返回列表 回覆 發帖

《聖經》裏的難題

如果我話

1 + 1 = 5

大部分人都會話我錯

但相信我的人,就會以不同角度,仔細推敲當中蘊含嘅無限意義, ...
抽刀斷水 發表於 2022/3/12 22:23

你講野岩一半咁多喇。

亂翕24都話無問題, 要信既, 除非你係習總金正恩哩。

以不同角度,仔細推敲當中蘊含嘅無限意義來看1+1=5既態度就係岩勒。

聖經中就係好多呢啲1+1=5既地方, 唔係咁多人推敲到既 (低班瘋9更加無咁既功力)。

當我明白到你說1+1=5不在說數學時,
咁又真係無咩問題, 我還會拍掌說好:

所以條瘋9說的甚麼:
聖經矛盾+科學荒謬和歷史錯誤(Liar)+殘忍與暴力(Evil)
就讓他 1+1=5 好了。
如果亞抽版主擺張一百元鈔入我袋, 又再擺一張,
我拎出嚟就變咗有五張既話,
咁亞抽既門徒一定飆升到多過天主教徒
回覆  beebeechan

所以我唔會阻止啲人繼續研究1+1=5就係咁話,要信教就繼續信啦,唔好煩到我就可以 ...
抽刀斷水 發表於 2022/3/13 10:08

呢到無人煩你喎, 都無新教徒纏你.
你唔亂翕, 就無人煩你既
係你作帖自煩, 容人打擾
歷史上不同信徒對其所信「真理」的捍衛,導致了不少衝突甚至戰爭,所以如果你要繼續推敲1 + 1 = 5,除咗唔理你之外,我唔會嘗試糾正你應該係1 + 1 = 2 咁既。
抽刀斷水 發表於 2022/3/13 20:44

當你走回來說1+1是應該等如2, 要「糾正」一下時, 
你就不是在推敲當事人為甚麼會說1+1=5囉
是無知?(你就以為是這個原因) 還是故意說成是這樣, 另有所指?
歷史上不同信徒對其所信「真理」的捍衛,導致了不少衝突甚至戰爭

你把歷史上許多戰爭, 歸究於信仰不同, 各捍衛「真理」
是否也是在說1+1=5?
「1+1=5 」在這裡, 已經是用來代表一個非數學的訊息喇。
一個新來的版友, 見你班友掹講1+1=5 就以為呢到班友好無知, 白痴.....(要糾正一下?)
就正如你, 同瘋9見到經上矛盾句咁哩
我唔會嘗試糾正你應該係1 + 1 = 2 咁既。

1+1=2 只是數學上的真理, 明顯你離不開數學的思維而已。
當1+1, 不是在談數學時, 
1+1。。。。真係可以是「好多野」
所以 最重要還是去明白當事人, 是在用甚麼心態, 情境下講1+1不是2
回覆  逃出魔幻紀

哦,你想我創立一個宗教呀?
抽刀斷水 發表於 2022/3/13 21:53

好吖。。。搞個「離教」,, 叫人脫離任何信仰宗教, 基, 回, 佛, 印度, 道, 拜火。。。通通都離。。。
當信教條係: 1+1=2 (無其他)
Sorry,我依家就話畀大家聽,我係亂噏既。

抽刀斷水 發表於 2022/3/14 01:07

你既1+1=5, 係亂翕.
不過, 經上記耶穌說話時, 就特別聲明, 不是亂翕的:

於是耶穌又對他們說:「我實實在在告訴你們:我是羊的門;
8凡在我以先來的,都是賊和強盜,羊沒有聽從他們。
9我就是門,誰若經過我進來,必得安全;可以進,可以出,可以找着草場。

耶穌回答說:「我實實在在告訴你:人除非由上而生,不能見到天主的國。

耶穌回答說:「我實實在在告訴你:人除非由水和聖神而生,不能進天主的國:

耶穌向他們說:「我實實在在告訴你們:你們若不吃人子的肉,不喝他的血,在你們內,便沒有生命。

有些話還是重復幾遍。
呢啲說話, 當時聽進耳的人, 又真係的確唔知耶穌翕乜既., (真係1+1=5既亂翕嚟), 要日後既推敲先明白
你推敲到耶穌當時點解會咁講既?
抽刀斷水 發表於 2022/3/14 09:36

