返回列表 回覆 發帖

為何基督教兩千年來至今仍屹立不倒?

回復 72# 的帖子

拿,所以我話作反嘅多數係籠裡雞!
堡壘係最容易由內部攻破嘅,所以M2真係最好計
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 75# 的帖子

講咗自己係基督徒未必係基督徒嘛 -- M2被您問幾時開始信聖經。咁您又唔話佢知您幾時開始信聖經?究竟您地兩位邊位當聖經流?
我向來努力不懈為聖經尋找證據,您做咩監硬幫我諗埋聖經係流?
http://exchristian.hk/forum/view ... &extra=page%3D1
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 prussianz 於 2008-2-19 12:31 發表

sorry , there'r just too many posts under that thread , + , i have so limitted time, ..........

so ,
couldest thou do a little bit of summary of 'the 2條 ??

cheers ThANKye
As you wish
http://exchristian.hk/forum/redirect.php?tid=1476&goto=lastpost#lastpost

回復 102# Paul_Bard 的帖子

M2現正接受內部調查,其教徒資格已被小妹妹suspended,在佢declare幾時咁信聖經及由小妹妹覆核證實之前不能以教徒身份發言,您同小妹妹溝通住先啦

回復 105# Nomad 的帖子

呢啲過橋抽板就係人都係咁
復國後啲一賜樂業人又係咁樣對付佢地,好在唔駛殺頭之嘛:

傳揚呢碌教 美牧師夫婦被下令離開以色列
【中央社╱特拉維夫十七日專電】

2007.08.17 06:00 pm

在以色列工作居住約十八年的美國呢碌教新教牧師甘翠爾夫婦,由於永久居留簽證申請遭以色列內政部駁回,被下令於兩週內離境,他們未能獲得批准居留的原因是涉嫌在以色列傳揚呢碌教教義。
「耶路撒冷郵報」報導,五十九歲的甘翠爾和他五十四歲的妻子卡蘿這四年來主持一個小的耶路撒冷平安教會,而之前的十四年他為一個福音機構和平橋樑工作,他們的兒女已與以色列人結婚擁有本地的身份證。
以色列內政部表示,拒絕甘翠爾夫婦居留權申請的原因是他們涉嫌在以色列傳揚呢碌教教義,並勸以色列人改信呢碌教,但甘翠爾否認這種說法。
根據以色列國成立的宗旨,以色列是一個猶太人組成的國家,他的人民應該是猶太人的後裔並信仰猶太教。依以色列法律,若有人傳揚其它教義給十八歲以下的猶太人,是犯法的行為。
以色列歡迎呢碌徒與天主教徒入境觀光朝聖,但不歡迎他們在此傳教,更不接受他們的居留申請。

【2007/08/17 中央社】
原帖由 Paul_Bard 於 2008-2-20 21:05 發表
1. "三千年前... "

a. 神應許了那地作以色列之地
出埃及記 6:4 我與他們堅定所立的約,要把他們寄居的迦南地賜給他們。
出埃及記 33:1 耶和華吩咐摩西說:“我曾起誓應許亞伯拉罕、以撒、雅各說:‘要將迦南地賜給你的後 ...
喂,好似神嘅應許縮咗水喎:
http://en.wikipedia.org/wiki/Canaan
http://en.wikipedia.org/wiki/Israel

點解神做嘢硬係有喲甩漏?您叫佢認真啲得唔得咖?
原帖由 M2 於 2008-2-21 00:06 發表
小弟今次唯有自認好天真好傻。
原來"黃帝vs>蚩尤"係"隻揪",唔係部族戰爭!
多謝賜教!
M2兄您緊係冇交學費俾歷史系嘞。等我叫我師妹同您補習啦

吾大中華上國打仗,真係有將領隻揪嘅傳統:

《左傳》宣公十二年:彭名禦左廣,屈盪為右。乙卯,王乘左廣以逐趙旃。趙旃棄車而走林,屈盪搏之,得其甲裳。
《三國志》太史慈傳:時獨與一騎卒遇策。策從騎十三,皆韓當、宋謙、黃蓋輩也。慈便前鬥,正與策對。策刺慈馬,而攬得慈項上手戟,慈亦得策兜鍪。會兩家兵騎並各來赴,於是解散。
項羽亦摟過劉邦隻揪,不過劉邦自忖武藝低微,唔穌佢之嘛:
《史記‧項羽本紀》項王謂漢王曰:‘天下匈匈數歲者,徒以吾兩人耳,願與漢王挑戰,決雌雄,毋徒苦天下之民父子為也。’漢王笑謝曰:‘吾寧鬥智,不能鬥力。’項王令壯士出挑戰。漢有善騎射者樓煩,楚挑戰三合,樓煩輒殺之。項王大怒,乃自被甲持戟挑戰。樓煩欲射之,項王嗔目叱之,樓煩目不敢視,手不敢發,遂走還入壁,不敢復出。

新唐書記薛仁貴的「將軍三箭定天山,壯士長歌入漢關」,仁貴以三箭射瓜九姓突厥三名將領,九姓突厥全軍就此扯白旗。
原帖由 M2 於 2008-2-21 00:36 發表
而家世界既共識(so to speak)係反對更改國界,但現時既國界咪係靠前人打生打死爭番黎。點解以前既人野蠻(以現代人既眼光)搶番黎既地方,而家就變左神聖不可侵犯既領土?如果支持維持現有國界,係未等於endorse以前既野蠻行為?
兄您有史以來發言最睿智都係今鋪嘞!

