返回列表 回覆 發帖

點解您要食禁果?

猶太佬作創世古仔,其實有十分睿智的一點係我真心佩服。

唔同儒家佬以為人性本善。猶太佬睇得出善同惡唔係 ...
沙文 發表於 2022/5/20 00:13

你呢舖就唔係作經, 係真的唔曉經

你以為「知善惡」就係人食咗果後才知「拖盲公過馬路就係善」,「乞兒兜搶飯食就係惡」...天主唔想人食果想人好似Australopithecus 咁, 所以亞當仔娃妹食咗果其實係好事嚟。

溫馨提示, 老師教教你:
「知善惡」者, 係話善與惡, 是由天主來定, 不是由人來定。正如你話:「啲麻甩佬係街見到蘿莎蓮索就騎上去插一輪, 唔係惡嚟, 係教佢享受身體開心咋」...咁呢個社會就該燴囉。

當仔娃妹食咗果, 上主話佢地「知善惡」, 就係話善與惡由佢地自把自為來定。 不是依天主當時說的:吃那果是惡, 不要吃…
好比今日法律上寫...姦人妻女是惡, 不要做。

人「知善惡」會點樣:
好似羅賓漢, 梁山泊108條友...明明係強盜山賊土匪, 就說成是英雄

流垊黑暴義和團就說成是愛國烈士

https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=14610&extra=page%3D1
樓主可能不知道基督教的黑暗面,我近來看到一個case,年輕猶太女孩信錯基督徒愛郎,累死了自己父親和整個種族,後悔不已,決定將自己頭顱懸掛在屋外,警示大家切勿相信基督徒。

策劃恐襲被揭發定罪就說成是受害人, 好慘!
回覆  beebeechan
義和團嘅出現係因為清政府對基督徒姦淫擄掠無計可施又唔可以對壞人繩之於法
基督徒最叻 ...
kam 發表於 2022/5/20 15:34

說到洗腦, 你確定你自己的腦...(對基督徒姦淫擄掠無計可施又唔可以對壞人繩之於法)就没有一早被洗過了嗎?

1899年在山東義和團興起之初, 他們叫的口號是:
"不下雨,地發乾,全是教堂遮住天"。
(見中國近代史資料縱刊:《義和團》第1册,第112頁)

没有說是因「對基督徒姦淫擄掠」..

誰的腦給洗過了, 一目了然

當時盛行的民謠

提也没有提到傳教士基民「姦淫擄掠」

後加的「姦淫擄掠」是為提升你的仇恨憤怒感, 為流氓黑暴正義化
是誰加上去的洗腦劑???

眼睛藍.......都是罪行?

那洋妞波大....又要不要反一反!
如果未食分辨善惡果,如何得知應該要遵從天主的說話,同時又應該要拒絕遵從蛇的說話? ...
抽刀斷水 發表於 2022/5/20 11:49

能辨善惡, 是人與走獸最不同的地方。
神造人.....那會不加上這個?

好比時下手機, 能拍照能拍片, 能上網是不可少的功能
有那廠家還生產只能作通話用途的手機? (無得撈喇的大龜細龜)
近代咁文明又有所謂法律管制,
在自己西方的國家內,傳教士基民一樣「姦淫擄掠」

傳教士基民殺小孩子 ...
leefeng 2022/5/20 23:28 提交

你一向出帖只有屎料
今次更無料
只有屎
義和團運動,是一宗發生於晚清1900年、受朝廷支持的武裝排外暴亂。

庚子國變
Siege of Peking, Boxer Rebe ...
kam 2022/5/21 10:43 提交

一副臨急抱維基。
駁唔到就話人引用維基百科
kam 發表於 2022/5/21 11:16

貼堆維基(仲係啲初階入門資料嚟)就以為已令對手百詞難辯?
想得美囉。真係大便高手!

