返回列表 回覆 發帖

不許百姓點燈

回覆 183# 逃出魔幻紀

逃版友開始跟吳主光牧師同聲同氣:

前陣子在台灣有一些自稱是弟兄的人,紛紛辦起所謂「 默觀 」之類靈修 、 祈禱 課程,我知默觀是跟背道的天主教有關係、但似乎也脫離不了異教的神秘主義,於是我便寫信去問吳主光牧師,如下 :

「 吳牧師平安:

在台灣目前有一位叫吳約翰傳道的所謂弟兄,他常常會辦一些〝等候神默觀靈修班〞的訓練( 參閱  http://www.oursweb.net/ministry/index_detail.asp?id=768http://map.answerbox.net/user-100393.htm 和   http://blog.libertytimes.com.tw/biblewu/  ),在我認知裡面,默觀是屬於天主教比較趨近神秘主義,以等候神教導為起始,但卻又對此內容較陌生。

若默觀是不合聖經教導,不知吳牧師是否有這方面導正視聽的資料?

以馬內利   Samuel   」

後來便收到他的回信,方知原來天主教的「默觀」,是通靈交鬼,以下是吳牧師的回信  :

【 「基督徒」平安:
來信所附寄的網頁,我已經細心看過了。所謂「等候神默觀靈修」,其實是來自印度教滲入西方的「新紀元運動」所教導的「積極思想」(positive thinking),再演化而成的"Visualization"技巧;我在《靈恩運動全面研究》一書中把它譯為「幻視成真術」,天主教將之譯為「默觀」;基督教的「靈修神學」研究者將它譯為「等候神」的方法,其實都是同出一轍,都是強調「思想空白,口中重複背誦一句話,直到思想間出現一個圖畫」,這些人就以所見的圖畫為看見主耶穌,或看見神。他們將之定性為「超自然現象」,其實是通靈交鬼,非常危險。請千萬不要上當,也不要介紹人學習或認識。
吳**    】

所以,「默觀」之類的靈修課程,其實是通靈交鬼,非常危險。請千萬不要上當,也不要介紹人學習或認識

《因為有偷著引進來的假弟兄,私下窺探我們在基督耶穌裡的自由,要叫我們作奴僕。我們就是一刻的工夫也沒有容讓順服他們,為要叫福音的真理仍存在你們中間。--- 加拉太書2:4~5》

《有人對你們說:當求問那些交鬼的和行巫術的,就是聲音綿蠻,言語微細的。你們便回答說:百姓不當求問自己的神嗎﹖豈可為活人求問死人呢﹖人當以訓誨和法度為標準;他們所說的,若不與此相符,必不得見晨光。---以賽亞書8:19~20 》

https://blog.xuite.net/samuel570702/twblog/150128950
回覆 193# 逃出魔幻紀

我無意介入你地新舊教之間既衝突,只係引述返有新教名人咁樣睇天主教啫。正如你都有權唔認同某某神父既通靈行為,咁新教都可以唔認同貴教既默觀方式啦,至於要點查清楚,即係我再深入落去,都係响度捲入新舊兩教互爭自己為正宗呢啲外人視為狗咬狗骨既行為咁既啫。
你竟然睇唔出節目中的通靈「師」其實是廉價演員
beebeechan 發表於 2022/8/15 12:55

依家佢地爆紅哂,唔再據你所講既「廉價」了。

Depp參加通靈之王比賽威力大
參加完之後
Depp而家要預約個booking去到出年嘅五月
節目嘅爆紅令到六強嘅參賽者
都瞬間全線紅遍大中華
參與「通靈之王」後,裸泳的知名度大增,她在官方網站推出的自家制塔羅牌預購500份火速售出,而她亦特別開設占卜預約,每次會面叫價$1500。
原來中國內地咁多黃大仙,係咁意放兩三個摑你隻老鼠臉!

西樵山黃大仙聖境園

蘭溪市黃大仙宮(緣源園 ...
leefeng 發表於 2022/8/15 10:56

等我開下你眼界啦,唔止中國內地架,唔駛靠打仗都可以傳遍世界:

黃大仙祠 (香港):喺香港九龍黃大仙。
黃大仙祠 (廣州):喺中國廣東省廣州市荔灣區,廣州市慈善醫院嘅南邊。
黃大仙祠 (佛山):喺中國廣東省佛山市南海區嘅西樵山嗰邊。
黃大仙祠 (金華):喺中國浙江省金華市金東區嘅赤松鎮嗰邊,黃大仙嘅發源地。
黃大仙祠 (邁亞密):喺美國佛羅里達州邁亞密市阿特蘭替斯路嗰度,蒙特利公園入面。
黃大仙祠 (悉尼):喺澳洲新南威爾士州悉尼市嘅夏山區嗰邊,呼美高速公路(全球高速公路編碼:M31)就啱啱經過呢間嘢。
黃大仙祠 (三藩市):喺美國加州三藩市嘅富民區,巴路波亞街入面。
黃大仙祠 (麥城)
黃大仙祠 (萬錦):喺加拿大安大略省萬錦市南邊,屬道教蓬萊閣嘅建築物。
隨著香港信徒行腳,海內外的黃大仙信仰,遍及東南亞、歐美澳洲等地都有供奉,如巴黎潮州會館、胡志明市慶雲南院、澳洲悉尼黃大仙緣清宮、新加坡青松觀都有奉祀。另一顯著的例子是巴黎的法國潮州會館,近年才增奉赤松黄大仙及提供黄大仙靈簽予信眾問事。

http://www2.siksikyuen.org.hk/cultural-affairs/intangible-cultural-heritage-affairs-of-wong-tai-sin-beliefs-and-customs

