返回列表 回覆 發帖

為眾生解惑 蔡志忠笑看人生

抽水這貼.........又是另一個想為佛門找名人效應的例子罷
(同基督徒說甚麼名星, 科學家也信基督...分別不大)

曾幾何時, 抽水又有没有取笑過基督徒這樣的行徑呢

主人翁皈佛過程也没有甚麼曲拆離奇, 全文賣點, 就是主人翁的「名」::蔡志忠
如當事人只是普通的一個鍾子財.....就無新聞價值矣
...
蔡志忠是佛教徒,但也是一位天主教離教者。
抽刀斷水 發表於 2022/3/22 23:24

原你既隠藏賣點就係曾是天主教, 現在信咗佛。
其實, 亦有棄佛歸主既人物個案.......你唔去留意, 不知以為無
我要是有心去摷幾摷, 擺滿你一頁也不難
如果蔡志忠只是單純的佛教徒、而唔係離教者,就唔適合放呢篇文在啦。
抽刀斷水 發表於 2022/3/23 00:34

要說是「離教」,, 先要有「入教」。。
蔡法師自幼領洗, (嬰兒, 4歲前兒童受洗) 不等如是完成了入門聖事。

天主教的規矩, 你抽水懂的, 還是不多
所以說「但也因此對人生產生許多提問」。
抽刀斷水 發表於 2022/3/23 15:51

所以我批你智商倒退, 日漸嚴重係無錯

傻仔講野你拎嚟做理據?
你引的原文, 幾時, 邊度有話蔡某是看到若蘇厄書經文殺殺殺而產生許多提問?

話傳一次, 便失真多一次

一時的反基, 就說經文(如若蘇厄書)中殺, 殺, 殺....
(當正係歷史事實), 難以接受。

二時的反基, 又會話:
出埃及:歷史還是神話?EXODUS: FACT OR FICTION?
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=6706
挑....作大之嘛, 邊有咁既事!

咁即係有無殺戳?

反基.......何嘗不是把經文推推敲敲...「應該夠忙一世。」
高級模式 | 發新話題
換一個