返回列表 回覆 發帖

不許百姓點燈

研究者以一整篇論文來研究王神父既通靈醫療,你就寫一段仔就全盤否定呢個唔係通靈,媽呀我好亂呀。: ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/15 15:34

你口口聲聲說「一整篇論文」,, 而你又根本没有好好地讀過這整篇論文。

神父的「通靈」,, 是「醫治服務(Healing Ministry)」,把魔鬼由被附魔的人身上離去, 回復正常生活。

非信仰的通靈是人與各神明,鬼魂, 靈體交通, 求他們臨在人身上, 增強能力去完成心想的事 (通靈之王就是請靈幫他猜中盒中是甚麼.....多無聊! 或請靈媒拜託去打柒自己不喜歡的人, 是害人不是幫人) 。是交鬼無異。

你又懂引梵二.....
論文中又特別引述梵二《教會憲章》第十二節的一段文字,憲章說:「這些奇恩,或是很顯明的,或是很簡樸而較普遍的,都是非常適合而有益於教會的需要,應該以感激欣慰的心情去接受。但不可妄自希冀非常的奇恩,也不可妄想由奇恩獲得傳教工作的效果
。」

千叮萬囑叫人不要妄自追求「通靈奇恩」。。
然後,天主教某教徒版友依然話,道教不是宗教咁囉。
抽刀斷水 發表於 2022/8/15 14:58

道教捧出老子來說的教道教聖祖...道德經猶如猶太人既創世紀咁。 道德經無錯是一本很好的哲學書。

可是...
道德經只是教人如何處世, 與大自然相處之道, 教人怎去管治國家....從來都無教人占卜, 夫乩, 算命, 練仙, 寫符之事.

今日的道教廟, 做的都是售賣占卜, 夫乩, 算命, 練仙, 寫符有關的收費「服務」...老子來到都搖頭嘆息大叫無奈
道教捧出老子來說的教道教聖祖...道德經猶如猶太人既創世紀咁。 道德經無錯是一本很好的哲學書。

可是.. ...
beebeechan 發表於 2022/8/15 22:55

拎猶太人老作杜撰既騙人創世紀來跟道德經比?簡直侮辱了道德經!

《道德經》講的是天地運行的道理和法則。適用於人間萬事萬物。儒家文化則是遵循這一大的法則,將人間的道理具體化。用仁、義、禮、智、信、忠、恕、孝、悌倫理綱常來約束和培養人,使之符合社會和國家的需要。

至於猶太人老作杜撰既騙人創世紀究竟又講乜呢?

創世紀講怎樣亂倫,把男女老幼甚至動物殺個清光,呀,不過記得留番d處女奉獻給神,金銀財寶要搶清光,記得留番十份一給神呀(唔知神要錢來做什麼?賠性侵費?)。

咪摸神個約櫃呀,一模殺你冚家!
人類越墮落神越快樂,因為神又有理由可以用洪水浸死曬佢地!
神特別喜歡看亂倫show,所以特登留番一家挪亞來玩亂倫表演!

嘩,個馬利亞姿色唔錯,卜咗佢先,生件“孝、悌”全無的“hey,woman”孽種出來獻世!

耶穌爆眼反羅馬,為黑暴代死贖罪,榮登爆眼救世主,見過爆眼女有眼未?同爆眼耶穌一樣扮死叫做復活喎! ! !
猶太人既騙人創世紀到新約的爆眼耶穌邪教是:仁、義、禮、智、信、忠、恕、孝、悌倫理綱常全無

基督教是一個不折不扣的妖孽邪教,驅魔祈禱治病驅到伸手入人地個衭襠裡,打打殺殺的確一流,消滅異教消滅異見真是不遺餘力!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
等我開下你眼界啦,唔止中國內地架,唔駛靠打仗都可以傳遍世界:

黃大仙祠 (香港):喺香港九龍黃大 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/15 14:58

李居明話日本都有黃大仙。

天主教某教徒夜郎自大話「出咗鯉魚門, 過咗羅湖, 搵亞誰識黃大仙」咁話。

天主教基督教驅邪治病有規則,必須伸手入病人褲襠才有奇效!

佛道儒宗教係用慈善教人。

天主邪教基督邪教係用邊個唔信就消滅邊個,
一入了教信了耶穌就記得要脫褲子以示忠誠!!!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
今日的道教廟, 做的都是售賣占卜, 夫乩, 算命, 練仙, 寫符有關的收費「服務」...老子來到都搖頭嘆息大叫無奈
beebeechan 發表於 2022/8/15 22:55

使緊old money既天主教教徒,响度嘲笑自力更生既道教從業員?

Where did your money come from?
使緊old money既天主教教徒,响度嘲笑自力更生既道教從業員?

Where did your money come from? ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/16 01:11

宗徒大事錄中說:
凡信了的人,常齊集一處,一切所有皆歸公用。
45他們把產業和財物變賣,按照每人的需要分配。

道教就是少了這類無私的道友....個個彈潮州音樂咁...
又唔夠佛僧咁口甜舌滑, 氹到有上等人皇室供養
咁梗係要食自己哩 

經上説耶穌在聖殿驅趕商販, 那些只來淘利不是來朝拜的

唔知幾時老子會拎碌檑漿棍驅趕那160檔居士, 山人, 道人, 仙人,

宗徒大事錄中說:
45他們把產業和財物變賣,按照每人的需要 ...
beebeechan 發表於 2022/8/16 02:08

咁浪漫呀?你捐哂副身家未呀?
經上説耶穌在聖殿驅趕商販, 那些只來淘利不是來朝拜的

唔知幾時老子會拎碌檑漿棍驅趕那160檔居士, 山人 ...
beebeechan 發表於 2022/8/16 02:24

人地佛道儒教有容人之量,小販亦是揾食謀生啫,海納百川,有容乃大,
有兼容才是氣量,這才叫做真正的宗教博愛!

