返回列表 回覆 發帖

前世記憶研究

佛祖本族給屠殺清光啫,但並冇去屠殺無辜的人啵
leefeng 發表於 2022/7/11 01:59

呢個世代既佛徒都仲有殺無辜的人啵

信佛的Sinhalese 與拻泰米爾人(回教徒) 幾個世紀一向不和. 當地佛徒想驅走回教人, 不惜使用暴力.
2008年就發生過佛徒在斯里蘭卡北部, 血洗泰米爾人村落, 滅族式屠殺.
拿,教燃精你乜野叫做個別事件!

leefeng 發表於 2022/7/11 02:35

咁你一直以來都唔撚精, 唔知基督教都有「個別事件」囉
拿,教燃精你乜野叫做個別事件!

leefeng 發表於 2022/7/11 02:35

又係一宗個別事件嚟
1941年佛教連合會參與日本宗教報國會,宣言雲:「發揚皇國宗教的本旨,向大東亞共榮圈建設邁進,協助建立世界秩序。」又獻梵鐘製武 器。後又主張「掃滅反皇道思想」。

東京審判的幾個日本戰爭罪犯和“南京大屠殺”的戰犯受死前居然念的是《金剛經》。
基督教徒殺人滅族性侵就騎騎笑,現在又來扮好人?
羊皮狼基督教給回教徒拜年? ...
leefeng 發表於 2022/7/11 02:50

原本在佛教中,由於崇敬的心理,釋迦牟尼的佛像沒有被製作過,而是以佛塔,法輪或者菩提樹等作為釋迦牟尼形象的象徵來體現。

如阿育王見尼乾陀人造佛像,認為有違佛言,竟於花子城屠殺一萬八千尼乾陀人;
因為在那個時代製造佛像褻瀆佛陀,所以曾經有外道尼乾陀弟子製作佛像,被阿育王知道後,他下令在一日之內殺死一萬八千位尼乾陀弟子。
見<阿育王傳卷第一>

這是阿育王歸佛後的事。
佛教徒只要有大老細肯供養, 佢做乜壞事都不會計較...飯照食, 鞋照擦
基督教徒作假果然利害,
當然,耶和華是杜撰,性經是杜撰,耶穌故事是杜撰,唔爭在杜撰更多唱衰別教的事 ...
leefeng 2022/7/11 03:12 提交

要唱,我唱得比你有板有眼
嘩,人地開題前世今生,咁快發展到強姦性侵,會唔會將新討論者嚇親?
抽刀斷水 2022/7/11 12:18 提交

無論乜話題,都係俾呢條友搞亂檔㗎啦

條友除咗講強姦性侵,都無其他野係佢識既

你唔好怨咁多,因為呢啲係「人人都有發言權」既副作用嚟。
打新冠疫苗都會有不良反應㗎啦。
食鹹魚就要抵得渴。
高級模式 | 發新話題
換一個