返回列表 回覆 發帖

天主聖神能引領你與否,決定權在你而不在祂

逃版友跟陳版友都異口同聲地指出,撒但十分了解、明白天主耶穌基督的道理。

所以,加上這句:「要明白天主耶穌基督嘅道理必須靠聖神引領」,以邏輯推論,會得出「撒但也有聖神引領」這個奇怪的結論。

請問我有否理解錯誤?

這疑問我早前有問過(https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=14387),可惜沒有教徒對此作出回應。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆  抽刀斷水

撒但曾經是天主所造的天使之中最高級、最聰明、最榮耀、被天主委以重任的大天使,那麼 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/11 22:12

你的意思是說,與魔鬼有相似經歷的離教者(曾受聖神引領,現已沒有)、或是被認為是魔鬼爪牙的(全部/部分)反基(雖然沒有聖神引領,但有魔鬼引領),都可以明白天主的道理?

如果你認同,咁就終於解答咗非教徒/反基不明白、不理解呢條問題了,而撒殫也有聖神引領?這條問題也解決了,但同時推翻了要明白天主耶穌基督嘅道理必須靠聖神引領這個說法。
你咁講即係好似話:阿逃你講過如果要了解要明白共產主義理論,就必須讀馬克思嘅《資本論》同《共產黨宣言 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/12 22:25

講完一輪,咁其實你認為離教者同反基,仲有無聖神既引領啫?
回覆 20# 逃出魔幻紀

從你的回應,我得到以下信息:

1. 你並沒有方法得知離教者及反基是否有聖神引領。
2. 那些孌童/性侵/搞自己的神父,並沒有聖神引領,即是身為基督徒也未必有聖神引領。

那麼,我們就只能從一個人是否明白天主的道理,來推論該人是否有聖神引領了。

然而,究竟又有誰可以判斷,哪些人明白天主的道理,哪些人不明白?
我明白這是你對20樓的理解,但我真的不明白你如何能將我的貼文及20樓理解成21樓的意思,盡管那可能是你所理解的全部。你知道自己在說什麼嗎?
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/13 22:17

關於(1):

我問:咁其實你認為離教者同反基,仲有無聖神既引領啫?

你答:咁你應該問你自己同埋佢哋先至啱,自己個心諗乜自己最清楚。

我理解:你並沒有方法得知離教者及反基是否有聖神引領。

關於(2):

你引述《迦拉達書》5章16至25節,當中說:「你們若隨聖神的引導行事,就決不會去滿足本性的私慾……」

我理解:那些孌童/性侵/搞自己的神父,就是在滿足本性的私慾,因此並沒有聖神引領,所以引申到即使身為基督徒也未必有聖神引領。

請問到目前為止我有沒有理解錯誤?
我淨係問我有無理解錯啫,老師好似好不耐煩,甚至可被稱為發爛渣,我諗我都要識趣無謂再問落去,老師要保重身體先好。
我也被知道、明白、了解的定義搞得糊塗了,作為嚴謹的治學精神,最好就請教啞老師:

原來它們分別不大,我也舒了口氣。至於有人覺得它們是有分別,可能只是純粹個人使用習慣而已,客觀上並不一定要其他人也要跟他一樣。
回覆  抽刀斷水

你返嚟就好啦,請先回答34樓同38樓嘅問題,以澄清我嘅疑惑:「抽刀係咪作假新聞嚟誹謗我 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/19 22:18

點解我一路唔答你呢?因為我覺得你唔响返原有主題嗰度傾,而响跳黎呢個主題提返,我腦海中就浮現「轉移視線」、「岔開話題」,所以咪唔鬼理你囉。

同埋我响32樓都話唔再問你野,而你個問題本身隱含另外一啲問題需要先澄清先答到,咁我又kick咗响度。

加上我忙緊閹割神父個proposal,好鬼忙架嘛。
我喺原帖問來問去你都唔肯答,閃閃宿宿多多藉口咁,而家我如果返去原帖問你,你呢搭唔搭?你涉嫌誹謗我, ...
逃出魔幻紀 2021/11/20 00:13 提交

我有問必答,答到你話講完。依家你話我唔肯答,先係涉嫌誹謗我先真。

我覺得我係本貼要講嘅嘢講完嘞
逃出魔幻紀 2021/10/28 09:10 提交
我就在此恭候leefeng59樓極力推薦嘅「抽刀斷水,上流寄生族,龍井樹,dior13dior13…各位」解釋吓喺本貼嘅 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/20 19:23

我覺得都係等大家去到地府見閻羅王嗰時,就乜都一清二楚架喇。
抱歉。先生。先生可能已  “怒火中烧”。

。。。。。。恭恭敬敬敬请先生明。谢谢先生。 ...
上流寄生族 發表於 2021/11/21 18:42

係呀,我真係擔心佢身子。

不如大家聽下歌啦,最近呢首hit歌同「對號入座」真係好大關係,頭幾句歌詞同副歌又咁啱好吻合呢排我所見到既現象。

說的話 你從來都不想聽
卻又滔滔不絕出征反擊
不明白 到底辱了你哪裡
總覺得世界與你為敵
* * *

對不起傷害了你
傷了你的感情
我聽見有個聲音
是玻璃心碎一地

對不起是我太任性
講真話總讓人傷心
或許不該太直白 超直白
I'm So Sorry
又讓你森七七

網主真係覺得68樓同70樓係基於正直同善良?估唔到三兩個回合就令你脫下偽裝原形畢露。你既然同佢地坐埋一 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/21 17:47

對不起,請保重。
真係唔怪得你「坐埋一枱」,你嘅判斷力真係差少少,成日都判斷錯誤。講真,呢樣嘢係我覺得最可惜㗎,心水 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/22 00:52

你既回應亦可給我相當啟發,我要好好感謝你。不少教徒就是喜歡把人們標籤,或者應用你們用的術語是「論斷」。

係架,我同我既版友都「坐埋一枱」架,就算係天主教徒、飛禽走獸,如果願意既我都鍾意「坐埋一枱」架。最新政府殺既野豬政策,我都好難過架。
因為你無錢住南灣, 野豬出没無影響你,
所以能愛心泛濫?
beebeechan 發表於 2021/11/22 02:20

有前因後果既。
高級模式 | 發新話題
換一個