返回列表 回覆 發帖

不許百姓點燈

如果「邪教」係人人確認絕對是「邪」,咁又點解都有人信?

當你標籤某個基督宗派為「邪教」,是基 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/17 11:17

即係仲有人肯吸既毒品, 就唔係毒嚟..唔應該禁?
你既正, 邪分界都幾模糊,
係咪要搵番個道德高地先可以睇清啲
呢到係講緊玩換妻既「教會」,, 你都話唔係邪 ...
beebeechan 發表於 2022/8/17 00:52

如果「邪教」係人人確認絕對是「邪」,咁又點解都有人信?

當你標籤某個基督宗派為「邪教」,是基於何種標準?還是按照你所屬教會既「定論」作依據?

搞清楚後,先同我講咩模糊啦。
呢啲係你早幾年前講過既,
要我撈文就撈唔到架喇
或者係你依家轉咗性哩......正如你依家都話慕道-ing咯 ...
beebeechan 發表於 2022/8/17 00:05

我都話你係老屈我,你仲可以講多次話係我講既,你都幾堅挺。
續#235
瑪加伯書就記述了希臘人統治巴勒斯旦時, 一個猶太母親和七個兒子因不肯棄教, 先後一個一個被宰..... ...
beebeechan 發表於 2022/8/17 06:26

猶太人不肯棄教而殉教,乜好威咩?死蠢咋!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
佛, 道之仕, 看風駛艃囉。。。
佛佔上風時便道士削髮出家,
道得勢時佛子便還俗。。。。。少有甚麼达到的事。
正如打工仔, 轉咗老闆有乜所謂, 反正仲係有糧出就OK
beebeechan 發表於 2022/8/17 04:00

從你既回應正正是典型基督教徒的心態,
基督教徒被基督教傳傳埋埋d邪惡既思想,
天天洗腦:要殺死異教徒,消滅異教不惜為殺異見去「殉教」,對不?

你們基督教這種偏激的思想根本不是一種宗教信仰,
而是一個恐怖組織,鼓吹煽動教徒去仇殺,去「殉教」來達到成你們基督教的惡通天下,成為天下霸主!

佛道儒教為什麼要為了一個信仰去「殉教」呢?
信佛信道都是修身養性吧了。

但,亦不排除可能有很少部份會「殉教」的佛道教徒,不過他們的「殉教」只會殺自己不殺別人。
佛道正教和基督恐怖組織的正邪思想層次的確有很大分別!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
一副「只要不插入, 就不算性侵」咁。。。。白痴

「戴避孕套不算強姦」
https://orientaldaily.on.cc/c ...
beebeechan 發表於 2022/8/17 03:20

基督教徒無恥已經是出曬名架啦,狡辯做乜呢?
歷史到今天為止,你基督教插人老婆,插人仔女真是多到無人能及,幾十萬起跳架!

插人老婆同女已經夠衰格,插小孩屁眼相信只有基督賤教才會做的事!
有做咪脆脆地認咗佢囉,反正也不是什麼秘密!

咦,乜你咁熟嘅?“只要不插入”?
莫非你亦是熟手技工天天插人地個老婆同仔女乎?

.

續#235
瑪加伯書就記述了希臘人統治巴勒斯旦時, 一個猶太母親和七個兒子因不肯棄教, 先後一個一個被宰.....冚家殉教
佛,道文獻中有没有類似的故事咁呢
你才是唔曉歷史!
蝦,中土的佛道儒信仰點解唔學下中東基督妖教,滅佢對手教呢?奇!

佛教道教之爭,只 ...
leefeng 發表於 2022/8/17 02:58

佛, 道之仕, 看風駛艃囉。。。
佛佔上風時便道士削髮出家,
道得勢時佛子便還俗。。。。。少有甚麼「殉教」的事。
正如打工仔, 轉咗老闆有乜所謂, 反正仲係有糧出就OK
不過………,如果換了基督教嘛,一定會對佛道儒来個先姦後殺,滅教燒屍,趕盡殺絕,保證對手渣都冇得剩!
leefeng 發表於 2022/8/17 02:58

一副「只要不插入, 就不算性侵」咁。。。。白痴

「戴避孕套不算強姦」
https://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20110713/00178_031.html
你真係唔曉歷史
漢, 唐時佛教來中土, 便與陀地的道教爭餐死.....
只係道不敵佛, 大婆正室個位俾人坐咗, 現 ...
beebeechan 發表於 2022/8/16 21:27

你才是唔曉歷史!
蝦,中土的佛道儒信仰點解唔學下中東基督妖教,滅佢對手教呢?奇!

