返回列表 回覆 發帖

天主聖神能引領你與否,決定權在你而不在祂

當然係你理解都有問題哩

打個比喻, 聖神如牧羊人, 引領羊群。

有牧羊人引領, 不等如羊會跟牧羊 ...
beebeechan 發表於 2021/11/12 01:31

不知牧羊人的「羊」下場如何?
在羊棚「天堂」內怡養天年?

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
寫本貼題目時,想起了我在本區發表過的貼文《預定論、自由意志論及其他》。由於曾經承諾過開貼回答抽刀網主 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/11 15:26

好心唔好用那些被人駁到七彩的廢經文來搪塞大家啦!
你完全冇能力用你自己個人的見解去回答咩?
成個錄音機咁?
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆  抽刀斷水

撒但曾經是天主所造的天使之中最高級、最聰明、最榮耀、被天主委以重任大天使,那麼天 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/11 22:12

很簡單,
如果你個天主是全能,一定不會做一個背叛自己的天使出來!
全人類都可以毀滅殺死,竟然殺不死一個自己做的壞產品撒但?

吹呀吹……
睇睇下,全本神經都是精神病人的妄想症?

你們基督教已知的結局:
用妖言惑眾傾覆萬邦者!你基督教怎麼也被砍倒在地?你基督教心中曾說過:『我要直沖霄漢,高置我的御座在世界各國以上;我要坐在各國盛會的山上,極北靠吹之處;我要升越雲表,與至世上唯我獨尊,與高者相平衡! 』然而,你基督教卻下到了陰府,深淵的極處。 」

.
接受抽網主指點,將原版本更改為:「要明白天主耶穌基督嘅道理就必須接受聖神引領」。 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/11 22:56

「要明白天主耶穌基督嘅道理就必須接受聖神引領進入精神病院接受治療」

.
你的確係垃圾佬搬垃圾。。。。

新約只有27書, 你就搞出第53本書!
不知所搬!
無知識, 西門的外 ...
beebeechan 發表於 2021/11/12 22:32

《帖撒罗尼迦后书》,天主教称《得撒洛尼人后书》,(希腊语ΠΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ Β΄
新约全书第53本书基督教传统称那是使徒保罗在大约公元51年写给帖撒罗尼迦基督徒的第二封信。之前保罗给这里的人写了帖撒罗尼迦前书。在分类上,它是保罗书信中的一封。

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%B8%96%E6%92%92%E7%BE%85%E5%B0%BC%E8%BF%A6%E5%BE%8C%E6%9B%B8

回覆  抽刀斷水

我講個好多次,天主引領所有人,是否接受天主引領就各人各自修行。我講到牙血都出, ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/13 23:50

你覺得你自己有聖神嘅引領,其實你係冇。
因為抽刀兄問了你這麼多次,
你的聖神都沒有引領你正確地去答對任何抽刀斷水的問題!

注意:是否接受,接受與否,是一件事。
反基與基徒收不收到「聖神引領的 通知/啓示/敬告/警告 」又是另外一回事。

人地抽刀兄問你:「離教者同反基,仲有無聖神既引領」?
你就答「是否接受天主引領就各人各自修行?問自己」?

離教者同反基都唔信咯,還修行個屁,問個屁咩?簡直九唔搭八!

因為你自己本人也完全冇接收過任何聖神嘅引領的經驗,一切都只是你自己的幻想和妄想,對是不對?

.
回覆  抽刀斷水

我講個好多次,天主引領所有人,是否接受天主引領就各人各自修行。我講到牙血都出, ...

「反基」人士係隨時開通天地線接收任何既訊號,
一收到絕對唔會唔接受天主聖神嘅引領架!咁你都唔明?

連你們的得爛俢女,忠心耿耿侍候了天主幾十年,
臨死都大爆料從來沒有接收到仼何天主引領的訊息,莫非你比得爛俢女更忠心和侍候得時間長? ?

