返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 新增超短基版FAQ問答:聖經部分內容不能只按照字面理解

基督教 === 假大空【毒《独》。骗。焗】

基督教 === 假大空【毒《独》。骗。焗】
回覆  上流寄生族
顅左右而言他的是你
你除了講一句"口講無憑",並無法指出我有任何錯處。 ...
jimmychauck 發表於 2023/8/28 00:58
阁下尊驾,

虽-满腹经纶,才高八斗,学富五车,千言万语,气势磅礴,
 -【假大空之“大”】

但-全俱口讲无凭
 -【假大空之“空”】

“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
基督教 === 假大空【毒《独》。骗。焗】阁下尊驾,

虽-满腹经纶,才高八斗,学富五车,千言万语,气势磅 ...
上流寄生族 發表於 2023/8/28 04:50

大半前來, 你在此都是發發埋埋啲
(1) 無內容, 拾人牙慧, 執人口水沬, 著二手鞋...的帖
(2) 字大字小, 段不成, 句不通, 字成痔....無厘頭, 黐膠線的帖 (比哈佛滴屙仲神經)
十足三歲靚仔, 只能做些噪音, 引大人注意
拜託多啲反省一下。
(同埋.....快啲長大, 唔好咁細路)

白痴一陣無所謂, 不過, 你呢條下流族白痴得太耐喇
回覆  旁觀者
"識字就識理"呢啲咁嘅垃圾癈話都作得出,我識埋外文咪識野多過你?為左耍嘴皮可以去到幾盡?冇道理好講咪冇囉。
jimmychauck 發表於 2023/8/28 01:09

你識萬國謊言(口添), leefeng 兄支擂漿棍一下便挺入你屁眼!
你識萬國謊言(口添), leefeng 兄支擂漿棍一下便挺入你屁眼!
旁觀者 發表於 2023/8/28 21:25

見你不時推薦「擂漿棍一下便挺入你屁眼」
你梗係試過, 係超爽的? high到全身抽搐
回覆 124# 旁觀者

又冇道理好講淨識謾罵?
大半前來, 你在此都是發發埋埋啲
(1) 無內容, 拾人牙慧, 執人口水沬, 著二手鞋...的帖
(2) 字大字小, 段 ...(2) 字大字小, 段不成, 句不通, 字成痔....無厘頭, 黐膠線的帖 (比哈佛                  滴屙【a虫添加剂=== Dior13兄】仲神經)
beebeechan 發表於 2023/8/28 07:05
调理你个《发音===o既》 POPE【基督天主教皇】 GUY 正o臭閪,

,闹我就好la,重闹埋2位贤兄???

寄生虫代巨地【他们】赏罚分明你:膝撞:

梵蒂岡才是歐洲大的豪門與中世紀教皇們有錢有權 ...
United Daily News https://blog.udn.com › acewang3005

2017年6月17日 — 梵蒂岡才是歐洲最大的豪門與窟:中世紀教皇們有錢有權有私生子唯獨沒有上帝 ... 1484年12月5日,一封針對女巫的教皇通諭從聖伯多祿大教堂驚雷般降臨。 「 ...
闭着眼祈祷「一切交给上帝」 女子闯红灯撞倒7名行人2023年8月22日
在美国曼哈顿中城,昨晚发生了一起 ...
dior13dior13 發表於 2023/8/22 20:53
台灣的藏傳佛教網站一覽表
寧瑪巴
台灣桑耶寺(卓千寺傳承、白玉寺傳承及敏卓林寺傳承)...
哈佛專家 發表於 2022/11/12 00:35
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
回覆  旁觀者

又冇道理好講淨識謾罵?
jimmychauck 發表於 2023/8/29 10:15
你,除左【咗】歪理,又有乜系道理???…… 屌理!
回覆  旁觀者
又冇道理好講淨識謾罵?
jimmychauck 發表於 2023/8/29 10:15

撒謊造假就有道理嘞.
    不如你網上開班教大家講萬國謊言啦.
見你不時推薦「擂漿棍一下便挺入你屁眼」
你梗係試過, 係超爽的? high到全身抽搐 ...
beebeechan 發表於 2023/8/28 22:21

你就試過"神父"不少, 所以有經驗.
你就試過"神父"不少, 所以有經騙驗.
旁觀者 發表於 2023/8/30 02:14

字都未識, 返去讀「糼稚園」

B按: 改得太遲囉...慢咗
023/8/30 02:30 編輯
(知錯快改, 都係好既)

(知錯快改, 都係好既) ...
beebeechan 發表於 2023/8/30 02:28
(知錯離教, 都係好既) ...

(知错能改, 善莫大焉) ...

(知錯快改, 都係好既) ...
beebeechan 發表於 2023/8/30 02:28
C【虫】按: 《你》死得太遲囉...即死!!!
回覆 129# 旁觀者

本人又陜隘又狹隘,又反對靈恩又方言終止,你都係叫人教方言,確屬眼盲。

你咁有理咪指出人地邊度假。癈物嘅假都指不出,咪癈物中嘅癈物。
回覆  旁觀者
本人又陜隘又狹隘,又反對靈恩又方言終止,你都係叫人教方言,確屬眼盲。
你咁有理咪指出 ...
jimmychauck 發表於 2023/8/30 05:21

屁眼教主就爆響屁眼吹噓係妖徒就能行"神蹟", 爺爺就問你是否妖徒先.
屁眼教主就爆響屁眼吹噓係妖徒就能行"神蹟", 爺爺就問你是否妖徒先.
旁觀者 發表於 2023/8/30 23:35

因為你讀嚟讀去都係中文版既聖經,
英文你唔曉
對比一下中, 英版, 就明白你被困在中文井中之蛙嚟

(中國人嚟反聖經, 特別蠢態畢露)

你虛心少少, 老師我或者會教教你係點樣讀錯咗

B按: 可是, 要你虛心, 謙卑受教, 你寧可被檑漿棍挺入屁眼好過勒
回覆 136# beebeechan

英文都唔係原版,你用英文版又會被用拉丁文版既人笑你井底之蛙既啫,跟住拉丁文又被希臘文同希伯來文既人笑。

唔知英文有無句子形容五百步笑百步既呢?

抽按:井中之蛙 應為 井底之蛙,隻蛙唔會响井既中間,正常係會沉底既。
回覆  beebeechan

英文都唔係原版,你用英文版又會被用拉丁文版既人笑你井底之蛙既啫,跟住拉丁文又 ...
抽刀斷水 發表於 2023/8/31 10:49

馬爾谷福音是用希臘文寫的, 拉丁文,希伯來文的也是譯本。

英文譯希臘文就譯出傳神意思。
中文譯英文/希臘文就唔係咁傳神勒。文法上的分別有意思是譯不準。
例如英文的動詞有分複數單數, 有過去式, 現在式, 將來式......中文就没有這種文法

B按: 希伯來文的名詞,除有復單數外。。也分男女。。。譯起上來更頭痛囉, 呢啲係睇中文版本讀不出來的
抽按:井中之蛙 應為 井底之蛙,隻蛙唔會响井既中間,
抽刀斷水 發表於 2023/8/31 10:49

呢個正係翻譯不能百份百準確既樣辦嚟

井中....你就以為是in the middle of??
中文的井中的中....又可以是inside咁解架喎

阿沙文在水中潛水。。。唔係指沙文在個海中央, 在水面與水底一半的深度

B按: 唔好卦住500步, 百步, 實在步步為營
回覆 139# beebeechan

乜都入翻譯數,英文有井中之蛙呢句成語咩?
高級模式 | 發新話題
換一個