返回列表 回覆 發帖

搵笨觀念大踢爆之 - Happy Mother's day

點解天下父母都冇問過個仔究竟想唔想做人,未經佢本人同意就生佢出來。您唔可以問下我先嘅咩,阿媽? ...
沙文 發表於 2022/5/13 23:55

佢問咗你又唔記得。
究竟造物主值唔值得讚美呢? 各位覺唔覺得, 生命嘅誕生係有一個結構性缺憾: 關於佢誕唔誕生, 被誕生嘅生命係 ...
沙文 發表於 2022/5/18 09:06

最鬼憎啲擦鞋仔架嘞,讚乜鬼美。
回覆  抽刀斷水

除此之外,造物主仲有好多抵屌之處。
佢唔畀被誕生之生物參予是否誕生發表意見,連喺邊度出世、幾時出世、老竇老母係邊個,都冇得揀。剝奪人選擇權,對人根本就一尐都唔尊重。
沙文 發表於 2022/5/18 23:02

面對有涯之生,父母希望養兒防老,呢個出發點係可以理解既。但係擁有永生既造物主,做乜要造人造物呢?我只係諗到一點,就係寂寞。

早年睇《我和殭屍有個約會》,故事圍繞殭屍擁有不死身,卻往往是很悲哀,原因係死唔去。我諗造物主應該係有類似既心態。

人類既一生,响造物主既眼中只係一瞬間,相當於我地睇螞蟻既生命一樣(甚至更短命)。就算個人養蟻養到幾好心機,照顧好每一隻蟻,幫佢地改名,最後佢地都會好快消失。

咁又假設真係信主得永生,咁又相當於蟲(位於世間)變成蝴蝶(位於天堂)咁,去照顧一個蝴蝶園(有一大群不死蝴蝶並持續增加)都夠忙啦,仲會得閒理啲蟲?

沙文話造物主對人唔尊重,咁我地又有幾河尊重啲蟲蟻呢?最根本就係,人只不過畀造物主用黎解悶。
回覆  抽刀斷水

又所以,您人生中有咩過癮事,其實係造物出糧畀人啫。人類為佢提供咁多entertainment, 若果佢唔畀番小小reward氹下您,到時個個都話自己係最後一代,咁造物主都冇戲睇。
因此真係唔L駛多謝佢讚美佢。係您應得嘅。
沙文 發表於 2022/5/19 03:28

如果造物主造人造物真係為咗解悶的話,咁教徒以為日日夜夜讚美主就係良好行為,點知咁就悶鬼死阿造物主喇。

我養隻狗,都想佢跑下接下飛碟接下波,我點都唔想佢郁都唔郁就咁响我面前不斷叩頭既。
回覆  抽刀斷水
有時,造物主又中意睇一些壞人做主角嘅戲,例如the god father,  breaking bad, dexter, b ...
沙文 發表於 2022/5/19 10:15

好似你睇netflix之嘛,你會揀亳無劇情咁時刻向你跪拜感謝,抑或揀有劇情、有好人壞蛋、鬥智、挑逗……咁呢?
造物主全能架喇,相當於我係個好有錢既人有N個工人,打掃完咪再買個套新梳化囉,咁又有乜所謂?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
呢個練狗師就係鍾意把有問題衰狗, 教番好, 變成服從的.
天主, 就係教緊你 ...
beebeechan 發表於 2022/5/19 21:35

你又返返去要啲叩頭讚美主既狗既邏輯了,你諗下如果造物主要解悶,係會鍾意叩頭狗定係活躍狗咁呢?
唔似沙文狗咁, 你要佢接飛碟時, 佢就卦住溝女
beebeechan 發表於 2022/5/19 22:55

咁都幾得意架喎,起碼有助解悶。
狗仔他日大咗遇上老荳唔使報恩時仲可以狗咬狗骨
beebeechan 發表於 2022/5/20 10:48

如果我係全能,怕咩你咬?咬咗忽肉仲立即可以生返,還原靚靚,又有悶可解。
假如開始感到煩厭,立即整個永遠唔會被劃花既塗層咪得囉,唔係做唔到下話?
如果你係造物主,感到苦悶,於是創造世間人與物。

要解苦悶,究竟要乖狗定係衰狗?要治乜鬼?反正一切盡在自己掌控範圍之內。

全世界都係乖狗好未?咪又係悶鬼死。
如果造啲有能力犯罪,但又唔知佢會唔會犯罪,果種unpredictably應該仲過癮。
高級模式 | 發新話題
換一個