返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 新增超短基版FAQ問答:聖經部分內容不能只按照字面理解

若望福音都話耶穌既事蹟說話, 唔寫得得咁多喇, 唔係全部都寫齊
beebeechan 發表於 2023/8/26 07:38

寫長尐咪得咯,人懶就梗寫唔齊。
一福音未足, 四福音...就足

列王紀, 戶藉紀, 申命紀...加埋就以色列歷史大圖畫清楚哂 ...
beebeechan 發表於 2023/8/26 07:37

我就認為4都未足喎,好多必要的資料都缺失。
寫長尐咪得咯,人懶就梗寫唔齊。
沙文 發表於 2023/8/26 23:47

靚女靚模著衫多唔好睇
僅留三點cover到重要部位就夠勒

(你一定同意)
我就認為4都未足喎,好多必要的資料都缺失。
沙文 發表於 2023/8/26 23:59

例如。。。。。。。乜呢
回覆 104# beebeechan

缺失都係唔寫得咁多,寫唔曬。 ——若望咁講都得,所以您唔可以話我咁講唔得
回覆  beebeechan

缺失都係唔寫得咁多,寫唔曬。 ——若望咁講都得,所以您唔可以話我咁講唔得 ...
沙文 發表於 2023/8/27 00:09

宗徒大事錄第17章
保祿傳教去到雅典, 見希臘人乜都話係神要拜, 仲驚拜漏咗啲神, 立一個壇來拜「一個未知的神」

同你依家一様, 唔知缺失啲乜, 就係有缺失。總之就係「失」咗先
回覆  旁觀者

I am sorry, 邊個聽過我念?
邊個解釋過使徒信經邊度有問題?you compare apple with orang ...
jimmychauck 發表於 2023/8/26 21:51
请问,乜系?、
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
回覆  上流寄生族

原來上生在旁邊耍了拳這麼久,為什麼不直接賜教呢?
1Co 13:8  是永不止息。先知 ...
jimmychauck 發表於 2023/7/25 15:36
同意阁下尊驾是也,

基督教的“‘’”,老老实实实实在在的的确确实实在在《是永不止息
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
回覆  上流寄生族
1Co 13:8  愛是永不止息。先知講道之能終必歸於無有;說方言之能終必停止
jimmychauck 發表於 2023/7/25 15:36
你,又,顾左右而言他,

旁观者爷爷指的,一直都是必好” 等等。https://exchristian.hk/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=149868&ptid=14009
【a虫蛀 -
‘天主’ 基督承诺于
‘圣经’ 马可福音。 16章:;;;16节庆日 信 而 受 洗 的 得 救 ; 不 信 的 , 必 被 定 罪 。
。。。。。。
18节 手 能 拿 蛇 ; 若 喝 了 甚 麼 毒 物 , 也 不 受 害; 手 按 病 人 , 病 人 就 好 了 。
等等。等等

基督教,专▶狡辩//////误导

回覆  上流寄生族
1Co 13:8  愛是永不止息。先知講道之能終必歸於無有;說方言之能終必停止
感【这样】,

即系 -> 只不过是 - 先知講道之能,或,說方言之能,,終停

【绝非 - 基督承诺了之 “必好”】
                                ^
                                ^
                                ^
                                ^
                                ^
                                ^

【此等等,才是          'KPI',其他的,寄生虫不屑一顾
唔識玩咪唔識玩,答唔到就答唔到,諸多託詞
jimmychauck 發表於 2023/8/26 04:31
再度敬言告诉你,

你,未能够能够资格与寄生虫之唯物辩证法【九阳神功#1】1斗,

你,若夹硬落去,只会俾寄生虫继续侮辱 nnnnnnnnn 污辱

基督教,专▶狡辩

唯物辩证法第一式 -
直尺其非,

直斥你非
回覆  旁觀者

邊個解釋過使徒信經邊度有問題?you compare apple with orang ...
jimmychauck 發表於 2023/8/26 21:51
你,又,
故态复萌
重施旧技 -
顾左右而言他,

旁观者爷爷指的对象,只不过是 - 一般基督教徒o念的。

你,卑鄙小人,根本不值旁观者爷爷一顾//////或//////一指。

我,,,,,,根本当尔无能到,

因,

你,,,,,,原来就是冇料到【SEO tag,对联】,
日日夜夜念"信經", "主禱文"够唔够重複?旁觀者 發表於 2023/8/26 21:48
回覆  旁觀者
除左字,咩都唔識。
jimmychauck 發表於 2023/8/26 21:48

識字就懂理, 呢啲邏輯都未識, 難怪你"咩都唔識".
回覆  旁觀者

爺爺不是全知全善全能, 怎知你念不念. 作為一個妖徒, 不念"信經", "主禱文", 就不是妖徒了.
你勇於弄虛作假, 同你多講都嘥氣.
加埋就以色列歷史大圖畫清楚哂 ...
beebeechan 發表於 2023/8/26 23:37

字都未識, 你糊塗就有, "清楚哂"
回覆 115# 旁觀者

只識字不知理,就叫耍嘴皮,素來亦見你如此,確只有這種水平。
回覆 109# 上流寄生族

顅左右而言他的是你

回覆  上流寄生族

奇怪喔,我在6小時前的#122早回答所有神蹟了。

馬可16:17早話左係使徒行傳有人濃縮左加左入去,喺使徒行傳中呢啲事情發生晒啦。

一啲網上資料都講啦,如此如此。

[quote]在最早最可靠的抄本中,《馬可福音》到十六章8節就結束了。
最古老的兩個希臘文抄本,以及很多譯本,都沒有抄錄「較長的結語」(十六9-20);也沒有跡象顯示早期教父知道有這「較長的結語」存在。「較長的結語」所使用的詞彙及風格,跟《馬可福音》其餘的篇幅顯著不同;而且,十六章8節和十六章9節之間的銜接十分突兀。

我早回了,為什麼你又選擇性見不到

jimmychauck 發表於 2023/7/26 07:52

最古老的兩個希臘文抄本,以及很多譯本,都沒有抄錄「較長的結語」(十六9-20);也沒有跡象顯示早期教父知道有這「較長的結語」存在。「較長的結語」所使用的詞彙及風格,跟《馬可福音》其餘的篇幅顯著不同;而且,十六章8節和十六章9節之間的銜接十分突兀。

你除了講一句"口講無憑",並無法指出我有任何錯處。
回覆 114# 旁觀者

犯下稻草人謬誤而無法承認,就唔好話自己識咩理。
回覆 113# 旁觀者

"識字就識理"呢啲咁嘅垃圾癈話都作得出,我識埋外文咪識野多過你?為左耍嘴皮可以去到幾盡?冇道理好講咪冇囉。
回覆  上流寄生族
顅左右而言他的是你
你除了講一句"口講無憑",並無法指出我有任何錯處。 ...
jimmychauck 發表於 2023/8/28 00:58
阁下尊驾,其实,中文好过寄生虫,

只需一句 "口講無憑"

即刻好过寄生虫千言万语,谢谢谢谢谢谢阁下尊驾指教也。

高級模式 | 發新話題
換一個