返回列表 回覆 發帖

不許百姓點燈

有沒有基督教徒,特別是魔幻和bbchan可以回答一下:
強姦小童的神父牧師修女的神學如何?
資歷如何?認識神 ...
leefeng 發表於 2022/8/9 23:38

leefeng點解你咁健忘?我好嚴蕭噉話過以後唔再同你講嘢,你仲喺度問呢問老?唔好話對話咁嘥精神,根本你寫嘅任何內容我都唔會睇,我係擸落黎見到「魔幻」兩字,所以先認真睇下你講乜,原來又係講嗰啲反基材料。點解你咁健忘?呢個「神父、牧師」話題我以前回答過抽刀、你、你老友旁觀者呢班茶友唔止一次,你而家又嚟放錄音帶。

點解你咁健忘?我唔單止答過,仲開貼講過呢個問題,你淨係講嘢問嘢,唔識聽嘢,聼唔到記唔到嘢,怪得邊個?「但如果說我們的福音也被蒙住了,那只是為喪亡的人蒙著,因為今世的神(註:魔鬼撒殫)已蒙蔽了這些不信者的心意,免得他們看見基督──天主的肖像──光榮福音的光明。」(格後4:3-4)

點解你咁健忘?唔記得我講過點解唔想再同你講嘢?因為你話俄國侵吞大片中國土地兼屠殺30萬中國人係合理嘅,我嬲到話要為你向天主祈禱,你仲答話「去你的祈禱」噉添!我而家見到你個頭像同你個名,就會聯想到你嘅「30萬合理」,就會作嘔,真喺反胃想嘔個隻,試問仲點會認真睇你寫嘅嘢呢?仲點樣同你講到嘢呢?所以下不為例,請見諒。

求天主保佑你,基督拯救你。
leefeng點解你咁健忘?我好嚴蕭噉話過以後唔再同你講嘢,你仲喺度問呢問老?唔好話對話咁嘥精神,根本你 ...
逃出魔幻紀 發表於 2022/8/10 05:50

扮曬愛國做乜呢?
咁痛心俄國侵吞中國土地兼屠殺30萬中國人,
點解從來唔見你痛心基督教案殺害千萬個中國人?
點解從來唔見你痛心基督教扯皮條陰謀出賣中國簽喪權辱中國的條約呢?

從來唔見你痛心幾十萬小孩被基督教徒殺死?
亦從來唔見你痛心同指責基督教強姦千萬個小孩子的呢?

扮乜鬼天使?神又係你鬼又係你!

見你太過厚臉皮四圍貼妖教廢文傳教蓄意危害14億中國人,唔拉你出黎勁抽加公審,真係對中國唔住!

你四圍宣傳d假神妖教來斂財,既然咁嚮往你個天國的財富,點解唔早些去享受呢?
日日係呢度呃鬼食豆腐扮君子,你會愛中國?我呸!

宣傳d屎文騙人,想你個主保佑你,基督拯救你?發夢就有!
睇見你個衰名‘逃出魔幻紀’就令人聯想強姦性侵擺十字架同幾十萬小孩既哭聲,小心d小孩鬼魂晚晚揾你囉!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
教宗既通諭(唔記得係邊年勒)曾講過無一個教會能完全明白上主的旨意, 奧秘, 但有些教會比其它的更接近真相。
beebeechan 發表於 2022/8/9 21:48

翻譯成我們討論緊既話題,即係:無一個教徒可以完全做到世界醫生、警察、老師,只係希望接近咁做啫。

咁講,其實當個個教徒想做世界醫生、警察、老師,其實只係借耶穌基督之名,努力嘗試,卻又永遠只係扮野。

我諗我明白哂了,謝謝解說。
大前提都係要你先知道「正宗」既係點樣, 先有得對比, 核實
beebeechan 發表於 2022/8/9 23:04

所謂「正宗」,在我看來只是「相對正宗」,正如舊教新教一直都互爭自己才是正宗,教外人看只係狗咬狗骨,只有投入其中一方,才會覺得自己才是正宗。
翻譯成我們討論緊既話題,即係:無一個教徒可以完全做到世界醫生、警察、老師,只係希望接近咁做啫 ...
抽刀斷水 2022/8/10 10:01 提交

