返回列表 回覆 發帖

不許百姓點燈

咁你又唔話政府有乜資格界定呢款藥品係毒品?
你又可以話呢個政府都唔係民選,一人一票選既,又係無資格。 ...
beebeechan 發表於 2022/8/17 13:05

有資格按法律拉咗果啲被認為係吸食「毒品」既人就夠啦。
經上亞當食咗啖禁果就俾天主話佢依家自把自為知善惡勒。
你就簡直係食咗成斤禁果咁,善惡亂咁定。 ...
beebeechan 發表於 2022/8/17 13:09

我願意承受所有惡果,但願你一朝醒來,猛然察覺自己原來信緊「邪教」。
係咪第日亞抽仔或你有親人,有毒辟,賭辟,黃辟,煙酒不離手。…..你都唔會勸止一句。因為係佢情佢願,又 ...
beebeechan 發表於 2022/8/17 18:59

同佢講毒辟,賭辟,黃辟,煙酒不離手,會有咩後果。如果佢都係要咁,你都無計架啦。

無解釋地妖魔化某啲行為,別人往往只會更想做。
問題係邊個有資格去立呢啲法律。
南京條約簽咗都話係不平等條約唔認數。
特衰政府條各安法都有人唔順氣哩 ...
beebeechan 發表於 2022/8/17 19:09

控制到軍隊、警察幫佢地既政府,就有資格去立呢啲法律。Jungle Law,打贏話事,唔順氣就諗辦法去無呢啲法律既地方囉。

你又試下去荷蘭coffee shop,叫啲人唔好食大麻丫,係毒品黎架,睇下有無人睬你?
其實我同陳版友討論咗咁耐,大家都應該看得出,我想表達所謂「正」與「邪」、「正宗」與「非正宗」,都係一種相對既觀念。但當任何人覺得自己所相信的,必定是「正」、「正宗」,那就很容易會視非我族類的人為「邪」/「不正宗」。

我想,這就是絕對道德觀驅使有這類思想。基督宗教,正是灌輸著這種思想,而這種思想,往往與別人衍生衝突,也就是和平的敵人。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
既然食大麻係咁無問題, 點解又要只准在咖啡店食, 出咗門口食就係犯法?
beebeechan 發表於 2022/8/17 19:58

傻啦,你去過荷蘭未架。
咁你又以為光明社話TVB推廣迷信, 得把口講完後, 仲有無咩計?
beebeechan 發表於 2022/8/17 19:55

達唔到預期效果,就收皮啦,仲唔收皮?就收自己皮架喇,你睇親子王國網民已一面倒唔妥呢個光明社,就知道幾咁乞人憎啦。
煙包上都會寫「吸煙危害健康」, 注意與否都係食過條友。
beebeechan 發表於 2022/8/17 20:15

你有無諗過,既然係危害健康,又會上癮,咁點解又無乜人話煙仔係毒品?
只係准食少量....吊下癮咁
beebeechan 發表於 2022/8/17 20:08

食完又買,買完又食,邊個會記錄你食咗幾多。
再睇多啲, 荷蘭食指定數量大麻不是合法, 只是非刑事。
beebeechan 發表於 2022/8/17 21:34

非刑事 -> 沒違法 -> 合法

我有理解錯嗎?
超....咁都要拗
即係睇四仔片同偷拍裙底...都係衰鹹濕.......有輕重之分架嘛 ...
beebeechan 發表於 2022/8/17 21:20

你所指既「輕」、「重」,係咪指對身體既傷害?

Marijuana Shown to Be Less Damaging to Lungs Than Tobacco
係食得多, 或少
食白飯, 白麵飽....都會對身體有害哩........

5克既大麻, 食咗都唔會反肚既

食完又買,  ...
beebeechan 發表於 2022/8/17 23:22

咦,睇黎你開始知道,所謂「毒品」既定義,都係無絕對標準既,咁喎。

咁依家肯返返去你用毒品比喻既「邪教」既定義未呢?
你當然有錯...

例如, 駕車超速, 是違法, 但非刑事。
合法.....是不用任何法規監管的事。..... ...
beebeechan 發表於 2022/8/17 23:10

係喎,咁荷蘭食大麻,違法嗎?
食超過5克大麻便是違法, 但非刑事罪(有証據說你是販賣用途則例外)
以前藏有大麻是要負刑事罪罸(笞刑, 坐監 ...
beebeechan 發表於 2022/8/18 00:29

所謂「非刑事化」,應該係由原本有刑事法律規管的行為取消,意義其實相當於合法化,但有人拗「非刑事化」=/= 合法化,估計係因為唔忿氣啫。正如香港同性戀非刑事化後,都唔會好似違例駕駛咁要有咩懲罰,話仲要罰款之類。
但今日開放既社會, 大眾仍未能對提倡換妻的教會說是正宗, 不是邪。
beebeechan 發表於 2022/8/18 00:53

你都知道,「大眾」係可以被煽動架啦。光明社就係想煽動大眾對《通靈之王》既不滿,要求無線停播,但明顯加埋向神禱告既力量,依然事與願違。

十零廿年前既香港,結婚時大住個肚就會好醜怪被人笑,依家?無個肚都唔會走去結婚啦。教會間互相攻擊互指對方為「邪」,我們都司空見慣啦,之前見你和逃版友點狙擊bigmonster版友就知咩事,不過就唔好計埋我入「大眾」之列喇,你地狗咬狗骨,我响外邊慕道緊既暫時唔關事既。
用番你上邊講過既: many wrongs make a right?
beebeechan 發表於 2022/8/18 11:11

想表達大眾對事物既觀點會隨時代而改變,"wrong" will become "right",無絕對既。
你屬不屬於「大眾」之列係你既事, 多你一個唔嫌多, 少了你也無妨
最緊要係「大眾」仲係大廳 ...
beebeechan 發表於 2022/8/18 11:15

眾人皆醉嘛
回覆 292# beebeechan

正邪咪又係人定。
咁點解人會定出啲咁難遵守的道德尺度來歸為「正」呢
beebeechan 發表於 2022/8/18 22:22

因為好多人鍾意只許州官放火,不許百姓點燈。歷史上天主教會幾咁淫亂,更一度成為最大妓寨,呢啲我都聽唔少啦。
高級模式 | 發新話題
換一個