.
回覆  抽刀斷水
    我講個好多次,天主引領所有人,是否接受天主引領就各人各自修行。我講到牙血都出, ...退一萬步講:一個經營反基網站嘅「反基」人士,唔接受天主聖神嘅引領,拒絕天主耶穌基督,係咪一件好合邏輯嘅事呢?

退一萬步講:你的天主聖神嘅引領你去解釋到一個經營反基網站嘅「反基」人士,個個接受天主聖神嘅引領,接受天主耶穌基督,係咪一件好合邏輯嘅事呢?
但,顯而易見,你的天主聖神引領唔到你,或根本冇引領你去說服呢個反基網站嘅「反基」人士?
又因為你的天主聖神沒有引領,所以你激到發爛渣?

.
我一路多次問你係咪話緊我,唔係我對唔對號入座嘅問題,係就應該話係,唔係就話唔係,請你用你一向提倡嘅善良話俾我聽:你冇指名道姓話緊嗰個究竟係咪我呢?
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/14 14:20

個個問了你N條問題,你一條都不答?
依家又教/迫/兇 人必須回答「係就應該話係,唔係就話唔係」?
基督教徒的雙重標準真是夠曬霸道!

.
對於完全唔知道唐努烏梁海同江東64屯係乜東東就話30萬同胞被屠殺係理所當然嘅事嘅leefeng成日攞啲《今日頭條》嘅假新聞當成堅料上嚟呢度貼,
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/15 22:48

Leefeng從來沒有說過30萬同胞被屠殺係理所當然嘅事,
你呢個基督教徒不要顛倒黑白,屈得就屈!

亦不要轉移視線去生安白造來行騙傳教!
所以話你們基督教徒道德敗壞,說謊還有理了?

基督教在香港帶頭說謊煽動教徒製造暴力動亂反中國是事實,冇人屈你地!
基督教在世界各地滅族侵略,殺小孩,冇人屈你地!
基督教在世界各地性侵小孩子,天理不容,冇人屈你地!

為什麼你不敢承認是事實?你亦從來不敢提???
因為「庚子俄難歷史事件」就正正是你們基督教在教會各處,透過基督教徒四處散播的仇恨賣國謡言讓人仇恨中國反中之目的!!!

你的鬼計讓我揭穿就一直在耍流氓,發爛渣,但你能否認你不是在散播仇恨謠言嗎?敢做唔敢認?
不要忘記歷史裡,你們基督教一樣害中國喪權辱國,失香港失澳門都是你們基督教的手筆!
基督教自己的出賣中國勾當不提,卻站在道德高地指手畫腳拎中俄歷史來攻擊中國?為什么?有什么目的?

你的傳教貼文四處去妖言惑眾,內容謊話連篇和有欺騙斂財成份,被人質疑,老羞成怒就發爛渣,不顧事實去製造顛倒黑白的「扮委屈」?

你在質疑Leefeng攞啲《今日頭條》嘅假新聞的那一刻,
有沒有反省指責過基督教的千萬假新聞?
針對基督教性侵的羞恥心?

針對基督教怎樣蠶食中國呢?這些是不是事實?
你從不敢提?玩包庇?扮盲?或基督教徒的你覺得係理所當然嘅事???

我Leefeng需要放假新聞來自毀長城去破壞我自己的公信力嗎?
你們基督教簡直越來越沒有道德底線,更加謊話連篇,惡人先告狀的貨!

.
學《今日頭條》無數假新聞寫手一樣吹水作嘢講到似層層,就完全合情合理啦。我忽然間諗起沙文,雖然唔啱嘴型……
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/15 22:48

你們基督教散播的反中謡言不是吹水作嘢?
你貼的傳教廢文不是吹水作嘢?

既然基督教咁真實,又會有這麼多中外學者出來抽絲剝繭指出基督教的所有謊言和荒謬?
你們基督邪教諸多歪理, 意識形態都是瘋子的妖人一群!

乜你以為讓“上流寄生族” 叫了兩句 ‘寶寶’,就返老還童可以亂噏無為嗱?
另外,根據你言行,你唔似60老人應該有的語氣和德行?
如果你說的<毛澤東年代你親戚食飯領唱時你是小孩子>事件不是吹水作嘢的話,……

咦?你有什麼文件可以證明你的“年齡”来支持你的所有叙述是真的?不是你在吹水作嘢?!

