返回列表 回覆 發帖

《聖經》裏的難題

經文係話: 「敬畏耶和華是智慧的開端」
不是智慧被下載 and auto installed (木馬程式咩!)
beebeechan 發表於 2022/3/19 21:40

你係咪想講:喺「敬畏耶和華」之前,那人已有若干程度的智慧了。

如果呢個係你既意思,咁那人早在「敬畏耶和華」之前,就早已抵達具備「智慧的開端」的狀態了。

那麼「敬畏耶和華是智慧的開端」這句就有錯誤啦。
你係咪想講:喺「敬畏耶和華」之前,那人已有若干程度的智慧了。

如果呢個係你既意思,咁那人早在 ...
抽刀斷水 2022/3/19 23:27 提交

咁你話出世既bb 仔女有無智慧?
你話無又唔係,因為佢地又識吮奶,唔使人教。有唔舒服就喊。
你話佢地一出世就識C++,javascript, html, PHP...又誇張咗啲。
咁即係乜野程度先叫係『有智慧』咁呢
你同我真係有「不一樣」的智慧
咁你話出世既bb 仔女有無智慧?
你話無又唔係,因為佢地又識吮奶,唔使人教。有唔舒服就喊。
你話佢地一出 ...
beebeechan 發表於 2022/3/20 03:31

咁你即係間接承認BB仔已有基本智慧,「敬畏耶和華」並非智慧的開端。
你同我真係有「不一樣」的智慧
beebeechan 發表於 2022/3/20 03:33

因為你要死守聖經是真理、必定為真,我唔駛嘛,我既思想比你自由。
咁你即係間接承認BB仔已有基本智慧,「敬畏耶和華」並非智慧的開端。 ...
抽刀斷水 2022/3/20 11:31 提交

若然你十歲既抽仔,仲只係識吮奶同喊 (有「基本智慧」哩),你會唔會話佢已經有智慧架啦,好叻仔。
又或者睇下本版既瘋9、流虫。……佢地會有其他「基本智慧」,但當佢講歷史、就無哂智慧。條流虫就連寫一帖像樣的文也不曉,仲衰過亞「曾灶財」啲塗鴉。在我眼中,就真係無智慧。
咁你即係間接承認BB仔已有基本智慧,「敬畏耶和華」並非智慧的開端。 ...
抽刀斷水 2022/3/20 11:31 提交

你呢啲就係只會用「1+1=2」既思維嚟睇聖經。用羽毛球既手法嚟打網球。。(唔扭傷手時,都唔會打得好哩)
用睇科學, 物理書既方法嚟睇聖經。。。。
係唔會領悟到甚麼的。
「敬畏」兩個字已經包含盲目同無須思考!
一個好神/一個好宗教只需要「敬」而不需要「畏」!
要「畏」的已經是邪教!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
舊約裡面耶和華幹的事根本不是一個神,只是一個睚眥必報的小鬼!
天主教徒竟然宣傳這種心胸狹窄的教義,還洋洋自得,恬不知恥?
難怪基督教四處煽動暴亂,打人,打老人,還嗌自己是 匡扶正義?
似唔似耶和華殺人強姦,還厚面皮叫自己做神呀?
信奉基督教天主教的教徒一樣四處姦淫擄掠,殺人性侵,壞事做盡,還恬不知恥四處貼文傳教,宣傳一個邪惡的耶和華耶穌馬利亞信仰,真是當天下的人都是智障?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
要「畏」的已 ...
leefeng 發表於 2022/3/21 00:03

人生如果沒有可怕的,無所畏懼就完了,譬如在座的各位,有沒有可怕的?一定有,如怕老了怎麼辦?前途怎麼樣?沒有錢怎麼辦?人生要找一個所怕的。孔子教我們要找畏懼,沒有畏懼不行。

孔子曰:「君子有三畏:畏天命,畏大人,畏聖人之言。小人不知天命而不畏也,狎大人,侮聖人之言。」

你不畏天命, 不畏老師肺腑之言, 但你畏習大人...「小人」你中了兩味。...咁就小你兩味哩, 不知所畏
題目不應該叫“《聖經》裏的難題
應該叫 “《性經》裏的壞人:耶和華”,
或 “《性經》裏的變態狂魔:耶和華”!
由一班變態小丑教徒打鑼打鼓宣傳變態教危害地球人!