你以為自己明、其實都係唔明。老師又打比喻。

無人能完全明白你老婆心裡條虫諗緊乜、只有佢自己知。不過,佢老公既你,當佢疙起籮柚時、一定比隔嚟屋村個陳生知佢想點卦。 你係咪「永遠只係在扮野」話明呢。

你個抽仔都曉睇佢老母眉頭眼額哩。佢唔係扮架喎。
你以為自己明、其實都係唔明。老師又打比喻。

無人能完全明白你老婆心裡條虫諗緊乜、只有佢自己知。不過 ...
beebeechan 發表於 2022/8/10 11:35

你既比喻想說明,只有比較知道(比較正宗),沒有絕對知道(絕對正宗),我無理解錯誤喎。

不過,你既比喻不當之處,在於身為老婆,有時都唔完全知道自己諗緊啲乜。
你既比喻想說明,只有比較知道(比較正宗),沒有絕對知道(絕對正宗),我無理解錯誤喎。

不過, ...
抽刀斷水 2022/8/10 13:59 提交

咁我都無講錯喎。在「没有絕對知道(絕對正宗)」時,總有一啲知道得比其他人多。好似你唔講、我都唔知你老婆係咁既:唔知自己諗緊乜。

「由宗徒傳下來的」教會比其他的「自立門戶」更明白天主諗緊乜,呢個就係賣點嚟。

不過, ...
抽刀斷水 2022/8/10 13:59 提交

你老婆有啲野係唔會俾隔嚟村亞陳伯、李大叔睇既,淨係俾你睇。點解?因為你同佢關係特別啲,你係佢老公。

上主有啲野只係啟示俾某一教會,使佢更明白。點解?因為關係特別嘛,係耶穌親手建立起來的,由一代傳一代到現在的。
所謂「正宗」,在我看來只是「相對正宗」,正如舊教新教一直都互爭自己才是正宗,教外人看只係狗咬 ...
抽刀斷水 2022/8/10 10:04 提交

唔通你話你老婆肚臍下邊對落係有粒墨,陳伯李大叔同你爭辯,話係荒謬,無咁既事,無可能……係「狗咬狗骨」?
唔通你話你老婆肚臍下邊對落係有粒墨,陳伯李大叔同你爭辯,話係荒謬,無咁既事,無可能……係「狗咬狗骨 ...
beebeechan 發表於 2022/8/10 18:17

你既比喻唔恰當,應該係:

有個女人有兩個男友,兩個男友在爭辯女人粒墨响肚臍下邊定係肚臍上邊,外人見到就會覺得呢兩個男人狗咬狗骨喇。
「由宗徒傳下來的」教會比其他的「自立門戶」更明白天主諗緊乜,呢個就係賣點嚟。
beebeechan 發表於 2022/8/10 18:01

大家都見到「由宗徒傳下來的」教會既教徒,會以為自己比起「自立門戶」既教會既教徒更「正宗」架嘞。

至於「自立門戶」既教會既教徒,又梗係覺得「由宗徒傳下來的」教會唔「正宗」先會「自立門戶」啦(詳情請參閱馬丁路德及其他新教支持者既論點)。

所以我咪話:正如舊教新教一直都互爭自己才是正宗,教外人看只係狗咬狗骨,只有投入其中一方,才會覺得自己才是正宗。
你老婆有啲野係唔會俾隔嚟村亞陳伯、李大叔睇既,淨係俾你睇。點解?因為你同佢關係特別啲,你係佢老公。
...
beebeechan 發表於 2022/8/10 18:10

男友A:我同女友關係特別,次次開燈做,乜野都淨係俾我睇。
    男友B:我同女友玩內窺鏡架,身體內部全面透視。

外人:狗咬狗骨
正如舊教新教一直都互爭自己才是正宗,教外人看只係狗咬狗骨,只有投入其中一方,才會覺得自己才是正宗。
抽刀斷水 發表於 2022/8/10 19:06

