返回列表 回覆 發帖

聖經支持同性戀

LGBT 中的BT, 應拜觀音.....因為佢係男變女...變性
喜歡異性或同性,有機會是天生的,亦是被天主創造出來的。
抽刀斷水 發表於 2022/6/14 19:38

有甚麼科學研究是找出同性戀是天生的?

講聖經時你就要搵科學支持, 聽九翕時就不用科學了?
回覆  beebeechan

基因決定你我的性取向?權威期刊《科學》:同性性行為「寫在基因裡」,是物種多樣性自然的一部分

.
抽刀斷水 發表於 2022/6/15 09:50

你這種只讀標題不讀內容的作風, 不敢苟同。

從引文中就輕易找到這些可作結論的句子:

但沒有任何單一基因可以直接對人類性取向產生影響

但我們仍無法透過這些「基因的變異」,去斷定一個人是否為同性戀。

主導此研究的美國哈佛–麻省理工學院博勞德研究所(Broad Institute)學者尼爾(Ben Neale)表示:「個人表達性欲的行為與方式幾乎無法用基因準確預測……單一的『同性戀基因』並不存在

論文也強調,其他環境因素,例如童年與成年後的生活也都會影響個人的性取向。

科學研究的發現, 真是如你標題所言:同性性行為「寫在基因裡」?
不明白歧視排斥小眾,時至今日在開明的環境中究竟還有何益處?
抽刀斷水 發表於 2022/6/15 14:05

有人還用上「被排斥」一詞?
民主又開放的西方社會, 近幾個世紀, 有見是因同性戀被帶上法庭嗎?
只見是不認同者被告上法庭就有。

好像是同性戀者要社會發給一張「勇敢出櫃」嘉許証書才不算是被歧視了。
不是單一基因,是眾多基因嘛,你不明白?

有其他環境因素,即如我所說「有機會是天生的」,即也有機會是 ...
抽刀斷水 發表於 2022/6/15 12:10

只怕是「後天」的也要來充「天生」的, 而科學又不能分辨。
最弊又係有「天生」基佬基因的又不是個個都基啵。

有其他環境因素,即如我所說「有機會是天生的」,即也有機會是 ...

因為基佬身上搵到特殊基因, 就話係「天生」,, 係咪咁科學呢?
基因, 皆是遺傳而來, 基佬不會繁殖, 如何遺傳給下一代?

好基者能與異性交配生下一代...那..「基」還算不算是天生?

有研究, (都係科學研究嚟架)用孖生兄弟, 姊妹為對象,
發現同性性取向不是同時都呈現在兩人身上。
說明....「天生」「遺傳了同性基因」是站不住腳。

參考文獻:
Sexual orientation in a U.S. national sample of twin and nontwin sibling pairs.
Kendler KS, Thornton LM, Gilman SE, Kessler RC.

你有與趣就自己去深入睇,
但我不會說你睇完先返嚟同我呦, 或是「自己又唔肯睇,之後又响度問。」
排斥不等同違法。
抽刀斷水 發表於 2022/6/15 19:56

同志話
你不同意我, 不認同我.....就是違法
邊個霸道啲?
識睇一定睇結論:

Conclusions: Familial factors, ................, influence sexual orientation.
抽刀斷水 發表於 2022/6/15 20:01

人地既結論, 全句重點就是「Familial factors influence sexual orientation.」,, 是後天因素。主詞副詞動詞清楚

which are at least partly genetic, .....用「at least」「partly」呢啲字眼來說genetic的一份, 你話又幾重要?

再者, 「後天因素」, 「家庭影響」如何與遺傳, 基因扯得上關係?? 唔多科學囉。
猶如話條友粗口爛舌, 係遺傳既, 基因異變造成既。。。咁
一個正常人,你會躺在另外一個人的懷裏吃東西嗎?
leefeng 發表於 2022/6/15 23:13

躺著吃就不正常,那茂著吃呢?
沒有人說躺著吃不正常,但躺在另外一個人的懷裏吃就十分不正常,
你會躺在你的朋友懷裏吃嗎?放張相來看 ...
leefeng 發表於 2022/6/15 23:31

俄羅斯大男人見面, 唔止攬攬抱抱, 仲勁咀一番.....
好唔正常, 有瞹昧關係
吃完上床妖精打架,咀完親密簽互利合同,各取所需!
leefeng 發表於 2022/6/16 00:38

我哋偉大的習爺爺也懂入鄉隨俗, 有無玩埋妖精打架就唔知喇
溫爺爺也好此道
我都係唔做國家主席, 總理喇, 要咁樣嘴法....
都係「躺在懷裡」好啲
造假等同你個耶和華本性經一樣!
leefeng 發表於 2022/6/16 06:03

這類圖你貼唔少喇
若俾你搵到教宗嘴xx....你貼都貼唔切就真
高級模式 | 發新話題
換一個