基督嘅道理必須靠聖神引領
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/12 22:25

既然你講極,稍有理性嘅都唔明,不如叫「聖神」出來帶領大家呀。
隨聖神的引導行事,就決不會去滿足本性的私慾
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/13 12:39

移鼠就話,信牠的「必得著百倍」、「永遠不見死」、「永不饑渴」、上「天堂」。這些都是「滿足本性的私慾」。
    你又話,滿足這些私慾的得不到「聖神」引領。那麼,到底要聽移鼠話還是聽「聖神」話?
天使一旦選擇叛逆成魔便沒有回頭的機會了
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/13 22:17

你話魔鬼絕頂聰明,那麼,牠走的路就是正確的了,走回頭路不是正好嗎?
專登搵啲無謂嘢嚟講,仲有乜嘢可以解釋呢
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/13 23:50

對於質疑,「搵啲無謂嘢嚟講」係你!你說的都是遁詞,何曾正正經經答覆過!
唔接受天主聖神嘅引領,拒絕天主耶穌基督,係咪一件好合邏輯嘅事呢?
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/13 23:50

看整本妖書,充滿荒誕、殘酷,「天主」、耶穌都是惡魔,拒絕牠們,為啥唔合邏輯呢?
每個人都可以有自己嘅睇法,冇可能強求統一思想
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/14 14:20

基督邪教没統一思想?個個成為喪屍,聽「天主」指揮,才是真正基督徒:
    「你們因這一切的事,若不聽我,卻行事與我反對,我就要發烈怒,行事與你們反對。又因你們的罪,懲罰你們七次,並且你們要喫兒子的肉,也要喫女兒的肉。我又要毀壞你們的邱壇、砍下你們的日像,把你們的屍首扔在你們偶像的身上。」《利未記》26:27
    「凡栽種的物,若不是我天父栽種的,必要拔出來。」《馬太》15:13
    「一個僕人不能事奉兩個主人,不是惡這個愛那個;就是重這個輕那個。你們不能又事奉上帝又事奉瑪門(財利的意思)。」《路加》16:13
係就應該話係,唔係就話唔係
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/14 14:20

你就話過,妖酋嘅嘢,你「一定跟」。
    妖酋發表過《徹底根除異端論》,妖酋連自己女兒、姊妹都屌,你有冇跟過?「係就應該話係,唔係就話唔係」。
但係對天主道理ABC嘅天主聖三概念仲係零認識嘅旁觀者
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/15 22:48

一個「三位一體」嘅鬼物姦淫瑪利亞,生出其中一個鬼物,有理性者當然唔明,你問這裏的網友,有那個會明?
奉「挖睛製銀」嘅《辟邪紀實》為圭臬

《辟邪紀實》只是其中一本前人紀述基督邪教荒謬絕倫嘅記述,還有《辟邪教議》、《謹遵聖諭辟邪全圖》、《浪跡叢談.天主教》、《果報錄》等。
    「奉『挖睛製銀』嘅《辟邪紀實》為圭臬」,文字都未能拿捏得準,就唔好亂噏嘞。
學《今日頭條》無數假新聞寫手一樣吹水作嘢講到似層層

作嘢嘅還有什麼比得上妖書、天誅教、極毒教!移鼠就吹得天花亂墜,你要唔要爺爺列舉出來?
「離教者之家」大旗下坐埋一檯

大家都睇出你妖教絕天理、滅人倫而已。
唔知你舉唔舉得起唶
beebeechan 發表於 2021/11/16 03:45

你爺爺唔舉得起,會有你呢個孫子出來?
響爺爺面前, 你永遠係孫子!
咒你死?
我有一句口頭禪就係「你要知道……,明唔明白係另一回事」
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/18 10:08

你成日話人「唔明白」,爺爺已經講過無數次,信耶穌怎可「永遠不見死」?可以講外邦語?……
    叫你企響大炮口面前俾爺爺開一炮,講講溫州話、荷蘭話俾大家聽,不就立刻明白?你卻總講東講西,全無正面回應,只是像錄音機一樣話「唔明」、「唔明」、「無知」……
    到底誰無知?大家都看得清楚。
爺爺就唔明,世上竟會有像你這樣強詞奪理之「人」。
原因就係你分唔清「知道」同「明白」嘅分別
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/19 09:19

很容易用符合科學、邏輯嘅方法,就能驗證「天主」是否「全知、全善、全能」,你卻一再推三搪四、顧左右而言他,唔敢答覆。
    好似移鼠咁,自己無能,就話:唔准試探、永冇神蹟、係嚟救人。
    身陷邪教而不覺,誰人無知?
仍對天主聖三這個福音的ABC概念全不知曉(不知道聖神就是天主而非第三者)
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/19 14:50

既然「天主」係「三位一體」(「聖父」、「聖子」、「聖神」),又話「聖神」係「天主」,咁「聖父」、「聖子」呢?
    只有精神病人才會明!
我喺原帖問來問去你都唔肯答,閃閃宿宿多多藉口咁
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/20 00:13

字都未識,就話質疑人?
    爺爺就質問過你無數次,你有那次敢正正經經答覆?
高級模式 | 發新話題
換一個