返回列表 回覆 發帖

不許百姓點燈

咁你又以為光明社話TVB推廣迷信, 得把口講完後, 仲有無咩計?
beebeechan 發表於 2022/8/17 19:55

達唔到預期效果,就收皮啦,仲唔收皮?就收自己皮架喇,你睇親子王國網民已一面倒唔妥呢個光明社,就知道幾咁乞人憎啦。
傻啦,你去過荷蘭未架。
抽刀斷水 發表於 2022/8/17 20:00

唔見警拉就係合法?
既然食大麻係咁無問題, 點解又要只准在咖啡店食, 出咗門口食就係犯法?
beebeechan 發表於 2022/8/17 19:58

傻啦,你去過荷蘭未架。
你又試下去荷蘭coffee shop,叫啲人唔好食大麻丫,係毒品黎架,睇下有無人睬你?
抽刀斷水 發表於 2022/8/17 19:43

既然食大麻係咁無問題, 點解又要只准在咖啡店食, 出咗門口食就係犯法?
好明顯社會上仲係認為食大麻有不良影響, 不宜太公開。
好比要打飛機, 唔好係街上打, 返屋企哩
其實我同陳版友討論咗咁耐,大家都應該看得出,我想表達所謂「正」與「邪」、「正宗」與「非正宗」,都係一種相對既觀念。但當任何人覺得自己所相信的,必定是「正」、「正宗」,那就很容易會視非我族類的人為「邪」/「不正宗」。

我想,這就是絕對道德觀驅使有這類思想。基督宗教,正是灌輸著這種思想,而這種思想,往往與別人衍生衝突,也就是和平的敵人。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
同佢講毒辟,賭辟,黃辟,煙酒不離手,會有咩後果。如果佢都係要咁,你都無計架啦。

無解釋地妖魔 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/17 19:40

咁你又以為光明社話TVB推廣迷信, 得把口講完後, 仲有無咩計?
問題係邊個有資格去立呢啲法律。
南京條約簽咗都話係不平等條約唔認數。
特衰政府條各安法都有人唔順氣哩 ...
beebeechan 發表於 2022/8/17 19:09

控制到軍隊、警察幫佢地既政府,就有資格去立呢啲法律。Jungle Law,打贏話事,唔順氣就諗辦法去無呢啲法律既地方囉。

你又試下去荷蘭coffee shop,叫啲人唔好食大麻丫,係毒品黎架,睇下有無人睬你?
係咪第日亞抽仔或你有親人,有毒辟,賭辟,黃辟,煙酒不離手。…..你都唔會勸止一句。因為係佢情佢願,又 ...
beebeechan 發表於 2022/8/17 18:59

同佢講毒辟,賭辟,黃辟,煙酒不離手,會有咩後果。如果佢都係要咁,你都無計架啦。

無解釋地妖魔化某啲行為,別人往往只會更想做。
我願意承受所有惡果,但願你一朝醒來,猛然察覺自己原來信緊「邪教」。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/17 14:27

你用「惡果」來形容你既選擇後果。
唇邊又漏出了心中話哩
有資格按法律拉咗果啲被認為係吸食「毒品」既人就夠啦。
抽刀斷水 2022/8/17 14:26 提交

問題係邊個有資格去立呢啲法律。
南京條約簽咗都話係不平等條約唔認數。
特衰政府條各安法都有人唔順氣哩。垃圾會唔可以代表佢咁講。

所以你搬出「邊個先有資格」嚟作論點原來都係「只有我先有資格」!
亞當病發作。
唔代表我願意咁做。
抽刀斷水 2022/8/17 14:24 提交

係咪第日亞抽仔或你有親人,有毒辟,賭辟,黃辟,煙酒不離手。…..你都唔會勸止一句。因為係佢情佢願,又唔係犯法,你「唔會願意咁做」都唔會亞吱亞咗。因為你唔知邊個先有資格話咁既嗜好係唔好。
經上亞當食咗啖禁果就俾天主話佢依家自把自為知善惡勒。
你就簡直係食咗成斤禁果咁,善惡亂咁定。 ...
beebeechan 發表於 2022/8/17 13:09

我願意承受所有惡果,但願你一朝醒來,猛然察覺自己原來信緊「邪教」。
咁你又唔話政府有乜資格界定呢款藥品係毒品?
你又可以話呢個政府都唔係民選,一人一票選既,又係無資格。 ...
beebeechan 發表於 2022/8/17 13:05

有資格按法律拉咗果啲被認為係吸食「毒品」既人就夠啦。
嗱…..
唔好話我屈你。
你真係認為換妻係無妨。你情我願就得架啦
beebeechan 發表於 2022/8/17 13:00

唔代表我願意咁做。
經上亞當食咗啖禁果就俾天主話佢依家自把自為知善惡勒。
你就簡直係食咗成斤禁果咁,善惡亂咁定。
「毒品」由當地政府立法界定,正如部分國家容許大麻合法使用而不認為是毒品,另一些國家則視之為毒 ...
抽刀斷水 2022/8/17 12:15 提交

咁你又唔話政府有乜資格界定呢款藥品係毒品?
你又可以話呢個政府都唔係民選,一人一票選既,又係無資格。
講真,如果各參加者你情我願,又無犯法架喎,你覺得「邪」只不過係你唔會做啫。

大把人覺得基督宗 ...
抽刀斷水 2022/8/17 12:18 提交

嗱…..
唔好話我屈你。
你真係認為換妻係無妨。你情我願就得架啦
把老婆交換嚟玩既, 唔使乜宗教信仰都會認為係邪哩卦
唔使點搞都睇得出你幾模糊 ...
beebeechan 發表於 2022/8/17 11:26

講真,如果各參加者你情我願,又無犯法架喎,你覺得「邪」只不過係你唔會做啫。

大把人覺得基督宗教係邪教,咁你又繼續信?

https://vscfaq.exchristian.hk/evil.htm
即係仲有人肯吸既毒品, 就唔係毒嚟..唔應該禁?
beebeechan 發表於 2022/8/17 11:21

「毒品」由當地政府立法界定,正如部分國家容許大麻合法使用而不認為是毒品,另一些國家則視之為毒品而禁止。
.
當你標籤某個基督宗派為「邪教」
抽刀斷水 發表於 2022/8/17 11:17

把老婆交換嚟玩既, 唔使乜宗教信仰都會認為係邪哩卦
唔使點搞都睇得出你幾模糊
高級模式 | 發新話題
換一個