呢個係我oversimplifed既演繹,基督宗教又何止舊教與新教兩派呢,世上也不只兩隻狗。
唯我獨尊的教徒

一個人走過海旁,看見另一個人想跳海自殺。

他走上前去勸說「先生,不要跳下去!」

那人問道:「為甚麼?」

他說:「生命是美好的嘛!你是無神論者還是有宗教信仰?」

那人答:「我有宗教信仰。」

「佛教、道教、回教還是基督教?」

「基督教。」

「羅馬天主教還是新教?」

「新教。」

「我也是新教呢!聖公會還是浸信會?」

「浸信會。」

「太好啦!我也是浸信會,你是Baptist Church of God還是Baptist Church of the Lord? 」

「Baptist Church of God. 」

「真是太奇妙啦!我也是,那你是原教旨的Baptist Church of God還是改革派的?」

「改革派的。」

「1879年的改革派還是1915年的?」

「1915年的改革派。」

那人朝他屁股一腳把他伸進海裡:「異端!去死吧!」
大家都見到「由宗徒傳下來的」教會既教徒,會以為自己比起「自立門戶」既教會既教徒更「正宗」架嘞 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/10 19:06

當你話人個個自認正宗時,
可是你又說不出如何才是「正宗」,憑甚麼來定?
你自己都無定義, 那全世界的統統都不是正宗, 只有你小腦袋內的幢景才是正宗。

我至少都比你好, 我懂說出怎樣才算是正宗,  所以我懂選擇, 你還頭岳岳, 唔知定
你既比喻唔恰當,應該係:

有個女人有兩個男友,
抽刀斷水 發表於 2022/8/10 19:04

你改動的比喻更不恰當

耶穌在世上只建立了一個教會, 不是兩個教會s
呢個係我oversimplifed既演繹,基督宗教又何止舊教與新教兩派呢,世上也不只兩隻狗。
...
抽刀斷水 發表於 2022/8/10 19:25

講故還講故....現實唔係咁既

一腳伸異端落水的, 就唔會出現乜乜聯合會哩

所以我話你活在夢幻中, 未醒

多啲你的幻影同現實對比一下哩
我至少都比你好, 我懂說出怎樣才算是正宗,  所以我懂選擇, 你還頭岳岳, 唔知定
beebeechan 發表於 2022/8/10 21:53

那是因為你歸咗邊,入咗局,當然自認正宗啦,新教教徒亦是如此。
那是因為你歸咗邊,入咗局,當然自認正宗啦,新教教徒亦是如此。
抽刀斷水 2022/8/10 23:21 提交

歸咗邊才說是正宗,
還是先懂甚麼是正宗才歸邊?
歸咗邊才說是正宗,
還是先懂甚麼是正宗才歸邊?
beebeechan 發表於 2022/8/10 23:27

做人好多時都係先入為主既,歡迎你講解下你既信教見證,有無compare哂所有宗派先入天主教咁。
看完《通靈之王》大結局,跟住去沖涼,諗緊點解基督宗教咁討厭呢啲佢地所謂「交鬼」既事。

如果用教義的角度黎睇,應該會錯失重點。教義,向來都係因應不同時勢而被「演繹發掘」出黎用。

咁如果用「爭生意」既角度呢?可以循呢個方向去諗。

又諗返起杜葉錫恩個離教見證,當年佢連去戲院睇戲都被灌輸罪疚感。如果個個沉迷睇戲,會唔會動搖咗教會既出席率?於是,教會就要反對。

時移勢易,如果今時今日有教會夠膽開聲反對睇戲,即係收自己皮。

從網絡文獻可以看到,基督宗教(當中部分門派)對心理學、人文主義、科學、搖滾樂、佛教、伊斯蘭教、瑜伽、氣功都有撰文打壓。

影響生意,當然要打壓,找找教義來support先。

新教由舊教分拆出黎,即使大家都係信同一個神,都係要互片,無他,爭生意嘛。

《通靈之王》介紹咁多呢方面既資料訊息,而且包裝得咁過癮,容乜易撬走哂信神信鬼既信徒?「培靈」培咗好耐架嘛,咁當然要反對啦。

什麼梵二文件,還不是好似宣佈「今日起我唔反對啲人睇戲喇」一樣,都係因時制宜。再响世界上咁多宗教面前搞反對,最後可能會收自己皮。

思路推論越來越合理。

當然啦,我呢啲咁科學既頭腦,係歡迎挑戰呢個「爭生意」既假設,大家一齊研究。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
高級模式 | 發新話題
換一個