.
咁恨有孫,
你係咪一早就絕Z絕S
beebeechan 發表於 2021/11/16 10:50

你是旁觀者的孫子,乜你想自絶?或你beebeechan在自己咒自己beebeechan?

.
    我有一句口頭禪就係「你要知道……,明唔明白係另一回事」,而家你就係唔知道「知道」 ...「只要意念一動,乜事都搞掂,還需要人(「聖神」)幫手?」,亦都唔會用「有理性者當然唔
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/18 10:08

你理解力特差,難怪次次都答非所問,支支唔唔,九唔搭八?
旁觀者是說:「只要「聖神」意念一動,乜事都搞掂,還需要【人】幫手嗎? 」!

而不是【人】意念一動,需要人(「聖神」)幫手。(怎麼看,你這句根本完全狗屁不通,對不?)
你究竟看得懂嗎?
如果你不是說謊,吹水作嘢的話,……你應該六十勾以上了,怎麼一點六十歲應有的基本知識水準也沒有呢?

.

你成日自稱爺爺,希望你成為一個知道自己無知,甚至唔知道自己知道嘅智慧老爺爺(請參閱我曾經喺度po過嘅市《人貴自知》)。
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/18 10:08

蕭若元在坊間出了名吹牛大王,慣性吹水作嘢,你莫非是蕭若元的高足…
咦,唔係喎,你老過蕭若元架,如果你冇吹水作嘢<毛澤東年代你親戚食飯領唱時你是小孩子>!

如果你沒有60勾以上,就證明你慣於吹水作嘢,同蕭若元係同一類的貨色。

如果你真有60勾以上,真的是一個智慧全無的老頭子(爺爺稱呼是只給尊稱的老人家),希望你以後改過自新,痛思己過,不再吹水作嘢,可以成為一個知道自己無知《人貴自知》的小老頭子吧!

.
回覆  旁觀者

我而家終於明白點解你成日放錄音機,就算我答咗你你都仍然重複不停講同一句說話問同一 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/19 09:19

我會唔知蕭若元講緊乜嘢?淨係話佢造謠?
咪話我篤爆你,你根本就是同黑暴,蕭若元一丘之貉,
黑暴放火燒老人家,蕭若元就嘲笑果位老人家做戲,玩特技扮玩被火燒。講得出咁冷血既說話的蕭若元,只有冷血基督教徒和黑暴認同呢件爛口吹牛佬!

你追捧蕭若元的論調,認為蕭若元言論可信,證明你這個基督教徒也是冷血和是非不分的黑暴盲從蛇鼠一窩的貨色!

你可以自high以為我和旁觀者不明白你的意思。
但你可以問此處,例如抽刀斷水,上流寄生族,龍井樹,dior13dior13…各位,
究竟「旁觀者是說:『只要「聖神」意念一動,乜事都搞掂,還需要【人】幫手嗎? 」?
還是【人】意念一動,需要人(「聖神」)幫手呢?

冇人需要知唔知道蕭若元講緊乜嘢垃圾廢話,只有基督教徒黑暴才會把蕭若元的廢話當金科玉律來舔!

另外,不是有人喜歡追住你搭訕,而是你從來都沒有正面回答過大家的問題,似乎是你自己對住幅牆壁自言自語多啲!

不是你唔想答,因為你根本冇料答,亦冇能力答!

.
回覆  旁觀者

我而家終於明白點解你成日放錄音機,就算我答咗你你都仍然重複不停講同一句說話問同一 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/19 09:19

講真,你的言論幾近思覺失調一類,
自己兜來兜去說不出個所以然來?

證明你是「知道」自己的毛病,而且「明白」你自己的「功能」有限!
除了重複把教會給你的傳教廢文四處貼之外,你係完全冇能力獨立回答任何問題的,有冇話錯你?

