返回列表 回覆 發帖

前世記憶研究

維珍尼亞大學醫學院做咗好多有關兒童前世的研究,有興趣也可以看

Guest from 14.199.165.x 發表於 2022/7/9 17:57

維珍尼亞大學的確有一個 Division of Perceptual Studies.
創辦人是 Ian Stevenson
他2007年死, 由現任 Jim Tucker 接任。

故事是ian Stevenson 的老婆認識了富商Chester Carlson (蘭克斯洛影印機發明和製造致富), 對有輪迴, 投胎之說有興趣。 立了遺囑, 說死後留捐出身家給維珍尼亞大學, 條件是給 Ian Stevenson 在這方面研究。1968年他心臟病猝死。

如你是 Ian Stevenson.....猶如給了一個鐵飯碗哩...可以終身運用那大筆捐獻, 只要不停有些「發現」,, 工作就是訪問一下一些人, 說有些人能說出前世的事.....便可以打跛腳不用愁三餐加宵夜。

這就是一間有名大學內會有一個不為其他主流科學所注重和認同的研究部門出現的故事。
咁即係話維珍尼亞大學的前世研究有利益衝突,可能不可靠 ?

Guest from 218.253.156.x 2022/7/9 23:54 提交

可唔可靠就要睇睇呢啲「只係唔容易做到100%確認完全真確無訛」既發現囉。
所以科學家對此   「研究成果」無乜興趣。

Guest from 218.253.156.x 2022/7/9 23:54 提交

可唔可靠就要睇睇呢啲「只係唔容易做到100%確認完全真確無訛」既發現囉。
所以科學家對此   「研究成果」無乜興趣。
但諷刺的係,如果沒有捐助和資金,則無法進行研 ...

以1968年獲得經費,半個世紀的「研究」成果就是發表幾十個有前世的故事「見証」。成績有目共睹。

有時不要只聚焦在「神棍」,也有「反基棍」「科學棍」和搞屎棍雷漿棍
因為西方太多基基,科學家又係基基為主

Guest from 124.217.137.x 發表於 2022/7/10 08:25

你呢句就直接向本版既「離教百科」打臉:
科學家與信仰
https://exchristian.hk/wiki/doku.php/%E7%A7%91%E5%AD%B8%E5%AE%B6%E8%88%87%E4%BF%A1%E4%BB%B0

版主話愈出色既科學家先至唔會信基督教既
唔只幾十個例子喎,佢係有幾千個個案。
同埋唔只得佢呢間大學研究前世,只係呢間大學研究最出名 ...
Guest from 14.199.165.x 發表於 2022/7/10 11:17

咁我將XX日報娛樂版既卦新聞釘釘埋埋...都有成萬條
2) 以色列為中心,全部聖經圍繞以色列和以色列周邊國家(埃及、約旦)轉,最遠去到羅馬、希臘、土耳其等,不會提及遠東地區(如日本、中國)、美洲等國。
Guest from 14.199.165.x 發表於 2022/7/10 10:22

咁維珍尼亞大學既前世研究都只係研究美國......最遠唔知去到邊....
係咪亞洲人, 中國, 日本啲人無前世?
孤陋寡聞之輩

日本3歲男童繪出前世的死亡地點,母親去往現場確認後驚呆

日3歲男童憶述上世車禍身 ...
leefeng 2022/7/10 12:16 提交

你都唔知呢到講緊乜就插嘴。
擂漿棍封口哩。

入廟拜神、入壇讀文!
唔只幾十個例子喎,佢係有幾千個個案。
同埋唔只得佢呢間大學研究前世,只係呢間大學研究最出名 ...
Guest from 14.199.165.x 2022/7/10 11:17 提交

你睇條leefeng貼出嚟既,
就知維珍尼亞大學既「研究成果」真係唔使用到60年代幾百萬既研究經費。係易如反掌就擺到出嚟。

Ian Stevenson 份工真易做。

同埋唔只得佢呢間大學研究前世,
Guest from 14.199.165.x 發表於 2022/7/10 11:17

願聞其名囉
只係呢間大學研究最出名 ...

最出名既, 都只係得啲咁既屎料, 出唔到廳堂......猶如立法會內只得一席既政黨
忽發奇想:前世記憶會否是多重人格的一種呈現?這樣就可以非輪迴角度去看前世記憶了。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/7/9 19:37

基督教講永生........你就話人死如煙滅, 講乜多銀魚
依家講前世, 你就疙起屁股有興趣
所以話你白痴真是冇得醫,事實上信了基督教的人多是精神病和低能,唔信?香討台已經見到有大把!

個案 ...
leefeng 發表於 2022/7/10 22:59

乳毛撚痴
(今日未食飽薯仔?)
根據你們基督教騙人宣傳的「永生」來分析一下!

leefeng 發表於 2022/7/10 23:38

真白痴仔
佛教話修佛可令你脫苦海..免輪迴......咁係咪你即刻反肚離苦海, 往淨土去
咁死蠢, 你可有前世記憶, 是否係豬? (去屠房搵劏你條友少佢)
人地佛教有冇話自己係全能,(不能消滅病毒?)
有冇話自己係全善,(全本性經殺人如麻?)
有冇話自己係全知,(殺人滅族性侵扮看不見?)
leefeng 發表於 2022/7/11 00:53

(不能消滅病毒?)
佛祖自己都係死於肚屙...食物中毒

(全本性經殺人如麻?)
(殺人滅族性侵扮看不見?)
佛經中都有殺人啵,
佛祖眼見自己本族給屠殺清光, 縱使有六神通也不幫一把, 還說自己族人抵死.......
只要信,信一本性經殺戮淫書,信牧師神父的廢宣傳,可以殺人,可以滅族,可以強姦,可以斂財,
leefeng 發表於 2022/7/11 00:53

佛僧係呢方面一啲都唔弱, 拍住上

修心禮佛都是假!女住持「與兩位和尚結婚」開豪車住別墅 出家只爲斂財「名牌衣服包包」裝滿九個大衣櫃
http://www.eathealth.net/post05055631146532?utm_source=starfocus.news&utm_medium=30recommend

寶蓮寺長老與尼姑「曖昧」同遊夏威夷
https://hk.news.yahoo.com/%E5%AF%B6%E8%93%AE%E5%AF%BA%E9%95%B7%E8%80%81%E8%88%87%E5%B0%BC%E5%A7%91-%E6%9B%96%E6%98%A7-%E5%90%8C%E9%81%8A%E5%A4%8F%E5%A8%81%E5%A4%B7-221112305.html
佛祖似乎從冇吹牛過佢創世,
leefeng 發表於 2022/7/11 01:59

因為佢唔識點做.....
唯有緣起

所以....我都係拜個勁啲既
但並冇去屠殺無辜的人

即係唔係無辜既就殺得?
被人吊臘鴨!

佛祖為食貓, 食到屙
高級模式 | 發新話題