返回列表 回覆 發帖

選擇

一個國可以從沉淪弱者中掘起,令國家反貪脫貧,成為經濟科技強國,這些令人牙痕的成就,刺痛了誰的眼?

...
leefeng 發表於 2022/7/6 00:32

但曾犧牲了無數工人的福利, (被剝削的廉價勞工, ), 付出環境代價, 80年代任由污染性高工業在國內設廠排污....
好比女人做雞養家被富豪包養致富貴了......不足以太自豪
有謂發財立品, 現在財就發了, 立唔立到品, 拭目以待
令國家反貪脫貧,

...
leefeng 發表於 2022/7/6 00:32

將「貪」變為獨家代理....專利, 無其他競貪者, 算唔算反貪成功?
高鐵比比皆是,
leefeng 發表於 2022/7/6 03:26

講起高鐵, 中國建鐵路真係喳喳聲咁易, 話咁快就搞掂。 
係香港, 起條十幾公里既鐵路, 淨係收地都搞五年八載。
偉大祖國人人愛國, 從來不會反對國家建設, 支持愛黨愛國。
(無所謂哩, 又唔係嚟收我既地)
8個警察開90槍打一個黑人又是 ...
leefeng 發表於 2022/7/6 02:44

中國武警都唔執輸架

你估啲狼牙棒, 流星錘係要嚟對付賊定係對付.............

2019年香港警察能用上這方式, 相信好快恢復社會安定
既然自由民主票選有咁多其他競貪者,竟然冇人出聲提示?個個都低B成咁?
leefeng 發表於 2022/7/6 03:45

咁又係,
中國既選舉根本不會存在買票

非常之廉潔
四年一任,總統個位屁股還未坐暖,又要度橋怎樣可以連任
leefeng 發表於 2022/7/6 03:13

咁真係唔似習大大咁可以印印腳, 終身當選....
遲啲搞埋可以世襲
狼牙棒, 流星錘一係大紀元新聞,一係練習定用來對付基督教既!
例如網上流傳中國警察虐待一個大紀元女人 ...
leefeng 發表於 2022/7/6 07:33

不如你話埋班武警都係大紀元搵人扮哩
徵地補償,拆遷補償做足做突,咪話咁快就搞掂囉!
給自己國家徵用,點都好過被基督邪教夾硬入黎中國搶中國 ...
leefeng 發表於 2022/7/6 07:22

我只懂「拆遷法」,不知道什麼《物權法》。
——黑龍江省綏稜縣拆遷辦主任兼建設局副局長王洪軍答記者問,《黑龍江晨報》、《南方周末》

在英國,你說不拆,任何人不敢拆你的。在中國,你說不拆,肯定把你拆了。我就這一句話,這就是我們為什麼在全世界牛逼!
——天津市寧河縣教育局黨委書記劉廣寶勸說

從某種程度上說,沒有強拆就沒有我國的城市化,沒有城市化就沒有一個個「嶄新的中國」,是不是因此可以說沒有強拆就沒有「新中國」?
黃縣一位以「慧昌」為名官員投書財新網的題為《透視江西宜黃強拆自焚事件》的文章

全國基建背後的代價:

2010年10月20日,中國經濟周刊記者報導,9月10日上午,江西省撫州市宜黃縣鳳岡鎮在拆遷期間發生一起強拆自焚事件,拆遷戶三人重傷。
2010年5月27日,河南《東方今報》記者報導,當日早上7時許,河南鄭州市須水鎮發生一起強行拆遷致人死亡事件,死者是鄭州一家名為「香鍋里辣」飯店的老闆娘。
2009年某月,四川成都金牛區因修築公路強行拆除唐福珍夫婦投資700萬元的綜合樓,僅補償為217萬元,唐福珍夫婦拒絕拆遷。在樓頂自焚,唐福珍重三度燒傷並吸入式燒傷,不治身亡

(案例太多, 可以貼滿三頁)

真係似去酒漊食野咁, 炒出既菜, 色香味皆全, 但千祈唔好入㕑房睇班大佬係點煮,點處理食材, 眼不見就係乾淨哩
徵地補償,拆遷補償做足做突,
leefeng 發表於 2022/7/6 07:22

東莞村民不滿賤價收地 數百人堵政府爆衝突 https://hk.on.cc/cn/bkn/cnt/news/20160922/bkncn-20160922204017499-0922_05011_001.html

「突」你老味, 衝「突」就有
中國水水地都從来沒有殖民別人國家,或用藉口去侵略過別人國家吧?
leefeng 發表於 2022/7/6 02:44

2014年中國推行一帶一路....
多年來, 為何只見中國繁榮, 在帶在路的第三世界國家就是不繁榮呢?
又話係「共商、共建、共享」「雙嬴」既?

今時今日, 殖民主義仲係用18, 19世紀那款咩!
猶如手機, 早用三星, 蘋果哩, 邊有人仲用motorola細龜架
係囉,係囉,印印腳好吖?
或是四年一次灰頭土臉在電視上互揭瘡疤臭史做小丒娛樂民眾好呢? ...
leefeng 2022/7/6 10:51 提交

咁不如恢復帝制。習大稱帝,為「平朝」。
Good Idea~
如果一定要為奴認主,向中國人習大大稱臣,點都實際過向一件中東鬼耶穌自稱奴才咁賤格,對不 ...
leefeng 2022/7/6 11:16 提交

你堅持話「屎」好食,旁人無計㗎喎。
不過正常人就唔會同你一齊揀食屎嘅。

正如有啲傻妹為咗買個有牌子既包包、買個蘋果13…就甘願賣出佢隻豬俾個大叔咁。佢鍾意,吹咩!
Good Idea~
如果一定要為奴認主,向中國人習大大稱臣,點都實際過向一件中東鬼耶穌自稱奴才咁賤格,對不 ...
leefeng 發表於 2022/7/6 11:16

咁點解你又唔返國內生活, 認主為奴.....要在番邦食意粉薄餅薯仔?
你們基督教徒食緊的粥粉麵飯都是國家的物資,有種不要食,
leefeng 發表於 2022/7/6 22:41

點解大地又會出五穀俾人做粥粉麵飯既呢?
有種唔好食
白痴佬,你又知人地冇返國內生活?

leefeng 發表於 2022/7/6 22:41

証明我唔係白痴, 係觀察力強
「國內」對你係「返」既。
你一早已經去和番跟洋人耍友好(不至做奴, 也做二等公民)
有種就掉咗英國護照, 攞番個中華人民共和國既護照 (不過, 你又無資格申請)
只一個中國在3622年前已經有了殷墟朝代,
leefeng 發表於 2022/7/7 02:39

咁殷墟朝代既人係女媧用條野揈揈下咁弄出嚟.......好高智商
(或者係石頭爆出嚟)
你的確係唔白痴得晒,知道中華人民共和國護照一定比英國護照靠譜,只有黑暴才以為英國護照好醒! ...
leefeng 發表於 2022/7/7 02:57

你真係識野少,
按亨氏護照指數, 英個護照排名16, 中國護照排78, 差成條彌敦道咁長........

識多啲野先好嚟放屁
比你件用尸吊出來的衭當下蛙有藝術吧!
leefeng 發表於 2022/7/7 02:50

女媧出品, 粗製濫造喎, 專造下等人。
女媧造中華民族, 豈非............
原来Chan姓係下等人?
leefeng 發表於 2022/7/7 06:41

陳李張黃何,,,...李...更低一級
高級模式 | 發新話題
換一個