.
回覆  leefeng

呢個提議非常好,我就在此恭候leefeng極力推薦嘅「抽刀斷水,上流寄生族,龍井樹,dior13d ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/19 14:50

聖神就是天主而非第三者(聖父,聖子,聖靈/聖神)

“人” 如果係『聖神』,呢度個個都係『聖神』囉!
(聖父,聖子,聖靈/聖神)既然係三位一體,應該同心同德架?

呢度咁多(『聖神』)的人 竟然坐埋一枱反天主喎?是不是很有趣的畫面咁呢?

.
回覆  leefeng
另外,由於leefenf堅持講蕭若元黑暴造謠之類嘅嘢,請大家重溫下呢條片https://youtu.be/SDnokXk5Meg,睇吓同黑暴造謠有乜嘢關係?睇吓大家知唔知道燒山講緊乜嘢,唔需要一定明白,係知~唔~知~道~。
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/19 14:50

一天不做賊就扮法官?
蕭若元在黑暴期間造謠的事多如牛毛,公信力係O,只有基督教徒同黑暴喜歡聽佢廢up,而且逢講必錯,所以被坊間封為「燈神」花名來貶佢!
一個自己不自知的蕭若元教人「人貴自知」?是不是很可笑?

等同基督教徒個個「
淫亂、不潔、放蕩、崇拜偶像、施行邪法、仇恨、競爭、嫉妒、忿怒、爭吵、不睦、分黨、妒恨、兇殺、醉酒、宴樂」樣樣做齊,然後教人要道德,要自律,要「人貴自知」一樣可笑!

明白未呢?阿伯!

.

回覆  leefeng
梅艷芳喺《梅艷芳》入邊話佢四歲就登台做職業歌手,請你用呢個做基礎同埋文革10年做基數,重新計算下你嗰條「60歲」算術題。
鹽唔係食得越多就一定越好,最緊要係「知道」吸收乜嘢對自己最有益。冇認知能力真係攞命,當真不假,唔單止攞身體嘅命,連靈魂嘅命都攞埋,真係恐怖!

逃出魔幻紀 發表於 2021/11/19 15:20
我喺原帖問來問去你都唔肯答,閃閃宿宿多多藉口咁,而家我如果返去原帖問你,你呢搭唔搭?你涉嫌誹謗我, ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/20 00:13

文革於1966年5月16日–1976年10月6日。

我算你在最後一年1976時5歲,起碼5歲才會記得那些影像,你已經50勾,再推前5年你55,也接近60…
不過以你貼文和語氣,知識和通識來判定,你的文革事件一定是吹牛!唔認?

文革事件裡面,我一様問了你很多問題,但問來問去你都唔肯答,閃閃宿宿(縮縮)多多藉口咁?你承認和回答嗎?

所以呢句比較啱你:鹽唔係食得越多就一定越好,最緊要係「知道」吸收乜嘢對自己最有益。冇認知能力真係攞命,當真不假,唔單止攞身體嘅命,連靈魂嘅命都攞埋,真係恐怖!

.
我喺原帖問來問去你都唔肯答,閃閃宿宿多多藉口咁,而家我如果返去原帖問你,你呢搭唔搭?你涉嫌誹謗我,自己又唔作出澄清,咁樣符合你提倡嘅正直善良嘅做人標準?如果解釋唔到,是否更加符合你設定嘅「真小人、偽君子」是但一條標準呢?如果呢個係事實,如果你認咗你係真小人或者偽君子,咁你坐返去你哋leefeng圈定嗰一枱人(離教者之家全家)繼續吹水,我冇興趣再問你,亦都唔使你再解釋啦。
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/20 00:13

我裁判你是一個雙重標準的貨,認唔認?
我也一樣喺文革事件原帖問來問去你都唔肯答,閃閃宿宿(縮縮)多多藉口咁?
唔使審,你係偽君子,文革事件吹牛吹到爆,事後又閃閃宿宿(縮縮)多多藉口咁?你敢承認和回答嗎?

.
高級模式 | 發新話題
換一個