不過您見事都仲係差小小。根據

終極真理#2,世界共識一定唔會永遠冇意外。
而根據終極真理
#1,在有須要及有能力及有時機嘅時候,我地都一樣係會繼續野蠻下去。

如果大家認為野蠻係唔啱,咁我地就唔好咁野蠻,來一個重新大執位,叫布殊宣佈取消美國,Caucasians全部遣返歐洲,African American遣返非洲,我地還返酒泉、敦煌俾匈奴........

如果唔係咁,又可以調轉頭來做 -- 由聯合國議决從此取消「國家」呢樣嘢。但講明先喎,到時亦不准有「以色列」喎!
原帖由 Jom 於 2008-2-21 20:25 發表
而係點解兩千年來耶教都重可以存在.佢用"屹立"其實係一個褒詞,會令人聯想"不倒",可能係佢既耶徒身份要咁講掛.用"存在"可能會好少少.因為宗教既存在既得益者,只係某一部份既教眾同跟住教會搵食既人,對於無乜同教會來往既人,教會只係社會上其中一個組織.對人而言一個組織做咗好事但又有做壞事既,我頂到盡只可以將其性質定為中性/具爭議性.但就斷可以將佢定性做"好"或者"傾向好"果一方面.
等細佬幫您一句總結佢啦。

「為何基督教兩千年來至今仍屹立不倒」,基本上,呢個問題係同賴昌星先生懶得敕咁對大陸公安局講「係呀,我係駛黑錢呀,惨得過點解十幾年來你地都拉唔X到老子?我有人照,你吹咩?」講完,再扭兩下屎忽花,差不多一樣。

咁點解係「差不多一樣」而唔係「一樣」呢?因為兩者都有喲分別。

分別就係,呢喲說話,連賴昌星都唔好意思講出口。
原帖由 M2 於 2008-2-21 00:36 發表
如果趕人走唔算種族清洗,以色列趕哂d巴人走咪攪掂?
講到底呢個係爭奪土地既問題。

而家世界既共識(so to speak)係反對更改國界,但現時既國界咪係靠前人打生打死爭番黎。點解以前既人野蠻(以現代人既眼光)搶番黎既地方, ...
so to speak, 話口未完,世界共識又同昨日唔同咗:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7260283.stm
所以樓主話為何屹立2千幾年..呢個講法有誤]

樓主話2,000年啫。個「幾」字,係俾人屈嘅
回復 226# beebeechan

此乃預言嘛
何况前納粹黨少年先鋒隊隊員本篤16又對袋袋解禁
則基督徒買少見少, 此消彼長, 正式統計就會實現了
不可否認耶穌基督成為罪人的替罪羔羊、受死和復活的歷史事實
Guest from 76.70.21.x 發表於 2015/2/4 05:47

您有冇去聯合國投訴全世界学校嘅歷史堂一律從來冇教過此等歷史事實?
錯。
六四的確未能算係歷史事實。以最近代嘅modern history計,未夠100年嘅事件都冇可能列入歷史課程。
但係教會學校自己死都唔敢將夠2000年嘅事件列入歷史課,就係嚴重失職啦。嚴重失職仲好意思收我咁貴学費,好快尐回水添呀。
You're damn right. 我請教過文部科學省,佢地真係話南京大屠殺事件也不算是歷史事實喎。
否認嘅又不止我,教會学校嘅歷史科都否認兩千年前耶穌基督成為罪人的替罪羔羊、受死和復活的歷史事實。您做咩唔叫教會学校舉一個同期的(或一千年以上),佢地確信是歷史事實例子,並且說明佢地是如何確信這個例子是歷史事實的。
回覆 271# Guest from 76.70.21.x
梗係有啦。
事實根據在所有教會学校都可以找到,若然教會学校當局認為兩千年前耶穌基督成為罪人的替罪羔羊、受死和復活係歷史事實,就會將之包括在專門教授歷史事實的歷史堂內。但係,而家所有教會学校都拒絕將兩千年前耶穌基督成為罪人的替罪羔羊、受死和復活的歷史事實包括在歷史課程內,咁就即係教會学校都唔承認兩千年前耶穌基督成為罪人的替罪羔羊、受死和復活係歷史事實
回覆 272# Guest from 76.70.21.x
等歷史事件正式加入學校的歷史課本,就係歷史事實啦。

其實您要我承認兩千年前耶穌基督成為罪人的替罪羔羊、受死和復活的歷史事實,係好容易啫。

我對於現今教育制度都好不滿,歷史科居然唔教歷史事實,您識得边間教會学校夠胆死在歷史堂教兩千年前耶穌基督成為罪人的替罪羔羊、受死和復活的歷史事實,唔該介紹畀我,我叫阿媽同我轉校。上咗新学校嘅歷史堂一次,我就信耶穌
因為,以教會辦学之嚴謹態度同神聖嘅使命感,佢地一定唔會明知兩千年前耶穌基督成為罪人的替罪羔羊、受死和復活係歷史事實,而不將之加入歷史課程嘅。
係有可能會錯咖,冇包括兩千年前耶穌基督成為罪人的替罪羔羊、受死和復活的歷史事實就係錯啦。

您快尐叫教會学校認錯啦。
係呀。尤其是教會学校。
專門在歷史堂唔教歷史事實。
一定要揾一間在歷史堂教歷史事實嘅教會学校先致好讀
回覆 280# Guest from 76.70.21.x

歷史堂講咖?第幾課呀?做咩死都唔肯喺歷史堅講歷史事實啫?
高級模式 | 發新話題
換一個