返回列表 回覆 發帖

不許百姓點燈

回覆  逃出魔幻紀

你的意思是否:真正的教徒本人即可以代表耶穌基督本身,成為世界醫生、警察、老師、法 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/9 16:58

呢個係你講嘅啫,我喺73同75樓已經講得好清楚,如果你認識天主,學習福音,自然會搵到答案。但係如果你拒絕天主,咁就冇計,「因為今世的神已蒙蔽了這些不信者的心意,免得他們看見基督──天主的肖像──光榮福音的光明。」(格後4:4)依度講嘅「今世的神」就係撒殫。
這個就渉及基督徒講既話係咪出自正宗的。
beebeechan 發表於 2022/8/9 18:31

你咁講,即係反映出有些基督徒講既話唔係出自正宗的,扮哂野做世界醫生、警察、老師?

係咪無辦法分辨出基督徒講既話係咪出自正宗的?正如你話我什麼及格不及格,我又點知你既話唔係出自正宗的?
呢個係你講嘅啫,我喺73同75樓已經講得好清楚,如果你認識天主,學習福音,自然會搵到答案。但係如果你拒 ...
逃出魔幻紀 發表於 2022/8/9 19:11

問你意思是否咁啫,你答「是」或「否」就得啦,再唔係話我既問題唔清晰需要澄清都可以,用類似「自己讀多啲書就知」、「之前我答得好清楚架喇」、「睇返我之前既貼文就自然知道」,而往往不正面回答,真係唔知咩心理。

其實你有無反思過,如果你之前真係答得咁清楚,又點解會有人問呢?你咪當其他人係低能先得格。
問你意思是否咁啫,你答「是」或「否」就得啦,再唔係話我既問題唔清晰需要澄清都可以,用類似「自 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/9 19:56

講咗咁多,你都仲係唔明我嘅意思,再再重申一次我嘅睇法:

「對於這種不知意義何在的討論(或許説吵架更貼切),我想重申我的看法:『對於天主聖言的理解,信天主的人跟抵擋天主的人的最大分別,就是前者承認並敬畏天主的無限及其主權(耶穌基督就係世界醫生、警察、老師、法官、主宰);後者看不到人的有限,認為自己的能力可以掌握一切,自己的智慧可以判別一切真偽(自己就係世界醫生、警察、老師)』,兩者就像珠江口的鹹淡水,涇渭分明。陽關道與獨木橋,互不相干,吵什麼呢?」

總結:雞同鴨講,牛頭唔對馬嘴,希望今次你會明。
我又點知你既話唔係出自正宗的?
抽刀斷水 發表於 2022/8/9 19:51

方法好簡單, 你5曉又要我教? 又唔忿氣我當老師

你咪去睇下我講既, 同「宗徒傳下來的教會」講既係咪有走樣囉。
你唔知要睇乜架勒: 嗱....係聖經, 天主教教理, 梵二文獻 (雖然你都試過, 不過你睇錯), 仲有教宗不時都公告既通諭

你搵到就拎出反駁, 唔好淨係得把口話「點知你既話係唔係出自正宗」。。

不過正如魔幻講, 你根本不想信耶穌, 更不會信他留給世人一個教會繼續做他的工作.....「宗徒傳下來的教會」對你都係多銀餘, 珠江鹹淡水
你咁講,即係反映出有些基督徒講既話唔係出自正宗的,扮哂野做世界醫生、警察、老師?

係咪無辦法分辨出 ...

真係又要打個比喻

Mirror 演唱會出事, 警方調查, 點解要請MIRROR成員盧瀚霆(Anson Lo)及呂爵安(Edan)協助, 唔搵當晚坐係紅館山頂既觀眾嚟問....因為anson, edan 最接近現埸嘛, 睇得多, 睇得清。

教宗既通諭(唔記得係邊年勒)曾講過無一個教會能完全明白上主的旨意, 奧秘, 但有些教會比其它的更接近真相。

係咪無辦法分辨出 ...

大前提都係要你先知道「正宗」既係點樣, 先有得對比, 核實

正如我唔識分呢個LV 袋係咪真貨定係女人街貨........因為我手上都無個真LV袋嚟對, 唔知真既係點樣

一隻二隻基督教徒除了搬字(廢經文)之外,
從來不敢回答神棍強姦小童的話題?

搬一大堆什麼你不認識天主,拒絕了智慧的開端,攻擊天主,詆毀福音等等的大帽子幹什麼呢?
那些強姦小童的神棍牧師不是比你們這班二打六的神學認識更高深,更認識天主了嗎?