耶穌呢?心胸狹隘,心腸惡毒,只知有己不知有人,
別人唔信又殺,唔拜又殺,獨栽霸道,難怪在全球個個國家都殺人滅族,
連小孩子都殺咁冇人性,咪呃人有愛囉,耶穌教憎恨就肯定大把!

.
耶穌呢?心胸狹隘,心腸惡毒,只知有己不知有人,
別人唔信又殺,唔拜又殺,獨栽霸道
leefeng 發表於 2022/8/16 10:21

何止?就算信「錯」咗門派,輕則話對方唔正宗,嚴重者就指對方為異端,再重手啲都係要殺。
何止?就算信「錯」咗門派,輕則話對方唔正宗,嚴重者就指對方為異端,再重手啲都係要殺。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/16 10:39

基督邪教都慣咗狗咬狗骨架啦!

耶禍華馬利亞同耶穌,三個衰衰地都叫做自己三仔乸一家人吖,其實拜邊一個有乜所謂呢?

但是呢個【狗咬狗教】,閒時就誅殺其他異教異見。
關埋門又互相仇殺,互相撕咬,互指對方唔正宗?

試問一個咁既邪教自己人都殺到沙塵滾滾,全無道德友愛可言,
佢地話自己係好人,會唔會有人信先至得架?

件耶穌簡直是覇道兼流氓,人地謀生擺下檔,關佢耶穌叉事咩?
一個有氣量有教養有修養既人,可以好言相勸,人地唔搬咪笑下算囉!

衰到打人兼夾惡,咁既神(耶穌自稱)信佢一成都死得啦!
教徒還以為好威,拎耶酥打人事件出來獻世自暴其醜,
其實大家是不是有d熟口熟面咁呢?
冇錯啦,呢d就是香港黑暴既行為,一唔 like 就打鳩你!

基督教曾經排山倒海的文宣,宣傳耶穌打人和犯罪是必須的,
今天黑暴打人造反未必是錯的,因為耶穌都曾經這樣做,所以打人造反一樣可以上天國做神架!
流氓黑暴耶稣一定有流氓黑暴教徒!

耶禍華耶穌馬利亞的基督邪教找不出一絲一亳的慈悲為懷,
基督邪教只有流氓惡魔的手段,只有殺恨憎,極度邪惡!

.
咁浪漫呀?你捐哂副身家未呀?
抽刀斷水 發表於 2022/8/16 09:51

何以見得「捐哂副身家」就是進天國的入埸券咁呢?
呢啲係「以行為得救」既歪念嚟。
亦係典型既佛家思想, 在世積夠功德, 輪迴時便可升厘。
猶如超市蓄積分, 夠分就可換禮品咁…
人地佛道儒教有容人之量,.
leefeng 發表於 2022/8/16 10:21

你真係唔曉歷史
漢, 唐時佛教來中土, 便與陀地的道教爭餐死.....
只係道不敵佛, 大婆正室個位俾人坐咗, 現在淪為西宮..
何止?就算信「錯」咗門派,輕則話對方唔正宗,嚴重者就指對方為異端,再重手啲都係要殺。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/16 10:39

呢啲唔一定係宗教上先有既流病,
在那年, 連出街食野都會分門派哩

唔岩色, 就有人嚟同你「裝修」

(當日, 你有無拍掌叫好咁呢?)

說是「狗咬狗骨」,, 呢到唔少人都做過「狗」
何以見得「捐哂副身家」就是進天國的入埸券咁呢?
beebeechan 發表於 2022/8/16 21:20

你再睇多次你自己貼咗啲乜先:

宗徒大事錄中說:
45他們把產業和財物變賣,按照每人的需要分配。

1. 文中說「凡信了的人」,我唔知你响邊度變咗個「進天國的入埸券」出黎。

2. 你現在又不承認自己屬於「凡信了的人」當中之一?
你再睇多次你自己貼咗啲乜先:

宗徒大事錄中說:
45他們把產業和財物變賣
抽刀斷水 發表於 2022/8/16 22:33

你都睇多次哩
他們把產業和財物變賣, 唔係「他們把產業和財物變賣
唔明點解你要我捐哂成副身家來「凡信」囉
呢啲唔一定係宗教上先有既流病,
beebeechan 發表於 2022/8/16 21:38

你認就得喇,拉埋其他事物落水,就係two wrongs make a right既邏輯謬誤典型示範喇(中文叫「積非成是」謬誤)。

參考:http://nizkor.com/features/fallacies/two-wrongs-make-a-right.html
你都睇多次哩
他們把產業和財物變賣, 唔係「他們把產業和財物變賣哂」
唔明點解你要我捐哂成副身家來「凡 ...
beebeechan 發表於 2022/8/16 22:43

文中的「一切」,翻譯成廣東話唔係「」既意思咩?
唔明點解你要我捐哂成副身家來「凡信」囉
beebeechan 發表於 2022/8/16 22:43

唔係我要你架喎大佬,宗徒大事錄邊個寫架?同埋你自己貼架喎,關我咩事。
文中的「一切」,翻譯成廣東話唔係「哂」既意思咩?
抽刀斷水 發表於 2022/8/16 22:45

文中既「一切」又係指我所有資產咩
係齊集了的, 一切公用之喎
高級模式 | 發新話題
換一個