返回列表 回覆 發帖

收工

回覆  beebeechan

您試過好食,寫成經書,福傳畀我。或者我會皈信,try me
沙文 發表於 2022/5/1 20:07

咁有問 你讀乜經書係教你點去屌既呢?
唔使人教, 唔使人傳你又咁精通既?
我說憂傷與喜樂可共存, 有人可能唔信。
beebeechan 發表於 2022/5/1 03:52

我都冇問過憂傷與喜樂可否共存,您解釋來做乜L嘢?

您講咗憂傷與喜樂可共存,但都係冇解釋做乜L嘢要憂傷。唔駛憂傷又點解要共存?
我都冇問過憂傷與喜樂可否共存,您解釋來做乜L嘢?

您講咗憂傷與喜樂可共存,但都係冇解釋做乜L嘢要憂傷 ...
沙文 發表於 2022/5/1 20:10

又即係咁, 比如蘿莎蓮今日唔係到勒, 你當然會憂傷一下, 話哂都係幫襯咗十幾廿年既.....
(不過, 心底裡你又會開心, 因為好放心咁去開個新戶口)
梗係唔會,佢同上帝一齊梗好過跟住我。我戥佢歡喜黎唔切。若果我覺得佢跟我好尐,我豈不是很自大,我……做咗撒殫大檸樂。
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 21# beebeechan
點會唔駛人教呀?

您估我真係天才咩?

我幼承庭訓詩禮傳家,對經史子集都略曾涉獵,而家仲記得一些
素女經
剪燈新話
金瓶梅
怡情陣
如意君傳

亦欣賞這方面的藝術品

明代春宮畫冊,成書於1606年,包含二十四幅版畫,以黑、藍、紅、綠、黃五色印成,每幅圖配詩詞一首。版畫由安徽歙縣版畫藝人黃一明所鐫。[1]《風流絕暢》等明代畫冊傳入日本後影響了日本的浮世繪版畫藝術

《鴛鴦秘譜》

我幼承庭訓詩禮傳家,對經史子集都略曾涉獵,而家仲記得一些
《素女經》
《剪燈新話》
《金瓶梅》
《怡情陣》
《如意君傳》
沙文 發表於 2022/5/1 20:35

咁呢啲經書未面世前, 中國人咪唔曉屌?
Don't know where God is but the Devil is in the details
點會唔駛人教呀?您估我真係天才咩?

我幼承庭訓詩禮傳家,對經史子集都略曾涉獵,而家 ...
沙文 發表於 2022/5/1 20:35

黑猩猩唔識睇書都識少, 仲識玩高難度動作.........四平大馬紮得很穏
(沙文不要模仿, 年紀大哩, 量力以為, 不要馬上瘋)
好多動物出世幾粒鐘就識行,人類就要成一年。
可能因為人係用天主個L樣造,所以咁L水皮
好多動物出世幾粒鐘就識行,人類就要成一年。
可能因為人係用天主個L樣造,所以咁L水皮 ...
沙文 發表於 2022/5/5 08:34

一般野生動物平均壽命係10—20年。。。。無人類咁長命。
所以, 佢地既幾粒鐘相等人類既一年半載
所以, 佢地既幾粒鐘相等人類既一年半載 ...
beebeechan 發表於 2022/5/5 10:04

海龜可以150歲,海龜仔一爆殼就識爬沙灘游水啦。
海龜可以150歲,海龜仔一爆殼就識爬沙灘游水啦。
抽刀斷水 發表於 2022/5/5 11:10

咁BB一出世就識呼吸, 識喊, 識撐, 同識吮奶
燈塔水母得永生添,唔L駛信耶穌
沙文 發表於 2022/5/5 20:40

燈塔水母得永生「不死」, 因死了的水母中又可生出新生命。生命周期循不息。

這正好給人啟示, 「人」也是生命週期中的一環。

人由一條虫, 變了胎, 出生成人, 有血, 有肉的身驅只是這周期中的一個環節, 一個兒童會變成性感美女, 帥哥鮮肉, (好似水母在 meduse 的階段), 有肉驅的人死了, 便會進內另一周期中的環節, 無論外觀, 活動方式, 功能...都與之前的一點都不相同。

人死後, 變作「靈體」, 靈體是怎樣的, 是有血有肉時的階段想像不出來, 猶如燈塔水母還是幼虫 (polyp)時 , 想像不到有日它能長得Meduse時咁靚, 還能在水中自由划來划去。

所以, 人現在不能理解他日靈體時,不死,可以不吃不喝, 又可以吃吃喝, 可以時空穿梭, 穿牆透壁的功能。
燈塔水母得永生添,唔L駛信耶穌
沙文 發表於 2022/5/5 20:40

如水母給大魚一口吃了, 還算不算不死, 永生???
人由一條虫, 變了胎, 出生成人, 有血, 有肉的身驅只是這周期中的一個環節, 一個兒童會變成性感美女, 帥哥鮮肉, (好似水母在 meduse 的階段), 有肉驅的人死了, 便會進內另一周期中的環節, 無論外觀, 活動方式, 功能...都與之前的一點都不相同。
beebeechan 發表於 2022/5/5 05:24

上師您對嗰陣情況真係瞭如指掌,同哈佛不相伯仲
上師您對嗰陣情況真係瞭如指掌,同哈佛不相伯仲
沙文 發表於 2022/5/5 21:36

呢啲係經上有少少透露既, 唔係斷估。 你唔肯知之嘛
本身就係怕死先信有上帝。死都唔怕,上帝有乜好信?過左一排,傷心夠,又會讚美上帝啦。面對生死,人就係咁無助。
神父留番條J係要提醒自己係一個罪人
所以, 佢地既幾粒鐘相等人類既一年半載 ...
beebeechan 發表於 2022/5/4 18:04

您這一點提出得好好,但係您條比例數就計得唔啱。量化天主L樣的水皮程度,係咁計嘅:
假設人壽70歲,用一年先識行,佔人生1/70.

貓18歲,用21日識行,佔貓生21/6570=1/312

天主L樣嘅大能係貓嘅22.5%
高級模式 | 發新話題
換一個