返回列表 回覆 發帖

不許百姓點燈

唔係我要你架喎大佬,宗徒大事錄邊個寫架?同埋你自己貼架喎,關我咩事。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/16 22:47

有人寫, 有人貼, 都仲要你有個腦嚟睇既

你呢啲咪又係
小便
炒飯
睇成小便炒飯囉
你認就得喇,拉埋其他事物落水,就係two wrongs make a right既邏輯謬誤典型示範喇(中文叫「積非成 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/16 22:44

咁以偏概全又係咩廢撚事(fallacy)?
2.
「一切所有」當然不止限於資產,仲有你條命。
抽刀斷水 發表於 2022/8/16 22:55

咁你唔話埋老婆, 老公都係公用, 集體群交哩.....
(真係有啲邪教, 用呢句.....玩埋呢樣既.....咁教會應唔應同佢地「狗咬狗骨」呢)
你話得佢地係「邪教」,因為你自以為信既係「正宗」啫。佢地都覺得天主教係大淫婦啦。

都係主內弟 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/16 23:11

你不嘍都話老婆可以大家公用既, 不邪, 是正宗人性...活在當下
又老屈我?
抽刀斷水 發表於 2022/8/16 23:54

呢啲係你早幾年前講過既,
要我撈文就撈唔到架喇
或者係你依家轉咗性哩......正如你依家都話慕道-ing咯
你話得佢地係「邪教」,因為你自以為信既係「正宗」啫。佢地都覺得天主教係大淫婦啦。

都係主內弟 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/16 23:11

你既正, 邪分界都幾模糊,
係咪要搵番個道德高地先可以睇清啲
呢到係講緊玩換妻既「教會」,, 你都話唔係邪吖
不過………,如果換了基督教嘛,一定會對佛道儒来個先姦後殺,滅教燒屍,趕盡殺絕,保證對手渣都冇得剩!
leefeng 發表於 2022/8/17 02:58

一副「只要不插入, 就不算性侵」咁。。。。白痴

「戴避孕套不算強姦」
https://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20110713/00178_031.html
你才是唔曉歷史!
蝦,中土的佛道儒信仰點解唔學下中東基督妖教,滅佢對手教呢?奇!

佛教道教之爭,只 ...
leefeng 發表於 2022/8/17 02:58

佛, 道之仕, 看風駛艃囉。。。
佛佔上風時便道士削髮出家,
道得勢時佛子便還俗。。。。。少有甚麼「殉教」的事。
正如打工仔, 轉咗老闆有乜所謂, 反正仲係有糧出就OK

續#235
瑪加伯書就記述了希臘人統治巴勒斯旦時, 一個猶太母親和七個兒子因不肯棄教, 先後一個一個被宰.....冚家殉教
佛,道文獻中有没有類似的故事咁呢
如果「邪教」係人人確認絕對是「邪」,咁又點解都有人信?

當你標籤某個基督宗派為「邪教」,是基 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/17 11:17

即係仲有人肯吸既毒品, 就唔係毒嚟..唔應該禁?
.
當你標籤某個基督宗派為「邪教」
抽刀斷水 發表於 2022/8/17 11:17

把老婆交換嚟玩既, 唔使乜宗教信仰都會認為係邪哩卦
唔使點搞都睇得出你幾模糊
講真,如果各參加者你情我願,又無犯法架喎,你覺得「邪」只不過係你唔會做啫。

大把人覺得基督宗 ...
抽刀斷水 2022/8/17 12:18 提交

嗱…..
唔好話我屈你。
你真係認為換妻係無妨。你情我願就得架啦
「毒品」由當地政府立法界定,正如部分國家容許大麻合法使用而不認為是毒品,另一些國家則視之為毒 ...
抽刀斷水 2022/8/17 12:15 提交

咁你又唔話政府有乜資格界定呢款藥品係毒品?
你又可以話呢個政府都唔係民選,一人一票選既,又係無資格。
經上亞當食咗啖禁果就俾天主話佢依家自把自為知善惡勒。
你就簡直係食咗成斤禁果咁,善惡亂咁定。
唔代表我願意咁做。
抽刀斷水 2022/8/17 14:24 提交

係咪第日亞抽仔或你有親人,有毒辟,賭辟,黃辟,煙酒不離手。…..你都唔會勸止一句。因為係佢情佢願,又唔係犯法,你「唔會願意咁做」都唔會亞吱亞咗。因為你唔知邊個先有資格話咁既嗜好係唔好。
有資格按法律拉咗果啲被認為係吸食「毒品」既人就夠啦。
抽刀斷水 2022/8/17 14:26 提交

問題係邊個有資格去立呢啲法律。
南京條約簽咗都話係不平等條約唔認數。
特衰政府條各安法都有人唔順氣哩。垃圾會唔可以代表佢咁講。

所以你搬出「邊個先有資格」嚟作論點原來都係「只有我先有資格」!
亞當病發作。
我願意承受所有惡果,但願你一朝醒來,猛然察覺自己原來信緊「邪教」。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/17 14:27

你用「惡果」來形容你既選擇後果。
唇邊又漏出了心中話哩
同佢講毒辟,賭辟,黃辟,煙酒不離手,會有咩後果。如果佢都係要咁,你都無計架啦。

無解釋地妖魔 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/17 19:40

咁你又以為光明社話TVB推廣迷信, 得把口講完後, 仲有無咩計?
你又試下去荷蘭coffee shop,叫啲人唔好食大麻丫,係毒品黎架,睇下有無人睬你?
抽刀斷水 發表於 2022/8/17 19:43

既然食大麻係咁無問題, 點解又要只准在咖啡店食, 出咗門口食就係犯法?
好明顯社會上仲係認為食大麻有不良影響, 不宜太公開。
好比要打飛機, 唔好係街上打, 返屋企哩
傻啦,你去過荷蘭未架。
抽刀斷水 發表於 2022/8/17 20:00

唔見警拉就係合法?
高級模式 | 發新話題
換一個