返回列表 回覆 發帖

不許百姓點燈

原來 leefeng 係瘋狗,反基反到走火入魔。
一時就話教會已經無咗把刀, 死淨把口...
依家又話可以「將對手置諸死地」 ...
beebeechan 發表於 2022/8/13 21:14

明末清初著名文學家、戲劇家李漁在《閑情偶寄》開篇有云:

「武人之刀,文士之筆,皆殺人之具也。刀能殺人,人盡知之;筆能殺人,人則未盡知也。然筆能殺人,猶有或知之者;至筆之殺人較刀之殺人,其快其凶更加百倍,則未有能知之而明言以戒世者。予請深言其故。何以知之?知之于刑人之際。殺之與剮,同是一死,而輕重別焉者。以殺止一刀,爲時不久,頭落而事畢矣;剮必數十百刀,爲時必經數刻,死而不死,痛而復痛,求爲頭落事畢而不可得者,只在久與暫之分耳。然則筆之殺人,其爲痛也,豈止數刻而已哉!」
依家係眾教會都係一個競玩團隊嚟(按梵二既精神), 共同打低個妖大佬撒殫。
beebeechan 發表於 2022/8/13 22:04

真係按梵二精神咪係囉,可惜……

麻煩打團戰之前,响setting上改為同team不會互相傷害先啦。

大淫婦的正解

國際小學堂/北愛爾蘭滿百歲 兩派衝突再起

「武人之刀,文士之筆,皆殺人之具也。 ...
抽刀斷水 2022/8/14 11:27 提交

如筆是刀,
互聯網的內容農場,沒有社會責任的電視台…..就是核子彈
大淫婦的正解

...
抽刀斷水 2022/8/14 11:41 提交

李漁所說的「筆」
真係按梵二精神咪係囉,可惜……

抽刀斷水 發表於 2022/8/14 11:41

咁你係咪認同咗梵二精神是正確既?

「武人之刀,文士之筆,皆殺人之具也。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/14 11:27

這位李漁, 卻又是以筆賣字養家的囉

天主給了人的智慧, 郤不加以善用, 就係leefeng  同 beebeechan 既分別勒
咁你係咪認同咗梵二精神是正確既?
beebeechan 發表於 2022/8/14 19:01

我睇既梵二,係教徒對「各種非基督宗教」,你睇既梵二,就唔包道教、以及其他通靈之王執行者,咁究竟邊個理解呢個精神啱啲?
我睇既梵二,係教徒對「各種非基督宗教」,你睇既梵二,就唔包道教、以及其他通靈之王執行者,咁究 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/14 21:36

因為你既「宗教」定義與人不同。
凡通靈的就是「宗教」??

鵝頸橋底打小人的亞婆....是甚麼宗教?

你貼既《梵蒂岡第二屆大公會議文獻》內容已粗略地對宗教作定義, 只係你水過鴨背, 或是只讀標題不讀內文的三毛黨(收唔足五毛..因為做野馬虎)
回覆 169# beebeechan

道教你話唔係宗教,我無話可說了。

「打小人」源自道教用以祈福
回覆  beebeechan

「打小人」源自道教用以祈福
抽刀斷水 發表於 2022/8/14 21:52

用米, 白肉, 雞蛋(古時係好野嚟)賄賂靈體, 來服事自已, 當打手..........這叫祈福??
真係無謂多講哩
回覆 171# beebeechan

淨係天主教先可以通靈丫嘛,其他一律叫交鬼,明哂啦。

耶穌會王敬弘神父從1970年代到1990年代有將近三十年的通靈治病經驗, 他是參加神恩復興運動的第一位中國籍司鐸,從事醫治服務祈禱,並以此方式 帶領亞洲與美國的華人教友過更深度的基督信仰生活。王敬弘根據多年通靈經 驗,歸納出個人或群體在華人文化傳統下,由於某些習以為常的行為所引發的 問題,並從天主教立場反思解決問題的對策,展現天主教融入台灣本地社會的 階段性過程。

http://lawdata.com.tw/tw/detail.aspx?no=414628
親子王國都有討論《通靈之王》,回應一面倒唔妥基督教,呢個世界點解咁L多反基架

https://www.baby-kingdom.com/for ... thread&tid=23597490
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