.
要「畏」的已經是邪教! ...
leefeng 發表於 2022/3/21 00:03
兄之九阳神功之第一阳;;;一阳指,
已登峰造极【一针见血,见血封喉】
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
人生如果沒有可怕的,無所畏懼就完了,譬如在座的各位,有沒有可怕的?一定有,如怕老了怎麼辦?前途怎麼 ...
beebeechan 發表於 2022/3/21 00:20

相信任何一個有智商的中國人是敬習大大多過畏!
最起碼習大大不會拎撙洗衣粉當生化武器做藉口,就炸到別人國家溶溶爛爛吧?

怕老了怎麼辦?
仍然繼續老,畏又如何?乜耶和華可以幫忙不變老?所以耶和華信仰係廢!

前途怎麼樣?
仍要自己去努力,自己去找出路,莫非坐係度不增值自己,耶和華可以變自己做CEO?所以耶和華信仰係廢!

沒有錢怎麼辦?
一樣要自己去揾去搏鬥,有人見過耶和華變錢給自己嗎?答案係冇!所以耶和華信仰係廢!

人生要找一個所怕的。
怕是肯定有,怕父母,怕老婆,怕老闆(老闆比耶和華可靠,起碼出糧升職加薪)

孔子教我們要找畏懼,沒有畏懼不行。
   一個Covid已經叻過耶和華,因為基督教徒求極耶和華,一樣死於Covid,誰更有Power和令世人畏懼呢?聰明人自己想啦!

如果話畏懼耶和華等於買咗保險,事實讓全世界見到:就是教徒上了大當,信錯了耶和華公司賊窩,白交保險費了!

.
人生如果沒有可怕的,無所畏懼就完了,譬如在座的各位,有沒有可怕的?一定有,如怕老了怎麼辦?前途怎麼
... 孔子曰:「君子有三畏:畏天命,畏大人,畏聖人之言。小人不知天命而不畏也,狎大人,侮聖人之言。」
beebeechan 發表於 2022/3/21 00:20

不过尔尔
不外如是

不知天命
不知羞耻

毕信基督

故小人也

我晓晓你
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
相信任何一個有智商的中國人是敬習大大多過畏!
最起碼習大大不會拎撙洗衣粉當生化武器做藉口,就炸到別 ...
leefeng 發表於 2022/3/21 00:50

你去天安門廣場舉個牌寫「習大下台」, 便知甚麼是「畏」
你去天安門廣場舉個牌寫「習大下台」, 便知甚麼是「畏」
beebeechan 發表於 2022/3/21 01:44
住咀
狗觜

掌嘴:掌摑:
你呢啲就係只會用「1+1=2」既思維嚟睇聖經。用羽毛球既手法嚟打網球。。(唔扭傷手時,都唔會打得好哩)
用睇科學, 物理書既方法嚟睇聖經。。。。
係唔會領悟到甚麼的。
beebeechan 發表於 2022/3/20 20:14

我都幾羨慕你,搵到你既人生真理,咁你慢慢推敲哂所有聖經經文啦,1+1=3, 4, 5, 6... 應該夠你忙一世。
我都幾羨慕你,搵到你既人生真理,咁你慢慢推敲哂所有聖經經文啦,1+1=3, 4, 5, 6... 應該夠你忙一 ...
抽刀斷水 發表於 2022/3/21 14:11

于你看來, 「慢慢推敲哂所有聖經經文」頗無聊的事,
那窮你一生去搵錢, 俾你搵到一,二十億又如何? 兩腳一伸時又不能帶走的, 一樣是頗無聊。
我都幾羨慕你,搵到你既人生真理,
抽刀斷水 發表於 2022/3/21 14:11

咁你既「人生真理」又係乜呢, 是甚麼事來「忙你一世」??
不要「字裡行間處處顯得自己已經有答案,層次、智慧比其他人(特別係我)高」卻又沒有能力回答
高級模式 | 發新話題
換一個