牠們隻隻已經接受了所謂天主智慧的開端,勁捧天主擦天主鞋,接受了福音,但,竟然強姦小童?
究竟是你們瞎了?還是你們的智慧瞎了?

看見這許多基督教邪惡罪孽的宗宗事實,個個視而不見,還在勁吹牛傳基督妖教企圖害更多人的無恥的你們,根本連基本是【人】的道德,良心和底線是一點也沒有!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
狗又吠了, 戴番個耳塞先
狗又吠了, 戴番個耳塞先
beebeechan 發表於 2022/8/9 23:10

你比狗更賤!
因為你的基本良心和道德已經被狗吃了!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
講咗咁多,你都仲係唔明我嘅意思,再再重申一次我嘅睇法:

「對於這種不知意義何在的討論(或許説吵架 ...
逃出魔幻紀 發表於 2022/8/9 20:31

你在各處論壇臉書發放傳教廢文誘惑無知的人墮入基督邪教䧟阱,居心不良,還在無恥地自我感覺良好?
憑你一篇「財務自由」,已經可以看到你在為教會斂財,坐地分肥!

.

有沒有基督教徒,特別是魔幻和bbchan可以回答一下:
強姦小童的神父牧師修女的神學如何?
資歷如何?認識神嗎?
他們究竟拒絕了天主?
或從小到老已經接受了天主?
他們害怕末日審判嗎?
他們的財富都在天上,準備上去享用?
(每次問都冇基督教徒敢答?)

.
有沒有基督教徒,特別是魔幻和bbchan可以回答一下:
強姦小童的神父牧師修女的神學如何?
資歷如何?認識神 ...
leefeng 2022/8/9 23:38 提交

祖國內為人民服務的幹部唔知一旦被打貪就會俾習大大鎗斃㗎咩
一樣仲有好多幹部貪
愈高級有權的愈貪, 只係貪得多個X大大的就死得快啲

共產奴leefeng 可以回答一下
一問就唔噉答?
條友話神父牧師歷年來犯性侵的千千聲....2000, 6000!, 好狠千瘡百孔囉

點知一拍埋偉大祖國的貪官(萬萬聲), 真係老鼠尾粒瘡同佢籮友粒痔瘡咁.....大小立見

祖國內為人民服務的幹部唔知一旦被打貪就會俾習大大鎗斃㗎咩
一樣仲有好多幹部貪
愈高級有權的愈貪, 只係 ...
beebeechan 發表於 2022/8/9 23:53

答點燃解你地個神唔打基督教徒性侵犯咧!

答點燃解你地班教牧唔怕你地個神咧!

答點燃解共產黨比你地個神更正義咧!

你講得一d都冇錯,愈高級有權的黨員愈貪的就愈死得快,
答點燃解你們基督教的淫棍愈淫賤的竟然唔怕你们個天主,又唔使死咧?

你在親自證明你們個天主同基督教係衰過共產黨?對不? !

不要企圖轉移視線,針對問題答咧!

基督教淫贱奴bbchan和魔幻可以回答一下

.

.
你們個天主同基督教係衰過共產黨
leefeng 發表於 2022/8/10 01:45

你都認共產黨衰哩....做乜仲「還在無恥地自我感覺良好?」
條友話神父牧師歷年來犯性侵的千千聲....2000, 6000!, 好狠千瘡百孔囉

點知一拍埋偉大祖國的貪官(萬 ...
beebeechan 發表於 2022/8/10 01:37

貪官要判死刑,貪錢都要死,扮唔知?
點解神父牧師修女強姦淫穢,殺人滅族,殺小孩嬰兒都唔使死?

拎錢來衡量被強姦和殺死的孩子人命和毀掉的孩子一生?

你們基督教重衰過共產黨!
共產黨比你們基督教更有人性和道義!

基督教淫賤奴bbchan和魔幻可以回答一下

.
你都認共產黨衰哩....做乜仲「還在無恥地自我感覺良好?」
beebeechan 發表於 2022/8/10 01:53

共產黨點樣都正氣過邪惡基督教!
基督教神父/牧師/修女/教徒姦淫邪盜殺戮滅族謊言偽造杜撰虛假信仰騙財騙色可以當冇事?
教徒還在盲撐,基督教道德,人性,良心,全無!
一問班賤基督教徒就唔敢答?
高級模式 | 發新話題
換一個