...
抽刀斷水 發表於 2022/8/14 23:40

耶穌會王敬弘神父從1970年代到1990年代有將近三十年的通靈治病經驗

基督教真是霸道橫行無忌,真是惡通天下,不知道這個基督教通靈治病是不是叫導人迷信?
人地通靈就唔得?基督教自己通靈係攞正牌,惡曬?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
親子王國都有討論《通靈之王》,回應一面倒唔妥基督教,呢個世界點解咁L多反基架 :

...
抽刀斷水 發表於 2022/8/14 23:51

賊喊捉賊
基督教做乜都得,人哋做就唔得

唔覺妖言惑眾,係某堆人霸道啫!

基督教咪又係迷信,憑咩攻擊導人迷信

妖言惑眾似乎唔係呢個節目,係某一啲人先係喎!

你唔係信佢個教就係迷信

又唔出來參賽, 耶穌人點勁, 証明比人睇吓先。

越來越覺得佢地不知所謂,佢地D宗教團體其實系政治團體黎!

唔鍾意咪唔好睇囉,正如播恩雨之聲,我覺得唔啱睇我咪轉台或息機囉

基督教都有驅鬼, 點解佢哋驅鬼就得, 人哋做靈界相關節目就唔得

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。

...
抽刀斷水 發表於 2022/8/14 23:40

醫治服務祈禱與通靈意驟眼睇係好似一樣
不過係唔同既。

醫治祈禱是請求神協助, 施特別恩典....一切以神旨意為主。
通靈係人去控制邪靈, 指令靈體為人服務...功力愈高愈指得掂。

醫治祈禱係無得學既, 通靈係可以拜師, 學下就會咁講。

最重要係醫治祈禱係免費, 唔收錢既, 你就搵唔到唔收你錢就同你打小人, 問米既媒婆。

仲有好多唔同既, 講唔哂咁多.你自己思考哩.
賊喊捉賊

基督教都有驅鬼, 點解佢哋驅鬼就得, 人哋做靈界相關節目就唔得
leefeng 發表於 2022/8/15 00:48

你都真係傻又夾戇...
驅鬼係與鬼為敵,
邪靈係正一交鬼, 同邪靈拍膞頭
醫治服務祈禱與通靈意驟眼睇係好似一樣
不過係唔同既。

醫治祈禱是請求神協助, 施特別恩典....一切以神 ...
beebeechan 發表於 2022/8/15 04:00

上床醫治?

你都真係傻又夾戇...
驅鬼係與鬼為敵,
邪靈係正一交鬼, 同邪靈拍膞頭
beebeechan 發表於 2022/8/15 07:02

親子王國論壇”討論的人批評基督教,你懵敝敝!

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23597490
1-賊喊捉賊
基督教做乜都得,人哋做就唔得

2-唔覺妖言惑眾,係某堆人霸道啫!

3-基督教咪又係迷信,憑咩攻擊導人迷信

4-妖言惑眾似乎唔係呢個節目,係某一啲人先係喎!

5-你唔係信佢個教就係迷信

6-又唔出來參賽, 耶穌人點勁, 証明比人睇吓先。

7-越來越覺得佢地不知所謂,佢地D宗教團體其實系政治團體黎!

8-唔鍾意咪唔好睇囉,正如播恩雨之聲,我覺得唔啱睇我咪轉台或息機囉

9-基督教都有驅鬼, 點解佢哋驅鬼就得, 人哋做靈界相關節目就唔得

親子王國都有討論《通靈之王》,回應一面倒唔妥基督教,呢個世界點解咁L多反基架 :

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23597490
...
抽刀斷水 發表於 2022/8/14 23:51

通靈係人去控制邪靈, 指令靈體為人服務...功力愈高愈指得掂。
beebeechan 發表於 2022/8/15 04:00

响《通靈之王》節目中,無參賽者要控制邪靈,指令靈體為人服務,我唔知你睇過個節目未,定係聽邊個邊個講。
高級模式 | 發新話題
換一個