返回列表 回覆 發帖

人生的福與禍

除了祈禱,請問主動性是如何?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
例如要跟自己的罪惡因子鬥爭,又倒如我們冒犯了他人,憑良心自我反省後誠懇坦白地給對方一個合理的交代, ...
逃出魔幻紀 發表於 2022/1/27 00:29

我明白了,所以教宗經常為持續被揭發的神職人員性侵事件,不停道歉和悔疚。

不過,我覺得也要主動些想方法來避免事件在未來繼續發生才對。
回覆  抽刀斷水

看來你未明白,因為你不信耶穌
逃出魔幻紀 發表於 2022/1/27 23:56

你混淆了「明白」和「認同」了。
回覆 12# 逃出魔幻紀

沒有什麼意義呢?
若然是腦進水,會要「抽到無水」才可領會。
beebeechan 發表於 2022/1/29 06:38

我想不能單看一個人的犯罪只有一個人負責這麼簡單,也要天時、地利、人和,才可達成。

以神父性侵為例:

天時:天主明知並容許這個犯罪
地利:有教宗等高層包庇縱容,制度容許等
人和:涉案神父的個人選擇

所以,承擔這一項犯罪,也要針對天時、地利、人和這三方面著手,所以個人認為不能只須該涉案神父悔疚就可以解決問題。

天時:天主容許我們就沒法子啦,佢有佢既安排
人和:涉案神父有自由意志,佢要犯罪我地都無符,事後悔疚往往無補於事
地利:除咗事後教宗道歉悔疚之外,還可以改革制度,例如接受閹割神父方案

閹割神父,刻不容緩,為己為人,造福教民。五大訴求,缺一不可!
點解你寫帖不自覺咁都沾上了瘋9同低能蟲既風格?
白黐都可以傳染。
beebeechan 發表於 2022/1/29 14:46

其實你諗唔到建設性既回覆,我唔會怪你架喎。
其實都唔係好知你#21 想講乜

求其掉堆字出嚟就當係金帖? (低能蟲上咗身)
beebeechan 發表於 2022/1/29 21:54

你唔明就問下啦,唔識就反指對方低能白痴,你咁樣做人無法進步架。

新既一年我祝福你新年進步啦。
你嘅諗法太單純而且短視, 以為有一個問題就解決這個問題。
但其實世事相生相剋,環環相扣。閹神父弊大於 ...
沙文 發表於 2022/1/31 06:46

其實我呢排慕道緊,所以先想方設法咁為個教會著想啫。
我仲未索到佢有陣慕道味, 唔知係咪冒道就真
beebeechan 發表於 2022/1/31 12:11

呢啲係我同天主之間既闗係,你作為第三者聞唔到味都好正常。
回覆  逃出魔幻紀

我而家再出現,就即係已經發生咗,邊有得話唔諗?
沙文 發表於 2022/1/31 19:35

如果真係的話,真係恭喜哂,希望你唔駛分太多身家。

感謝主,天主安排真奇妙。

(相信呢幾句實博到陳版友話我夠哂鹽夠哂光喇掛)
回覆 56# 沙文

男人唔怕既,再reproduce都無乜問題。

聽落嚟係你老婆飛你
beebeechan 發表於 2022/2/3 07:46

以側重教徒的角度,的確如此。
回覆  beebeechan 我冇搞搞震,我成功說服抽水唔好閹神父,居功至偉喎
沙文 發表於 2022/2/3 18:14

閹神父真係好架呢。
高級模式 | 發新話題
換一個