返回列表 回覆 發帖

基督教治療焦慮情緒

禽晚,雞蟲陳忽然called我出來飲嘢,話有尐嘢傾。
當時我都覺事有蹺蹊, 通常都係成班豬朋狗友一齊,好少兩支公唔叫其他人。
果然三杯都未落肚,佢真係盡訴心中情。

以前佢成日出黎花天酒地,畀條女呃曬份身家,妻離女散。
後來佢洗心革面從頭做起,打兩份工死慳死抵,又氹番老婆,搬入外家住住先,3年chao到首期買樓花,希望家庭start all over again.

本來2019年尾收樓,點知延遲handover, 跟住又話疫情乜乜物物,而家都交唔到樓,心中贔屓。
聽講玻璃國有間什麽“恆大”,全部樓花仆街, 血本無歸,佢好擔心自己又係咁,買咗爛尾樓。

佢攬住我喊,blame自己揀間咁嘅developer. 對唔住老婆同個女。我唔知點様安慰佢,令佢開心番。諗起開心,醒起先排抽水啟發我,睇人仆街最開心:https://exchristian.hk/forum/vie ... 4529&extra=page%3D2

於是我話,其實你都唔算最笨實,我知道有些人買樓花係話明冇closing date.嘅。但stage payment 已收足。

佢唔信,豈有此理,未聽過有尐咁嘅事。

我即刻搵到有關文件copies佢睇。
付款紀錄
Mat6:20        只要積儹財寶在天上、天上沒有蟲子咬、不能鏽壞、也沒有賊挖窟窿來偷.

動土日期
Jhn14:2        在我父的家裡、有許多住處.若是沒有、我就早已告訴你們了.我去原是為你們預備地方去

預定新樓交付期:
Mat24:36        但那日子、那時辰、沒有人知道、連天上的使者也不知道、子也不知道、惟獨父知道

經我開解,果然冇咁心噏。

基督教真係幫到人嘅!
我即刻搵到有關文件copies佢睇。
付款紀錄
Mat6:20        只要積儹財寶在天上、天上沒有蟲子咬、不能鏽壞、也沒有賊挖窟窿來偷.

動土日期
沙文 發表於 2022/4/3 02:15

所以話你無厘慧根,
積財在天, 你就以為係要拎出鈔票, 黃金, 鑽石, 股票............真係好很世俗, 俗不可耐
主耶穌咁L清高,又會拎什麽財寶、不動産俗俗嘢來講,佢都係諗住please我哋呢尐俗人啫。
頭先,雞蟲又打來,佢番屋企同老婆講起,先realized,反而安慰番我轉頭“咦,好似阿嫂都買咗唔知幾時closing嘅樓花,要你用你嘅傷心事來安慰我,點過意得去呀?”

“有心有心,托賴我都仲輸得起”
講嘅時候,我自己都有小小眼泛淚光。
Don't know where God is but the Devil is in the details
.
反而安慰番我轉頭“咦,好似阿嫂都買咗唔知幾時closing嘅樓花,
沙文 發表於 2022/4/3 04:51

天國樓花, 隨時落成交吉俾你哩....話唔埋今晚就俾入伙紙你
主耶穌咁L清高,又會拎什麽財寶、不動産俗俗嘢來講,佢都係諗住please我哋呢尐俗人啫。
..
沙文 發表於 2022/4/3 04:51

耶穌有話俾你呢啲俗俗人知咩先係天上的財富:

路加 18:22
耶穌聽後,便向他說:「你還缺少一樣:把你一切所有的都變賣了,施捨給窮人,你必有寶藏在天上,然後來跟隨我!」

路加12:33
要變賣你們所有的來施捨,為你們自己備下經久不朽的錢囊,在天上備下取用不盡的寶藏;那裏盜賊不能走近,蠹蟲也不能損壞,

係你太俗氣, 收唔到
始終都係嗰樣嘢:搞唔清天主同凱撒有乜嘢分別(撇開依撒意亞講「你們聽是聽,但不了解;看是看,但不明白」呢個預言唔講)。沙先生呢一帖同leefeng喺「《路加福音》:你們要赦免,也就蒙赦免」嘅回覆有異曲同工之效,色譜完全雷同。所以坐埋一檯就會相貌趨於同一化,呢一點我早前同抽刀網主驗證過。我希望我自己個樣趨向同耶穌同質。
回覆 5# beebeechan

呢尐全方位福利化左膠理論必引致全球經濟崩潰,早前已解釋清楚。

先果排貴國均富,都唔夠膽玩到咁盡叫馬老闆”一切所有的都變賣了”.