佛教道教之爭,只是用展開辯論來定輸贏,並沒有用強權霸道手法來強迫和消滅對手。

佛道在歷史上共進行了14次佛道之爭的辯論,以勝負來坐大婆二奶個位,是不是有超凡既容人之量呀?

大婆二奶仍然可以和平共處到今日,證明佛道儒中國本土宗教的確是海納百川,有容乃大!

不過………,如果換了基督教嘛,一定會對佛道儒来個先姦後殺,滅教燒屍,趕盡殺絕,保證對手渣都冇得剩!

.
你話得佢地係「邪教」,因為你自以為信既係「正宗」啫。佢地都覺得天主教係大淫婦啦。

都係主內弟 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/16 23:11

你既正, 邪分界都幾模糊,
係咪要搵番個道德高地先可以睇清啲
呢到係講緊玩換妻既「教會」,, 你都話唔係邪吖
宗徒大事錄中說:
凡信了的人,常齊集一處,一切所有皆歸公用。
45他們把產業和財物變賣,按照每人的需要 ...
beebeechan 發表於 2022/8/16 02:08

基督教徒個個在網上宣傳2025年基督教末日論,
呼籲“不應在地上積存可朽壞的錢財,要變賣一切分給教會,跟從主耶穌一起奔天”!

有冇教徒可以回答:
既然2025年時候個個基督教徒都跟從主耶穌一起奔天,當然包括教會的神父/牧師/辦事人也一起奔天,對不?

咁,有冇基督教徒可以回答,信徒變賣一切分給教會做乜,教會的教徒不是已經都升了天嗎?
是不是:教會的人不升天,留番在世上享用這些錢財咁呢?

.

又老屈我?
抽刀斷水 發表於 2022/8/16 23:54

呢啲係你早幾年前講過既,
要我撈文就撈唔到架喇
或者係你依家轉咗性哩......正如你依家都話慕道-ing咯
你不嘍都話老婆可以大家公用既, 不邪, 是正宗人性...活在當下
beebeechan 發表於 2022/8/16 23:23

又老屈我?
何以見得「捐哂副身家」就是進天國的入埸券咁呢?
呢啲係「以行為得救」既歪念嚟。
亦係典型既佛家思想, 在世積夠功德, 輪迴時便可升厘。
猶如超市蓄積分, 夠分就可換禮品咁…
beebeechan 發表於 2022/8/16 21:20

「捐哂副身家」當然唔夠啦,要捐埋個卜卜脆仔或女先至可以拎到天國的入埸券架,Virgin處女更加優先!
宗徒大事錄中說:
凡信了的人,常齊集一處,一切所有皆歸公用。
45他們把產業和財物變賣,按照每人的需要 ...
beebeechan 發表於 2022/8/16 02:08

原來基督教才是真正的共產黨,
一切所有皆歸公用,包括老公老婆,仔女(原來神父牧師性侵別人仔女係奉命辦事)
財產納入教會,由教會支配,大鑊飯,大被同眠,共夫,共妻,共享!

.
你話得佢地係「邪教」,因為你自以為信既係「正宗」啫。佢地都覺得天主教係大淫婦啦。

都係主內弟 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/16 23:11

你不嘍都話老婆可以大家公用既, 不邪, 是正宗人性...活在當下
咁你唔話埋老婆, 老公都係公用, 集體群交哩.....
(真係有啲邪教, 用呢句.....玩埋呢樣既.....咁教會應唔 ...
beebeechan 發表於 2022/8/16 22:59

都係主內弟兄,好心少啲狗咬狗骨啦。
2.
「一切所有」當然不止限於資產,仲有你條命。
抽刀斷水 發表於 2022/8/16 22:55

咁你唔話埋老婆, 老公都係公用, 集體群交哩.....
(真係有啲邪教, 用呢句.....玩埋呢樣既.....咁教會應唔應同佢地「狗咬狗骨」呢)
文中既「一切」又係指我所有資產咩
係齊集了的, 一切公用之喎
beebeechan 發表於 2022/8/16 22:48

係「凡信了的人」既「一切所有」。

1. 首先要了解你係咪「凡信了的人」之一

2. 「一切所有」當然不止限於資產,仲有你條命。
高級模式 | 發新話題
換一個