(1)就以你貼的一堆, 也是没有話傳教士基民如何「姦淫擄掠」

(2)
文中字句:
受朝廷支持的武裝排外暴亂

3.2萬名中國基督徒和200名傳教士被義和團殺害

「義和團」的當地居民動用私刑處死了大量基督徒與外來的西人

呢啲字眼, 係褒, 定係貶呢?

貼堆原來係打自己嘴的文站台...真白痴!

真係你唔出聲無人話你啞囉, 企番埋一邊睇老師寫野仲好哩!

有啲腦(人頭豬腦)好易洗, 慳水又慳力

睇埋下面先惡啦,死耶撚
kam 發表於 2022/5/21 22:57

睇埋下面? 你想露毛?
你下面有乜野睇?
維基百科裡的教案條目俾人惡意刪除
想知詳情要睇埋編輯歷史
kam 發表於 2022/5/21 23:03

咁老師就教精你...更加唔好靠維基
因為人人都可以任意刪除亂編亂作
想知詳情要睇埋編輯歷史
kam 發表於 2022/5/21 23:03

咁你話我知由編輯歷史中點睇出基民姦淫擄掠
義和團運動的爆發,是19世紀60年代以來中國人民反洋教鬥爭的繼續和總和。從19世紀開始,隨著列強勢力向中國 ...
kam 發表於 2022/5/21 23:21

不合你意的就是惡意刪除
你又不認為這些是刻意編寫??
傳教士瘋在發展勢力。到十九世紀末,天主教教徒達到70多萬人,基督教新教的教徒也達到8萬餘人。在這些投身 ...
kam 發表於 2022/5/21 23:59

人地講明係市井講史,
無名無姓講野無出處....

狗翕之物你當史料?

真係拎本露毛寫真當人體藝術攝影囉

垃圾堆中搵到寶?
北京。

北京。
義和團運動首先是一場偉大的農民起義性質的反帝愛國運動,由於十九世紀末西方列強在中國侵略的加深,洋人和教會在中國燒殺搶掠,無惡不作,引發中國人民奮起反抗,進而引發了義和團運動。別人欺負你,你奮起反抗,西方列強欺負中國人民,中國人民奮起反抗,這是非常正當的道理,因此義和團運動的本質是正當的,是自衞性質的,是對於中國人民抵抗外國侵略有積極意義的。
kam 發表於 2022/5/22 00:29

呢啲只係喊口號既野, 完全唔知歷史係點!

拳匪只係在山東北京一界搞野,
南方地方政府没有加入義和團
外省督撫有頭腦清醒者。兩江總督劉坤一、湖廣總督張之洞、兩廣總督李鴻章、山東巡撫袁世凱、閩浙總督許應騤、四川總督奎俊等和外國達成地方上的協議,稱東南互保。公開聲明在戰爭中保持中立。
同拳匪劃清界線。

中央政府作戰,地方政府中立,並與各敵國互相保護,如此荒唐之事,古往今來可有先例..?還有臉是打造成是全中國人民奮起反抗??
唔識史既人, 只能講屎史

人哋都無寫個「全」字
kam 2022/5/22 00:55 提交

咁那年有個孤狼在銅鑼灣刺警後自殺都可以寫成香港人奮起反抗、不惜舍身成仁?
除咗加個「全」字嚟屈之外,對「由於十九世紀末西方列強在中國侵略的加深,洋人和教會在中國燒殺搶掠,無惡 ...
kam 2022/5/22 01:02 提交

黑暴期間夠話太子站打死人警察用地鐵運屍。美少女示威者在警署被輪姦哩。

得把口唱
污穢的言語一句不可出口,只要隨事說造就人的好話,叫聽見的人得益處。以弗所書 4:29
淫詞、妄語和戲笑的話 ...
kam 2022/5/22 00:42 提交

我正在造就你認清歷史真相,叫聽見/看到的人得到益處

小心睇來自中國共產黨既「史」料
高級模式 | 發新話題
換一個