返回列表 回覆 發帖

全球2022新年快樂!

2022年, 新年願望

願醫學更倡明, 好讓我的智慧細胞能拿出百份之一, 移殖到 F9 腦內, 以替代他豬級腦細胞
我剛想講:你祈禱咪得囉,上帝全能架嘛。

抽刀斷水 發表於 2022/1/2 22:41

你識唔識乜係相對論,
即係我叫上帝打條瘋狗一鑊金既, 上帝無依我旨意做, 咁對我來看, 上帝便不是全能。
但 上帝係咪無能力打佢一鑊甘既呢?
有能力而不用, 就不能說不是全能架喎.
今時今日我都唔明祈禱有乜用。
抽刀斷水 發表於 2022/1/2 22:41

咁又打個比喻

你有年老老豆老母,
你久唔久都返吓去, 帶佢去飲下茶, 唔得閒都打個電話返去問下....

唔通你會問:
我唔帶佢去飲茶, 佢地無得食咩? 佢地自已都識去飲茶哩.
打乜電話返去哩, 又唔係有乜特別事, 佢地又無病無痛...
(你話祈禱有乜用, 就係後者既表現嚟.......無錯, 人不祈禱, 神的日子也是這樣過)
你個上帝/基督教更喜歡有不信的無神論者信佢。
所以我啱啱單聲比你個上帝打條丟佢面既beebeechan妖孽十鑊 ...
leefeng 發表於 2022/1/3 01:53

四圍放火,打人十鑊甘。。。。。。 
所以話, 你同班黑曱甴有咩分別呢?
都是那一樣的邪惡,無腦, 蠢鈍, 被人牽著走的思想奴隷

我反黑暴,反四圍放火,反打人(除了鼓吹暴力的基督教徒,我用筆打,不會用暴力),
反基救迷途者於水 ...
leefeng 發表於 2022/1/3 04:37

見你呢兩日都唔敢再貼乜野文出嚟,
只有破口大罵, 潑婦咁
唔通我個「泥膠屎料集」有啲功效?
我反黑暴,反四圍放火,反打人(除了鼓吹暴力的基督教徒,我用筆打,不會用暴力),
反基救迷途者於水 ...
leefeng 發表於 2022/1/3 04:37

可惜你唔反縱火燒教堂(仲拍埋手叫好快樂), 仲夢想打人十鑊
1开年就要同你“开年”。
上流寄生族 發表於 2022/1/3 05:40

開字無門, 你开乜忍野
父母要收到call,同向神祈禱,分別在於父母並非全知,你唔打黎,佢地真係唔知你想講乜。

神就唔同,你唔 ...
抽刀斷水 2022/1/6 10:45 提交

咁我又好少見有老豆老母話知道啲仔女夠孝順勒,然後就叮囑佢地唔使返吓嚟,連打電話問吓好都唔使。
反而係多多都好。

你抽水第日老咗時記得叫 抽仔唔好向你問好咁多,你知㗎喇。
父母要收到call,同向神祈禱,分別在於父母並非全知,你唔打黎,佢地真係唔知你想講乜。

神就唔同,你唔 ...
抽刀斷水 2022/1/6 10:45 提交

因為你現在仲係用「做仔」既角色來諗野。
到你要用「做老豆」「做亞爺」既位置諗,就想法唔同架哩
父母如果「全知」,而同時仔女眾多上億萬,你估仲希罕仔女每日一call?

到你用大家族既父母思維諗 ...
抽刀斷水 發表於 2022/1/7 00:08

所以話你唔明白「聖體的奧蹟」, 奧蹟之處不只是把餅, 酒變成耶穌的血, 和肉。

之前同你講過, 聖體擘開, 撇碎....唔係代表每人吃耶穌身體的一部份, 一個吃大髀, 一個吃腳趾...斬件, 免治。
係成個耶穌融合一起…。 (耶穌點樣做到, 我唔識)
所以, 天上一個老豆, 唔係上千億既人嚟分一人一少份,
每人都係成個天父收哂既.....一人一個全體天父...
人-神的關係, 是單對單的, 不是1對100000000000000000000000000 (XL大家族)
是100000000000000000000000000000 個1對1
既然係一對一,咁身為父母就理應更加清楚自己個仔女做緊乜啦,「全知」即係24小時監察住,有乜理由佢要等ca ...
抽刀斷水 發表於 2022/1/7 09:46

咁你老婆同你夠係1對1 哩,
你又有無想老婆有時冧下你,你老婆又想你成日冧佢哩
無咁既想法時,唔通你老婆係1 對xxxxx?
你呢個新比喻,係想講神係好想要人藉著祈禱黎冧佢,實際神並唔關心祈禱實質內容? ...
抽刀斷水 發表於 2022/1/8 01:40

若人連祈禱都不願做, 還說甚麼內容?

又說, 第日抽仔次次返嚟都係問你攞x, 取y, 同佢做這做那。。。當你係賓佬。。。你又會happy否
你一直出新比喻,都沒有考慮神是「全知」這個特性。

祈禱是想神知道一些東西嗎?那麼向一個「全知 ...
抽刀斷水 發表於 2022/1/8 18:43

你把祈禱降格成是下級對上級匯報咁, 只係你唔知乜野係祈禱。

莫非你同你老婆日常的對話交流, 都淡化至只說公事: 今晚食乜? 2點去接抽仔呀......買魚時順便買埋豉油,   電費差餉到期要交喇.....係咁多
(咁既關係都幾枯燥吓囉)
.
這相當於我一直同你講:「你阿媽係女人,你阿爸係男人,咁啱佢地又生咗你,一加一等於二……」

唔知你想翕乜6+1
祈禱是想神知道一些東西嗎?

講咗咁耐,
你仲係停在「老豆想你返去搵佢飲茶, 因為佢很肚餓, 幾日無野食」既層次到諗野

你不如重溫下#6
高級模式 | 發新話題
換一個