返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 新增超短基版FAQ問答:聖經部分內容不能只按照字面理解

回覆 77# 上流寄生族

原來上生在旁邊耍了拳這麼久,為什麼不直接賜教呢?

亦冇話過不是永遠都有,
上流寄生族 發表於 2023/7/25 02:29

1Co 13:8  愛是永不止息。先知講道之能終必歸於無有;說方言之能終必停止
我早在同一帖提供了資料。正是不是永遠都有

然後是對你的考驗:你這口中自稱比信徒更有理更講理的離教者/反基者,敢承認自己有錯 / 疏忽 / 刻意斷章取義我的文章嗎?

你的回答,將證你自己的態度。

亦冇話過不是全部人有,
上流寄生族 發表於 2023/7/25 02:29

正正不是全部人有

1Co 12:6  功用也有分別,神卻是一位,在眾人裡面運行一切的事。
1Co 12:7  聖靈顯在各人身上,是叫人得益處。
1Co 12:8  這人蒙聖靈賜他智慧的言語,那人也蒙這位聖靈賜他知識的言語,
1Co 12:9  又有一人蒙這位聖靈賜他信心,還有一人蒙這位聖靈賜他醫病的恩賜,
1Co 12:10  又叫一人能行異能,又叫一人能作先知,又叫一人能辨別諸靈,又叫一人能說方言,又叫一人能繙方言。
1Co 12:11  這一切都是這位聖靈所運行、隨己意分給各人的。

1Co 12:29  豈都是使徒嗎?豈都是先知嗎?豈都是教師嗎?豈都是行異能的嗎?
1Co 12:30  豈都是得恩賜醫病的嗎?豈都是說方言的嗎?豈都是繙方言的嗎?

話題要轉了嗎?

?新增超短基版FAQ問答:聖經部分內容不能只按字面理解?

【a虫蛀=== 基督教传教士】原本就唔信中文傳媒,要查西方傳媒,依家查到西方傳媒,你又話要當事人親口講。

等該女出書自己寫既,睇下佢有無聽到聲音囉,不過到時你又可能話佢老作。

龍門任擺,虛無境界。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/8/24 11:21
同意,

那本小说書【不知羞耻、不知系臭、不知所谓的 ‘圣经’】,它们自己寫的,,

不過,到時【被对质时】,他们又話寄生虫等等 ''''''断章取义''''''。

龍門任擺,耻毛【无耻】境界。 ...
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
回覆 82# 上流寄生族

答不了#81是吧?
回覆  上流寄生族
1Co 13:8  愛是永不止息。先知講道之能終必歸於無有;說方言之能終必停止;
我早在同一帖提供了資料。正是不是永遠都有。
jimmychauck 發表於 2023/7/25 15:36

"造造宇宙萬物嘅天主"就話信牠的有"神蹟"跟隨:說方(謊)言,  天下無敵, 移山倒海, 食毒藥都唔怕......
"先知"講話算數, 還是"造造宇宙萬物嘅天主"講話算數?
回覆  上流寄生族

答不了#81是吧?
jimmychauck 發表於 2023/8/25 04:39
寄生虫我,
已,玩能厌弃你,唔得嫺屌你基督老母閪,
故,你要多d【点儿】浮<在一些方言发音“蒲”> 出你个头,
敢,我先至记得要屌o臭你
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国

唔識玩咪唔識玩,答唔到就答唔到,諸多託詞

話題要轉了嗎?
回覆 84# 旁觀者

重重複複重複重複又重複。

不停重複自己錯誤的觀點無視別人的正確詮釋,亦無法反駁別人的詮釋。只有這般水平。

我冇傳講該錯誤的教導,你自己去傳關我屁事。
回覆  旁觀者

重重複複重複重複又重複。

jimmychauck 發表於 2023/8/26 04:35

重複就代表是無料。。只得那幾滴墨水
回覆 88# beebeechan
屌唔怪之得貴教經有申命紀講黎講去講多唔怕噚,原來慌死人唔知冇料只得那幾滴墨水
回覆  旁觀者
不停重複自己錯誤的觀點無視別人的正確詮釋,亦無法反駁別人的詮釋。只有這般水平。
jimmychauck 發表於 2023/8/26 04:35

阿Q精神唔只你, 從屁眼教主開始已如此.
係嘞, 唔知你吃了山埃, 砒霜未呢?
重複就代表是無料。。只得那幾滴墨水
beebeechan 發表於 2023/8/26 04:53

字都未識, 唔知你有幾多墨水?
回覆 91# 旁觀者

除左字,咩都唔識。
日日夜夜念"信經", "主禱文"够唔够重複?

回覆 93# 旁觀者

I am sorry, 邊個聽過我念?
邊個解釋過使徒信經邊度有問題?you compare apple with orange you get rubbish, or you are rubbish.
回覆  beebeechan
屌唔怪之得貴教經有申命紀講黎講去講多唔怕噚,原來慌死人唔知冇料只得那幾滴墨水 ...
沙文 發表於 2023/8/26 15:36

唔係喎
呢到有條友又話有個閪講: 呢章經文同嗰章經文, 講同一件事, 但又有啲出入, 有「矛盾」架喎。
唔係阿旁膠者啲一字不改既重復嚟
回覆 95# beebeechan
咁叫做「以訛傳訛」,小學嗰時先生都有教
回覆  beebeechan
咁叫做「以訛傳訛」,小學嗰時先生都有教
沙文 發表於 2023/8/26 23:14

改下包裝, 就係「互補不足」「薪火相傳」
鬼拍後尾枕嘞. 您講得出“互補不足”,即係認為經文的確有不足啦
Don't know where God is but the Devil is in the details
鬼拍後尾枕嘞. 您講得出“互補不足”,即係認為經文的確有不足啦
沙文 發表於 2023/8/26 23:34

一福音未足, 四福音...就足

列王紀, 戶藉紀, 申命紀...加埋就以色列歷史大圖畫清楚哂
沙文 發表於 2023/8/26 23:34

若望福音都話耶穌既事蹟說話, 唔寫得得咁多喇, 唔係全部都寫齊
高級模式 | 發新話題
換一個