返回列表 回覆 發帖

不許百姓點燈

不過, 你當年的貼文, 是盡說設立妓院的好處啵。
beebeechan 發表於 2022/8/20 02:14

那貼文只是陳述現象,無話好定唔好。
基本上, 有無聖經依據, 對你都是無意思的, 不要亂用這論點
beebeechan 發表於 2022/8/20 03:16

都同意既,奴隸、殖民戰爭、殺印第安人、壓抑科學、獵巫、殺貓……都總會找到聖經依據的。

越熟讀聖經,就越懂引用經文,達至自己的目的。例如將非教徒矮化為豬狗,顯示自己的優越性,達至精神勝利,好比香港混亂期間雙方互指對方為曱甴與狗一樣:耶穌教導門徒:「你們不要把聖物給狗,也不要把你們的珠寶投在豬前,怕牠們用腳踐踏了珠寶,而又轉過來咬傷你們。」(瑪7:6)

所以,有無聖經依據對我真是無意思的,做人最緊要本著良心行事。
你常引用的《辟邪紀實》也把天主作豬。
那時,不知你的良心又是放到那裡。 ...
beebeechan 發表於 2022/8/20 18:31

我又幾時有引用過呀?
又可套用你的口頭禪,
你怎知你的「良心」就是「正宗」的?

張三的良心可不是李四的良心嚟。 ...
beebeechan 發表於 2022/8/20 18:18

唔知架,每個人把尺都唔同,都好倚靠所受教育、成長環境、同儕影響。
又應驗咗抽刀引既經句,
beebeechan 發表於 2022/8/21 00:28

呢句係逃版友寫給我的,我點會識得咁用經文呢。
所以做生意有公証行, 有啲街設公秤, 公磅.......

尚來無問題, 不過, 依家又話邊個先有資格擺出個公秤。
...
beebeechan 發表於 2022/8/20 21:31

之前已經同你傾過,毒品定義係相對於不同國家地區,其實良心都係一樣,相對於自己個人。如果自己既良心,拎去畀其他人去指指點點,咁個人既良心仲係咪果個人既呢?所以,有資格去秤磅自己良心既人,只有自己。
呢篇新既離教見證點明了基督教排他和分化世人:https://exchristian.hk/home/article/show/376
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
在基督教圈子內, 錫安教早被認為是異端, 還帶點邪。
beebeechan 發表於 2022/9/10 01:16

天主教同新教幾時開始無互指對方為異端?對錫安教會又點解無和解包容?你又點知將來唔會?
我既意思係:
1) 天主教與新教都曾經互指對方為異端
2) 現在天主教與新教普遍沒互指對方為異端
3) 現在大部分新舊教都指錫安教會為異端
4) 觀察1&2推測,錫安教會將來也有可能不被指為異端

唔通教徒個個都無獨立思考既?身邊教眾指某教派為「異端」,就要跟風?
今日說飲雙氧水可治病是妖言惑眾.....
難道若干年後雙氧水會變靈丹炒藥, 醫好腦殘?

講耶穌時兼賣雙氧水 ...
beebeechan 發表於 2022/9/10 20:58

見到教派領袖對教義以外的事情不合己意,就不相信該教派了?那麼見到纍纍的性侵神父個案,天主教徒是否應該全部離教呢?
有日見到是梵蒂岡城的主教團、教宗都說性侵使人更接近神、積福在天、有助得救先考慮離教哩。

錫安教既教 ...
beebeechan 發表於 2022/9/11 19:21

你要用相當類比先得架喎,錫安教會所有領袖都有話過飲雙氧水接近神、積福在天、有助得救咩?
回覆 330# beebeechan

你有參加過錫安教會並親身聽到?定係又唔知邊度聽返黎?
「錄音帶」講咗咩,令你覺得佢係異端?

奇怪教徒一旦收到風哪些是「異端」教會,就會馬上群起而攻之,缺乏平時嚴謹搜集證據既一貫作風。
回覆 334# beebeechan

即係證實咗我之前講既:唔通教徒個個都無獨立思考既?身邊教眾指某教派為「異端」,就要跟風?
你憑甚麼說凡意見一致的人......都是没有經過「獨立思考」
beebeechan 發表於 2022/9/12 21:35

因為你既思考模式係:群起指責 = 異端

而不是:透過分析 + 剛巧意見一致 = 異端
若然没有經過分析.....何來「指責」?
若不是「意見一致」,, 又何會有「群起」???
群起指責.....已經是「 ...
beebeechan 發表於 2022/9/13 01:53

有煽動仇恨架嘛,呢家野基督徒好擅長。
高級模式 | 發新話題
換一個