返回列表 回覆 發帖

《聖經》裏的難題

你想像中智慧, 好似中六合彩一千萬彩金, 由無..到一夜間就有咁
經文係話: 「敬畏耶和華是智慧的開端」
不 ...
beebeechan 發表於 2022/3/19 21:40

我係問緊,點解你以為我已經有答案?你左閃右避,始終不肯正面回應,係咪覺得呢句咁簡單既野都係聖經難題?
經文係話: 「敬畏耶和華是智慧的開端」
不是智慧被下載 and auto installed (木馬程式咩!)
beebeechan 發表於 2022/3/19 21:40

你係咪想講:喺「敬畏耶和華」之前,那人已有若干程度的智慧了。

如果呢個係你既意思,咁那人早在「敬畏耶和華」之前,就早已抵達具備「智慧的開端」的狀態了。

那麼「敬畏耶和華是智慧的開端」這句就有錯誤啦。
咁你話出世既bb 仔女有無智慧?
你話無又唔係,因為佢地又識吮奶,唔使人教。有唔舒服就喊。
你話佢地一出 ...
beebeechan 發表於 2022/3/20 03:31

咁你即係間接承認BB仔已有基本智慧,「敬畏耶和華」並非智慧的開端。
你同我真係有「不一樣」的智慧
beebeechan 發表於 2022/3/20 03:33

因為你要死守聖經是真理、必定為真,我唔駛嘛,我既思想比你自由。
你呢啲就係只會用「1+1=2」既思維嚟睇聖經。用羽毛球既手法嚟打網球。。(唔扭傷手時,都唔會打得好哩)
用睇科學, 物理書既方法嚟睇聖經。。。。
係唔會領悟到甚麼的。
beebeechan 發表於 2022/3/20 20:14

我都幾羨慕你,搵到你既人生真理,咁你慢慢推敲哂所有聖經經文啦,1+1=3, 4, 5, 6... 應該夠你忙一世。
我並不認為存在不變的真理,所以不會因著某種單一思想學說而忙足一世。打機,都唔會淨係打英雄聯盟玩一世掛?

我好鍾意Beyond光輝歲月既一句歌詞:「繽紛色彩閃出的美麗 是因它沒有 分開每種色彩」。

其實陳版友足跡遍及多個宗教討論區,而且頗為資深(假設網名是同一人),花的時間應該也頗多,究竟係咪無興趣再去推敲聖經呢?淨係1+1=3係唔夠架喎,仲可以 =4 5 6 ....丫嘛,你都見淨係呢句「敬畏耶和華是智慧的開端」都可以推敲好耐架喎,你研究深入啲唔會enjoy啲咩?

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
高級模式 | 發新話題
換一個