返回列表 回覆 發帖

天主聖神能引領你與否,決定權在你而不在祂

回覆 59# leefeng

呢個提議非常好,我就在此恭候leefeng極力推薦嘅「抽刀斷水,上流寄生族,龍井樹,dior13dior13…各位」解釋吓喺本貼嘅整個討論背景下,以下我、旁觀者、leefeng三人嘅對話有冇搭錯線?搭錯咗邊條線?對話節錄如下:

逃出魔幻紀(4樓):「要明白天主耶穌基督嘅道理就必須接受聖神引領」。

旁觀者(6樓):「『全能」』嘅『天主』,只要意念一動,乜事都搞掂,還需要人(『聖神』)幫手?」

逃出魔幻紀(23樓):「在這討論區對我的貼文逢貼必回的旁觀者說的『……(6樓)……』這一句話,就知道……他就有關話題討論了這麼多年,仍對天主聖三這個福音的ABC概念全不知曉(不知道聖神就是天主而非第三者)。

leefeng(54樓):「旁觀者是說:只要『聖神』意念一動,乜事都搞掂,還需要【人】幫手嗎? !而不是【人】意念一動,需要人(『聖神』)幫手」

另外,由於leefenf堅持講蕭若元黑暴造謠之類嘅嘢,請大家重溫下呢條片https://youtu.be/SDnokXk5Meg,睇吓同黑暴造謠有乜嘢關係?睇吓大家知唔知道燒山講緊乜嘢,唔需要一定明白,係知~唔~知~道~。

回覆 55# leefeng

梅艷芳喺《梅艷芳》入邊話佢四歲就登台做職業歌手,請你用呢個做基礎同埋文革10年做基數,重新計算下你嗰條「60歲」算術題。
鹽唔係食得越多就一定越好,最緊要係「知道」吸收乜嘢對自己最有益。冇認知能力真係攞命,當真不假,唔單止攞身體嘅命,連靈魂嘅命都攞埋,真係恐怖!
我也被知道、明白、了解的定義搞得糊塗了,作為嚴謹的治學精神,最好就請教啞老師:

原來它們分別不大,我也舒了口氣。至於有人覺得它們是有分別,可能只是純粹個人使用習慣而已,客觀上並不一定要其他人也要跟他一樣。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
我也被知道、明白、了解的定義搞得糊塗了,作為嚴謹的治學精神,最好就請教啞老師:

原來它們分別不大 ...
抽刀斷水 發表於 2021/11/19 21:03

好多人都知打輝瑞疫苖來抗新冠
但唔係咁多人明白點樣可以抗, 有啲以為「明白」咗既人, 仲叫千祈唔好打添!
知道同明白, 真係唔同喱浮既野嚟
旁觀者(6樓):「『全能」』嘅『天主』,只要意念一動,乜事都搞掂,還需要人(『聖神』)幫手?」

又打個比喻,
老荳裝修同屋企鬆油, 唔通真係需要嗰仔「幫手」先做到咩?
係想個仔參予一份而已。

創世紀, 天主做大光, 小光, 陸地, 水, 飛鳥樹木時都唔使人幫手,
做了人之後, 就俾人也參予創造(你去睇第二章, 上主叫亞當做乜部份)

以色列人打耶里哥城, 上主唔可以意念一動就使城牆倒塌咩,
就係要以色列人都參予一份, 繞城七日。
人做了他一小份,神做祂的大份。

基本上, 就是人不願做時, 神也不做。

做咗人老荳既, 應多以「父—子」關係來了解, 明白「神—人」既關係
(冇仔冇孫, 成日恨做爺爺嗰個, 會真係唔明)
回覆 63# 抽刀斷水

你返嚟就好啦,請先回答34樓同38樓嘅問題,以澄清我嘅疑惑:「抽刀係咪作假新聞嚟誹謗我?抽刀成日提倡善良正直,但係點解近來佢嘅行為好似唔係幾善良咁嘅?」
回覆  抽刀斷水

你返嚟就好啦,請先回答34樓同38樓嘅問題,以澄清我嘅疑惑:「抽刀係咪作假新聞嚟誹謗我 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/19 22:18

點解我一路唔答你呢?因為我覺得你唔响返原有主題嗰度傾,而响跳黎呢個主題提返,我腦海中就浮現「轉移視線」、「岔開話題」,所以咪唔鬼理你囉。

同埋我响32樓都話唔再問你野,而你個問題本身隱含另外一啲問題需要先澄清先答到,咁我又kick咗响度。

加上我忙緊閹割神父個proposal,好鬼忙架嘛。
點解我一路唔答你呢?因為我覺得你唔响返原有主題嗰度傾,而响跳黎呢個主題提返,我腦海中就浮現「 ...
抽刀斷水 發表於 2021/11/19 23:04

