返回列表 回覆 發帖

不許百姓點燈

收集了在離教百科。
抽刀斷水 發表於 2022/8/8 01:28

等老師教教你乜野叫數字:
2000年未倒的教會人數: (32年既 人數, 滑你個頭哩!)

即使你常卦口的:歐美基督徒銳降.....數據就睇到唔係咁既事
一個只信自己幻象, 離教百科....而不看現實圖畫的.
好叻喎,教堂吞併了哪些建築物沒有?
抽刀斷水 發表於 2022/8/8 01:41

唔叻哩...因為都估唔諗到你想翕乜
回覆  leefeng

非教徒教徒見到該宗教出現的問題 -> 真是一個千瘡百孔的爛宗教

所以,離教真的是智慧的開端。
抽刀斷水 發表於 2022/8/8 01:09

我卑鄙賤格下流架, 我鐘意靚模, 在地鐵擦鎗走火, 我粗口爛舌...那係咪我講1+1=2 的時候, 連1=1=2都不是真的?
真理是否真, 在理本身, 不在乎由那個來說。

千瘡百孔的教會也可以說著真理

所以因為千瘡百孔就離教唔係智慧嚟
講得好,即使教義如何千瘡百孔,總有可以持守的真理,離咗教都唔一定要完全唔遵守所有教義,正如十 ...
抽刀斷水 2022/8/8 21:58 提交

你就講得無咁好勒。
好比有啲人話佢愛國,
咁係咪唔犯法、交足稅、唔唱港獨就係「愛國」?
講得好,即使教義如何千瘡百孔,總有可以持守的真理,離咗教都唔一定要完全唔遵守所有教義,正如十 ...
抽刀斷水 2022/8/8 21:58 提交

我以為你說的「千瘡百孔」是指教會、原來是說教義。
就你拿出來的「只信一個神」俾係你說對了,也是一孔而已。
99孔呢?
抽刀斷水 發表於 2022/8/8 21:58

在舊約中, 強調人(猶太人)不要做這樣, 那樣...於是便有613條律法。 不犯..就是義人囉!

新約, 耶穌是叫人「要做甚麼」,, 做的事, 往往是一般人難辦到的, 如
-愛你仇人,
-人問你借外衣你送埋底褲
-神貧的人是有福的,
-因為我餓了,你們給我吃;渴了,你們給我喝;我流浪在外,你們留我住; 我赤身露體,你們給我穿;我病了,你們看顧我;我在監獄裏,你們來看我;
-所有懷著欲念看女人的,就已經在心裡和她通姦了.....

所以, 你「孝敬父母」、「不可謀殺」,我都唔會違反」...只是僅僅及格而已
你又想做老師,判斷他人係咪「及格」?

抽刀斷水 2022/8/9 11:41 提交

對你講耶穌聖經天主教的事,我真係可以做你老師既.
講IT時,你先做番我老師哩。
看不到人的有限,認為自己的能力可以掌握一切,自己的智慧可以判別一切真偽(自己就係世界醫生、警察、老師)」

逃出魔幻紀 2022/8/9 12:50 提交

又想起亞當厄娃食禁果後,天主講了:

:「那人已經與我們相似,能知道善惡」,亞抽呢幾帖既思維又應驗咗經上說的了。

撒殫叛逆天主由天上掉下來,也是衰呢樣.

逃版友真是真知灼見。

還想請教一下:以為自己的智慧可以判別一切,自己就係世界 ...

