返回列表 回覆 發帖

《失孤》的主題曲使我感同身受,你有同感嗎?

呢件事投訴, 小題來大做既人,
卻日日用「In God We Trust」,, 又唔見佢嘰嘰咭咭既?
回覆  beebeechan
因為佢講得啱。阿拉伯佬都係trust美金同god。你拎疊人民幣去買crude oil. 阿拉伯佬睬您 ...都傻
沙文 發表於 2022/4/17 03:16

你都幾時事遲鈍.
亞伯佬三月講咗會收人民幣.
RMB 滙價當堂升咗......

(得閒玩埋forex, 唔識我教你)
回覆  beebeechan

所以任何人畀in god we trust我,我都唔會嫌3嫌4,點會嘰嘰咭咭? 我凈係會講多謝夾盛惠

沙文 發表於 2022/4/17 03:16

同樣道理,
任何人畀既步鎗既瞄準器, 只要準咪得囉, 做乜嫌3嫌4.
本來,王子諗住收人仔可以用來買兵器。但呢個月睇貴國契哥淘寶兵器,唔知會唔會一額汗,好在未正式簽contra ...
沙文 發表於 2022/4/17 06:31

你啲軍事知識一樣屎
相片打殘咗既係T-80 嚟, 唔係老爺款T-72
本來,王子諗住收人仔可以用來買兵器。但呢個月睇貴國契哥淘寶兵器,唔知會唔會一額汗,好在未正式簽contra ...
沙文 發表於 2022/4/17 06:31

俄羅斯做唔到中國契哥哩, 做契弟就還可以
沙文 發表於 2022/4/17 09:57

所以話你只係識用舊野,無錯
(不過, 都仲好過嗰條旁觀者, 用《辟邪紀實》當反基天書)
您要熟行就真。買軍火規矩就係咁。要架仔肯賣先得,唔係forex, 您話想買乜就買乜。 ...
沙文 發表於 2022/4/17 10:07

https://armedforces.eu/compare/tanks_T-80_vs_Type_99
國產既T-99已經性能勁過俄產T-80哩,
使銀同「大哥」買咩
總唔見您信下新教?
沙文 2022/4/17 10:24 提交

新教比天主教,唔係「新」。
好比係你部 Tesla 、但係少咗個seat 位,冷氣唔著,音響又拆咗,呢啲唔係叫「新」,係不完整。雖然架車仲可以行。
新,就係發生年代較近, 之前冇人用過咁解,同function冇關係。

好比pdi驗屋,冇坐廁冇stove, shower漏水, ...
沙文 2022/4/17 12:04 提交

咁我睇睇你買既「新」屋無坐廁冇爐冇花灑時、仲係咪咁「無關係」、收貨,「袋住先」
新,就係發生年代較近, 之前冇人用過咁解,同function冇關係。

..

咁「新鴻基地產」之前又無一間叫「鴻基地產」嘅?

.

咁點解有啲蘿莎蓮之前俾人用過,又可以叫「新」娘嘅?
屌,又係您話搵泥水佬整番就一定要收樓茄
沙文 2022/4/17 13:21 提交

少。。整番、加番上去就係「完整」哩。
新教加番馬丁砍走咗既野(七件聖事無咗五件),咪變番天主教囉,合一哩。
新,就係發生年代較近,  ...

你「乳聞」可能唔錯、「語文」就同投資、軍事、時事一樣咁屎.

「新」唔係只係解「年代近」,仲可以解為「用斧砍木」,即係將棵樹砍到一碌碌,甩頭甩骨。
好似抗議教將天主教既野砍走部份,亞媽都唔認得。

當年把抗議教定名為新教既,係無改錯名。
聽您咁分析大家又更明白噃。新約就apparently係縮水合約。
沙文 發表於 2022/4/18 08:30

Wang 2200 Computer 1973年推出, 在apple未出世前曾雄霸市埸。

今日一部小小既 mini ipad 功能都勝過呢件大笨象。

細咗唔係 apparently 縮咗水....係勁咗。

新約中一個「愛人如己」, 已頂得住舊約中613條律法
高級模式 | 發新話題
換一個