我喺原帖問來問去你都唔肯答,閃閃宿宿多多藉口咁,而家我如果返去原帖問你,你呢搭唔搭?你涉嫌誹謗我,自己又唔作出澄清,咁樣符合你提倡嘅正直善良嘅做人標準?如果解釋唔到,是否更加符合你設定嘅「真小人、偽君子」是但一條標準呢?如果呢個係事實,如果你認咗你係真小人或者偽君子,咁你坐返去你哋leefeng圈定嗰一枱人(離教者之家全家)繼續吹水,我冇興趣再問你,亦都唔使你再解釋啦。
我喺原帖問來問去你都唔肯答,閃閃宿宿多多藉口咁,而家我如果返去原帖問你,你呢搭唔搭?你涉嫌誹謗我, ...
逃出魔幻紀 2021/11/20 00:13 提交

我有問必答,答到你話講完。依家你話我唔肯答,先係涉嫌誹謗我先真。

我覺得我係本貼要講嘅嘢講完嘞
逃出魔幻紀 2021/10/28 09:10 提交
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆  leefeng

呢個提議非常好,我就在此恭候leefeng極力推薦嘅「抽刀斷水,上流寄生族,龍井樹,dior13d ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/19 14:50

聖神就是天主而非第三者(聖父,聖子,聖靈/聖神)

“人” 如果係『聖神』,呢度個個都係『聖神』囉!
(聖父,聖子,聖靈/聖神)既然係三位一體,應該同心同德架?

呢度咁多(『聖神』)的人 竟然坐埋一枱反天主喎?是不是很有趣的畫面咁呢?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆  leefeng
另外,由於leefenf堅持講蕭若元黑暴造謠之類嘅嘢,請大家重溫下呢條片https://youtu.be/SDnokXk5Meg,睇吓同黑暴造謠有乜嘢關係?睇吓大家知唔知道燒山講緊乜嘢,唔需要一定明白,係知~唔~知~道~。

一天不做賊就扮法官?
蕭若元在黑暴期間造謠的事多如牛毛,公信力係O,只有基督教徒同黑暴喜歡聽佢廢up,而且逢講必錯,所以被坊間封為「燈神」花名來貶佢!
一個自己不自知的蕭若元教人「人貴自知」?是不是很可笑?

等同基督教徒個個「
淫亂、不潔、放蕩、崇拜偶像、施行邪法、仇恨、競爭、嫉妒、忿怒、爭吵、不睦、分黨、妒恨、兇殺、醉酒、宴樂」樣樣做齊,然後教人要道德,要自律,要「人貴自知」一樣可笑!

明白未呢?阿伯!

.

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
原因就係你分唔清「知道」同「明白」嘅分別
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/19 09:19

很容易用符合科學、邏輯嘅方法,就能驗證「天主」是否「全知、全善、全能」,你卻一再推三搪四、顧左右而言他,唔敢答覆。
    好似移鼠咁,自己無能,就話:唔准試探、永冇神蹟、係嚟救人。
    身陷邪教而不覺,誰人無知?
仍對天主聖三這個福音的ABC概念全不知曉(不知道聖神就是天主而非第三者)

既然「天主」係「三位一體」(「聖父」、「聖子」、「聖神」),又話「聖神」係「天主」,咁「聖父」、「聖子」呢?
    只有精神病人才會明!
回覆  leefeng
梅艷芳喺《梅艷芳》入邊話佢四歲就登台做職業歌手,請你用呢個做基礎同埋文革10年做基數,重新計算下你嗰條「60歲」算術題。
鹽唔係食得越多就一定越好,最緊要係「知道」吸收乜嘢對自己最有益。冇認知能力真係攞命,當真不假,唔單止攞身體嘅命,連靈魂嘅命都攞埋,真係恐怖!

逃出魔幻紀 發表於 2021/11/19 15:20
我喺原帖問來問去你都唔肯答,閃閃宿宿多多藉口咁,而家我如果返去原帖問你,你呢搭唔搭?你涉嫌誹謗我, ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/20 00:13

文革於1966年5月16日–1976年10月6日。

我算你在最後一年1976時5歲,起碼5歲才會記得那些影像,你已經50勾,再推前5年你55,也接近60…
不過以你貼文和語氣,知識和通識來判定,你的文革事件一定是吹牛!唔認?

文革事件裡面,我一様問了你很多問題,但問來問去你都唔肯答,閃閃宿宿(縮縮)多多藉口咁?你承認和回答嗎?

所以呢句比較啱你:鹽唔係食得越多就一定越好,最緊要係「知道」吸收乜嘢對自己最有益。冇認知能力真係攞命,當真不假,唔單止攞身體嘅命,連靈魂嘅命都攞埋,真係恐怖!