然後,天主教某教徒版友依然話,道教不是宗教咁囉。
都話王神父嘅係「心靈醫治禱告」而唔係通靈洛,無論慕道或者反基都應該認真啲。不過喺榕樹頭作《辟邪 ...
逃出魔幻紀 發表於 2022/8/15 15:14

研究者以一整篇論文來研究王神父既通靈醫療,你就寫一段仔就全盤否定呢個唔係通靈,媽呀我好亂呀。
今日的道教廟, 做的都是售賣占卜, 夫乩, 算命, 練仙, 寫符有關的收費「服務」...老子來到都搖頭嘆息大叫無奈
beebeechan 發表於 2022/8/15 22:55

使緊old money既天主教教徒,响度嘲笑自力更生既道教從業員?

Where did your money come from?
宗徒大事錄中說:
凡信了的人,常齊集一處,一切所有皆歸公用。
45他們把產業和財物變賣,按照每人的需要 ...
beebeechan 發表於 2022/8/16 02:08

咁浪漫呀?你捐哂副身家未呀?
耶穌呢?心胸狹隘,心腸惡毒,只知有己不知有人,
別人唔信又殺,唔拜又殺,獨栽霸道
leefeng 發表於 2022/8/16 10:21

何止?就算信「錯」咗門派,輕則話對方唔正宗,嚴重者就指對方為異端,再重手啲都係要殺。
何以見得「捐哂副身家」就是進天國的入埸券咁呢?
beebeechan 發表於 2022/8/16 21:20

你再睇多次你自己貼咗啲乜先:

宗徒大事錄中說:
凡信了的人,常齊集一處,一切所有皆歸公用。
45他們把產業和財物變賣,按照每人的需要分配。

1. 文中說「凡信了的人」,我唔知你响邊度變咗個「進天國的入埸券」出黎。

2. 你現在又不承認自己屬於「凡信了的人」當中之一?
呢啲唔一定係宗教上先有既流病,
beebeechan 發表於 2022/8/16 21:38

你認就得喇,拉埋其他事物落水,就係two wrongs make a right既邏輯謬誤典型示範喇(中文叫「積非成是」謬誤)。

參考:http://nizkor.com/features/fallacies/two-wrongs-make-a-right.html
你都睇多次哩
他們把產業和財物變賣, 唔係「他們把產業和財物變賣哂」
唔明點解你要我捐哂成副身家來「凡 ...
beebeechan 發表於 2022/8/16 22:43

文中的「一切」,翻譯成廣東話唔係「」既意思咩?
唔明點解你要我捐哂成副身家來「凡信」囉
beebeechan 發表於 2022/8/16 22:43

唔係我要你架喎大佬,宗徒大事錄邊個寫架?同埋你自己貼架喎,關我咩事。
文中既「一切」又係指我所有資產咩
係齊集了的, 一切公用之喎
beebeechan 發表於 2022/8/16 22:48

係「凡信了的人」既「一切所有」。

1. 首先要了解你係咪「凡信了的人」之一

2. 「一切所有」當然不止限於資產,仲有你條命。
咁你唔話埋老婆, 老公都係公用, 集體群交哩.....
(真係有啲邪教, 用呢句.....玩埋呢樣既.....咁教會應唔 ...
beebeechan 發表於 2022/8/16 22:59

你話得佢地係「邪教」,因為你自以為信既係「正宗」啫。佢地都覺得天主教係大淫婦啦。

都係主內弟兄,好心少啲狗咬狗骨啦。
你不嘍都話老婆可以大家公用既, 不邪, 是正宗人性...活在當下
beebeechan 發表於 2022/8/16 23:23

又老屈我?
呢啲係你早幾年前講過既,
要我撈文就撈唔到架喇
或者係你依家轉咗性哩......正如你依家都話慕道-ing咯 ...
beebeechan 發表於 2022/8/17 00:05

我都話你係老屈我,你仲可以講多次話係我講既,你都幾堅挺。
你既正, 邪分界都幾模糊,
係咪要搵番個道德高地先可以睇清啲
呢到係講緊玩換妻既「教會」,, 你都話唔係邪 ...
beebeechan 發表於 2022/8/17 00:52

如果「邪教」係人人確認絕對是「邪」,咁又點解都有人信?

當你標籤某個基督宗派為「邪教」,是基於何種標準?還是按照你所屬教會既「定論」作依據?

搞清楚後,先同我講咩模糊啦。
即係仲有人肯吸既毒品, 就唔係毒嚟..唔應該禁?
beebeechan 發表於 2022/8/17 11:21

「毒品」由當地政府立法界定,正如部分國家容許大麻合法使用而不認為是毒品,另一些國家則視之為毒品而禁止。
把老婆交換嚟玩既, 唔使乜宗教信仰都會認為係邪哩卦
唔使點搞都睇得出你幾模糊 ...
beebeechan 發表於 2022/8/17 11:26

講真,如果各參加者你情我願,又無犯法架喎,你覺得「邪」只不過係你唔會做啫。

大把人覺得基督宗教係邪教,咁你又繼續信?

https://vscfaq.exchristian.hk/evil.htm
嗱…..
唔好話我屈你。
你真係認為換妻係無妨。你情我願就得架啦
beebeechan 發表於 2022/8/17 13:00

唔代表我願意咁做。
高級模式 | 發新話題
換一個