耶穌基督會以什麼形式傳遞這個訊息?要藉著教徒的口來宣示,抑或有其他方式?對教外人說,很難分辨是教徒本身自以為是世界醫生、警察、老師,還是教徒只是來宣示耶穌基督是世界醫生、警察、老師。

抽刀斷水 2022/8/9 15:04 提交

這個就渉及基督徒講既話係咪出自正宗的。
所以成日都強調是否「由宗徒傳下來的教會」。

福音中也記下了宗徒傳教後回來對耶穌投訴,說有人也以祂的名來驅鬼。問耶穌要點辦.
回覆  逃出魔幻紀

你的意思是否:真正的教徒本人即可以代表耶穌基督本身,成為世界醫生、警察、老師、法 ...
抽刀斷水 2022/8/9 16:58 提交

你都講得幾岩。
若教徒能做到人看到他們猶如看到耶穌,真係幾高既境界。 係聖體聖事發揮作用,人與耶穌結合成一體。人活在耶穌內、耶穌臨在人內。

但「只做個傳話人」「帶訊者」,做「router」都是不錯。
我又點知你既話唔係出自正宗的?
抽刀斷水 發表於 2022/8/9 19:51

方法好簡單, 你5曉又要我教? 又唔忿氣我當老師

你咪去睇下我講既, 同「宗徒傳下來的教會」講既係咪有走樣囉。
你唔知要睇乜架勒: 嗱....係聖經, 天主教教理, 梵二文獻 (雖然你都試過, 不過你睇錯), 仲有教宗不時都公告既通諭

你搵到就拎出反駁, 唔好淨係得把口話「點知你既話係唔係出自正宗」。。

不過正如魔幻講, 你根本不想信耶穌, 更不會信他留給世人一個教會繼續做他的工作.....「宗徒傳下來的教會」對你都係多銀餘, 珠江鹹淡水
你咁講,即係反映出有些基督徒講既話唔係出自正宗的,扮哂野做世界醫生、警察、老師?

係咪無辦法分辨出 ...

真係又要打個比喻

Mirror 演唱會出事, 警方調查, 點解要請MIRROR成員盧瀚霆(Anson Lo)及呂爵安(Edan)協助, 唔搵當晚坐係紅館山頂既觀眾嚟問....因為anson, edan 最接近現埸嘛, 睇得多, 睇得清。

教宗既通諭(唔記得係邊年勒)曾講過無一個教會能完全明白上主的旨意, 奧秘, 但有些教會比其它的更接近真相。
你咁講,即係反映出有些基督徒講既話唔係出自正宗的,扮哂野做世界醫生、警察、老師?

係咪無辦法分辨出 ...

大前提都係要你先知道「正宗」既係點樣, 先有得對比, 核實

正如我唔識分呢個LV 袋係咪真貨定係女人街貨........因為我手上都無個真LV袋嚟對, 唔知真既係點樣
狗又吠了, 戴番個耳塞先
有沒有基督教徒,特別是魔幻和bbchan可以回答一下:
強姦小童的神父牧師修女的神學如何?
資歷如何?認識神 ...
leefeng 2022/8/9 23:38 提交

祖國內為人民服務的幹部唔知一旦被打貪就會俾習大大鎗斃㗎咩
一樣仲有好多幹部貪
愈高級有權的愈貪, 只係貪得多個X大大的就死得快啲

共產奴leefeng 可以回答一下
一問就唔噉答?
條友話神父牧師歷年來犯性侵的千千聲....2000, 6000!, 好狠千瘡百孔囉

點知一拍埋偉大祖國的貪官(萬萬聲), 真係老鼠尾粒瘡同佢籮友粒痔瘡咁.....大小立見

你們個天主同基督教係衰過共產黨
leefeng 發表於 2022/8/10 01:45

你都認共產黨衰哩....做乜仲「還在無恥地自我感覺良好?」
翻譯成我們討論緊既話題,即係:無一個教徒可以完全做到世界醫生、警察、老師,只係希望接近咁做啫 ...
抽刀斷水 2022/8/10 10:01 提交

你以為自己明、其實都係唔明。老師又打比喻。

無人能完全明白你老婆心裡條虫諗緊乜、只有佢自己知。不過,佢老公既你,當佢疙起籮柚時、一定比隔嚟屋村個陳生知佢想點卦。 你係咪「永遠只係在扮野」話明呢。

你個抽仔都曉睇佢老母眉頭眼額哩。佢唔係扮架喎。
高級模式 | 發新話題
換一個