我實實在在告訴你....
是譯自希臘文 "Amen, amen I say unto you:
(amen..在今日基督徒祈禱完後也會說的)

amen amen ...稱為 double amen...
而且, 再把amen 放在說話前, 在當時習俗, 是強調以下的話是真的, 不是開玩笑亂噏。

這不用推敲, 知多點其他民俗的風俗便是
現把1+1=5的比喻整理如下:

抽刀斷水 發表於 2022/3/14 19:40

都唔係「整理」, 係原帖未動貼多次
現把1+1=5的比喻整理如下:

聖經是一本充滿自相矛盾和荒謬情節的書籍,
抽刀斷水 發表於 2022/3/14 19:40

當你說「聖經是一本充滿自相矛盾和荒謬情節的書籍」,你早已是如之前我講, 你係只用數學思維來看 1+1=?
不是2, 就是「矛盾和荒謬」。。

「聖經是一本充滿自相矛盾和荒謬情節的書籍」, 就因為你只用科學角度來看。

1+1=? 真係千變萬化, 創意無限既。

所以, 你在這裡講1+1=5, 我一啲都唔認為你是「矛盾和荒謬」, 因為你不是在講數學。
網主真係同以前好唔同,上次似leefeng,今次就幾似哈佛,變化都幾大下。 ...
逃出魔幻紀 發表於 2022/3/14 22:26

唔少人, 包括名人, 平時聰明, 一到反基就成個蠢哂
兩位教徒版友答唔到咀,開始人身攻擊了。
抽刀斷水 發表於 2022/3/14 23:26

我地帖帖都係新, 
你就炒冷飯
你竟然話我地答唔到咀?!
呢啲咪應驗咗係智商流失囉
用這個研究好些?

無神論者 VS 信徒誰較聰明? 研究:高智商或遠離宗教信仰

抽刀斷水 發表於 2022/3/15 14:02

「無神論者 VS 信徒誰較聰明? 研究:高智商或遠離宗教信仰」.....如果這是「1+1=2」的, 又何來 「引起網民熱議。」(見連結內文)??
所以, 不見得你 (無神論者)智商較高。 相反....有點低

你用 「1+1=5」來立論總結.........蠢也
兩位教徒版友答唔到咀,開始人身攻擊了。
抽刀斷水 發表於 2022/3/14 23:26

我呢句: 「唔少人, 包括名人, 平時聰明, 一到反基就成個蠢哂」又無指名話係你, 無正面人身攻擊你, 只係你「推敲背後意義」推敲出來, 作賊心虛, 對號入座罷?

你何嘗不是經常用「推敲」來看出別人說話背後的意思嗎?
「推敲」出來的 , 才是說話人的本意,
字面上的....才是愚人的話。

所以.....「唔少人, 包括名人, 平時聰明, 一到反基就成個蠢哂」我是在指你, 還是沒有指你,
你自己推敲好了
我都要推敲下「敬畏耶和華是智慧的開端」這個聖經難題先得。
抽刀斷水 2022/3/16 12:06 提交

我只係有興趣知你推出乜東東
其實究竟那人在未敬畏耶和華之前,本身是有智慧還是沒有智慧?
抽刀斷水 發表於 2022/3/17 17:09

有知識, 不等如是有智慧
例如, 抽煙危害健康, 是現代人普遍都知的知識了,
為何仍有不少人吸煙?
因為他們不畏肺癌。
敬畏肺癌是會致死, 會令抽二手煙的家人也會得癌....
於是減少抽煙, 戒煙, 或在室內不抽煙。
(這些就是智慧嚟)

行事時敬畏不依神旨意的果惡, 便會行出有智慧的事囉。還是讓惡果出現時才省悟...那種有智慧?
你不清楚我的問題。

進行「敬畏耶和華」這個行為之前,是有智慧的狀態,還是沒有智慧的狀態? ...
抽刀斷水 2022/3/18 14:08 提交

如你認為是我不清楚你的說話,你要重申一下,是否要用另外表達方法,字眼咁呢.
好似你依家咁一字不改嚟貼多一次,別人就會清楚一點架咩!!

呢啲已經係無乜智慧勒。
46樓:其實究竟那人在未敬畏耶和華之前,本身是有智慧還是沒有智慧?

48樓:進行「敬畏耶和華」這個行為之前,是有智慧的狀態,還是沒有智慧的狀態?

竟然見到一字不改,認真佩服敬畏耶和華的人的智慧!

..
抽刀斷水 發表於 2022/3/18 19:56

「今朝食咗早餐未」, 改為「今早食過早餐未」就係把意思說清楚一點了.....

.....勁!!! (但我不佩服)
高級模式 | 發新話題
換一個