.
我喺原帖問來問去你都唔肯答,閃閃宿宿多多藉口咁

字都未識,就話質疑人?
    爺爺就質問過你無數次,你有那次敢正正經經答覆?
我喺原帖問來問去你都唔肯答,閃閃宿宿多多藉口咁,而家我如果返去原帖問你,你呢搭唔搭?你涉嫌誹謗我,自己又唔作出澄清,咁樣符合你提倡嘅正直善良嘅做人標準?如果解釋唔到,是否更加符合你設定嘅「真小人、偽君子」是但一條標準呢?如果呢個係事實,如果你認咗你係真小人或者偽君子,咁你坐返去你哋leefeng圈定嗰一枱人(離教者之家全家)繼續吹水,我冇興趣再問你,亦都唔使你再解釋啦。

我裁判你是一個雙重標準的貨,認唔認?
我也一樣喺文革事件原帖問來問去你都唔肯答,閃閃宿宿(縮縮)多多藉口咁?
唔使審,你係偽君子,文革事件吹牛吹到爆,事後又閃閃宿宿(縮縮)多多藉口咁?你敢承認和回答嗎?

.
我就在此恭候leefeng59樓極力推薦嘅「抽刀斷水,上流寄生族,龍井樹,dior13dior13…各位」解釋吓喺本貼嘅整個討論背景下,以下我、旁觀者、leefeng三人嘅對話有冇搭錯線?搭錯咗邊條線?對話節錄如下:

逃出魔幻紀(4樓):「要明白天主耶穌基督嘅道理就必須接受聖神引領」。

逃出魔幻紀(23樓):「在這討論區對我的貼文逢貼必回的旁觀者說的『……(6樓)……』這一句話,就知道……他就有關話題討論了這麼多年,仍對天主聖三這個福音的ABC概念全不知曉(不知道聖神就是天主而非第三者)。

leefeng(54樓):「旁觀者是說:只要『聖神』意念一動,乜事都搞掂,還需要【人】幫手嗎? !而不是【人】意念一動,需要人(『聖神』)幫手」

leefeng(71樓):聖神就是天主而非第三者(聖父,聖子,聖靈/聖神)“人” 如果係『聖神』,呢度個個都係『聖神』囉!(聖父,聖子,聖靈/聖神)既然係三位一體,應該同心同德架?呢度咁多(『聖神』)的人 竟然坐埋一枱反天主喎?是不是很有趣的畫面咁呢?
我就在此恭候leefeng59樓極力推薦嘅「抽刀斷水,上流寄生族,龍井樹,dior13dior13…各位」解釋吓喺本貼嘅 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/20 19:23

用你自己的矛去插番你自己個盾,懂得什么叫做先来後到嗎?

你返嚟就好啦,請先回答75樓同77樓嘅問題,以澄清我嘅疑惑:唔使審,你係偽君子,文革事件吹牛吹到爆,事後又閃閃宿宿(縮縮)多多藉口咁?你敢承認和回答嗎?

逃出魔幻紀 發表於 2021/11/19 22:18
知識貧民,
隨錯逐流
屎水流連
beebeechan 發表於 2021/11/13 11:42

資料庫Wiki你都夠無恥話錯?

唔知呢啲點樣呢?

聖經矛盾 Bible Contradictions

https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=14415&extra=page%3D1

邪惡的聖經 Evil Bible
https://www.evilbible.com/

基督教是邪教嗎?
https://www.lib.ccu.edu.tw/e-book/raised-in-christian-cult-zh-tw.pdf?
fbclid=IwAR3eTEyraO6gdmU48kYPVCUvcXW55rzmi4Ekx-NCAek9DgWnUxcnJkoaR-w

5 Real Deleted Bible Scenes In Which Jesus Kicks Some Ass
5 個真正被刪除的聖經場景,其中耶穌踢了一些屁股
https://www.cracked.com/article_18948_5-real-deleted-bible-scenes-in-which-jesus-kicks-some-ass.html?fbclid=IwAR1ufc2TlEIqpufuC8I4UTBsfWPevFzYOTLkgL1xhJkK9LSf5mqbbfbK3JM

The 9 Most Badass Bible Verses
9 種最壞的聖經經文
https://www.cracked.com/article_15699_the-9-most-badass-bible-verses.html

The 6 Raunchiest, Most Depraved Sex Acts (From the Bible)
6 種最猥褻、最墮落的性行為(來自聖經)
https://www.cracked.com/article_16546_the-6-raunchiest-most-depraved-sex-acts-from-bible.html

5 Superpowers From the Bible That Put Marvel and DC to Shame
https://www.cracked.com/article_16429_5-superpowers-from-bible-that-put-marvel-dc-to-shame.html

.
高級模式 | 發新話題
換一個