聖教會都承受唔起depreciation好傷咖

如果行得通,以聖教會咁L善心,一早賣L曬資産救濟我啦。

https://www.americamagazine.org/faith/2021/07/24/vatican-roman-curia-consolidated-financial-statement-2020-241112
回覆 6# 逃出魔幻紀
唔係卦?我介紹貴教畀朋友係積極同正面嘅。
天國樓花, 隨時落成交吉俾你哩....話唔埋今晚就俾入伙紙你
beebeechan 發表於 2022/4/2 16:02

我讀書不多,您不要騙我。
唔係交吉我就一定收,我有權PDI驗咗樓先
Pre-delivery Inspection
https://www.tarion.com/resources ... checklist-new-homes
我讀書不多,您不要騙我。
唔係交吉我就一定收,我有權PDI驗咗樓先
Pre-delivery Inspection
...
沙文 發表於 2022/4/4 00:29

咁你讀書又真係少咗啲
買樓者不能話 PDI 唔滿意就取消買賣架喎。
只係有唔合規格, 有破捐的地方依法例給你修好。
”一切所有的都變賣了”.
沙文 發表於 2022/4/3 23:07

咁你公司執笠, 你破產...都要一切變賣哩.....你咪上梗天堂?
睇清楚條經句點講先哩
回覆  beebeechan

呢尐全方位福利化左膠理論必引致全球經濟崩潰,早前已解釋清楚。
先果排貴國玩均富,都唔夠膽玩到咁盡叫馬老闆”一切所有的都變賣了”.

聖教會都承受唔起。depreciation好傷咖

如果行得通,以聖教會咁L善心,一早賣L曬資産救濟我啦。
沙文 發表於 2022/4/3 23:07

教會咁多年, 已儲埋好多財富在天上, 唔使係地上變賣甚麼哩.
即係貴國既馬老闆, 大把$$$, 又點會好似師奶仔咁買野吼減價, 剪剪埋埋啲coupon嚟慳一個幾毫
梗係唔得啦。睇清楚主耶穌話“一切”變賣。keep住條厎褲都唔得。
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 10# beebeechan
乜您做consumer做得咁好雙乳,唔怪之得耶穌呢尐咁求鳩其嘅字號您都肯幫襯。得唔得等法庭判,唔係泥水佬決定。
若果同floor plan唔同或縮水樓,引用國安法要您收樓,您就冇得air啫。如果用商品說明條例打,一定有水回
由新聞發佈會幾句發言可見,主耶穌同宗徒交代問題,很有改進空間。
譬如,買raffle tickets,頭獎係“住處”,都要喺fine print講明係咩類型,detached定town house? bungalow定condo, mansion定colonial? 有冇front yard, back yard, 泳池……

如果唔係,抽到頭獎原來"住處"係劏房就喊都無謂。

主耶穌一句detailed說明都冇,宗徒又慣常冇follow up questions. 下次再降生,想多尐人信,這點真係要憂化下。
回覆  beebeechan
乜您做consumer做得咁好雙乳,唔怪之得耶穌呢尐咁求鳩其嘅字號您都肯幫襯。得唔得等法庭 ...
沙文 發表於 2022/4/4 06:23

你真唔知咩係叫PDI 囉
由新聞發佈會幾句發言可見,主耶穌同宗徒交代問題,很有改進空間。
譬如,買raffle tickets,頭獎係“住處 ...
detached定town house? bungalow定condo, mansion定colonial? 有冇front yard, back yard, 泳池……
沙文 發表於 2022/4/4 23:15

你都未收樓又點知無front yard, back yard, 泳池……呢
我冇話無,我話佢冇話有無
沙文 發表於 2022/4/4 23:31

唔需要話有乜有物,
天國..係你想有乜就有。
今日想有泳池....有
明日覺得泳池阻地方, 開池閂池麻鬼煩...咁又可以無咗。

呢啲先係天國
高級模式 | 發新話題
換一個