返回列表 回覆 發帖

不許百姓點燈

傻啦,你去過荷蘭未架。
抽刀斷水 發表於 2022/8/17 20:00

我係未去過荷蘭,
好吖....係通街食都得...
不過, 只係准食少量....吊下癮咁..........大食一樣係犯法啵

你見過咖啡店有話一人只准買五杯咖啡未有?
達唔到預期效果,就收皮啦,仲唔收皮?就收自己皮架喇,你睇親子王國網民已一面倒唔妥呢個光明社, ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/17 20:03

那年,   你去黃店, 連登...都一面倒反林鄭架哩
達唔到預期效果,就收皮啦,仲唔收皮?.

乜明光社仲囇緊皮咩?
達唔到預期效果,就收皮啦,

明光社預期效果就係向大眾提出警示, 就好似警鐘響....響咗後人做唔做野, 係咪話誤報之類, 由「有資格」既人自己判斷咁囉

煙包上都會寫「吸煙危害健康」, 注意與否都係食過條友。
你有無諗過,既然係危害健康,又會上癮,咁點解又無乜人話煙仔係毒品? ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/17 21:18

超....咁都要拗
即係睇四仔片同偷拍裙底...都係衰鹹濕.......有輕重之分架嘛
食完又買,買完又食,邊個會記錄你食咗幾多。
抽刀斷水 發表於 2022/8/17 21:22

任何法例都有灰色地帶, 道高一尺, 都有過牆梯
再睇多啲, 荷蘭食指定數量大麻不是合法, 只是非刑事。
非刑事 -> 沒違法 -> 合法

我有理解錯嗎?
抽刀斷水 發表於 2022/8/17 21:57

你當然有錯...

例如, 駕車超速, 是違法, 但非刑事。
合法.....是不用任何法規監管的事。.....
你所指既「輕」、「重」,係咪指對身體既傷害?
抽刀斷水 發表於 2022/8/17 22:06

係食得多, 或少
食白飯, 白麵飽....都會對身體有害哩........

5克既大麻, 食咗都唔會反肚既

食完又買, 買完又食....咁係自己攞嚟賤, 唔怪得人
係喎,咁荷蘭食大麻,違法嗎?
抽刀斷水 發表於 2022/8/18 00:13

食超過5克大麻便是違法, 但非刑事罪(有証據說你是販賣用途則例外)
以前藏有大麻是要負刑事罪罸(笞刑, 坐監, 死刑)
現在是非刑事化, 即係可能罸款便是。
咦,睇黎你開始知道,所謂「毒品」既定義,都係無絕對標準既,咁喎。

咁依家肯返返去你用毒品比喻 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/18 00:11

今日歐美國家     (包括吸大麻非刑事化的國家) 的藥物管理局都仍把大麻列入要受管制的藥物中。

(咁你可能話....車, 受管制唶, 無話係「毒」)
咦,睇黎你開始知道,所謂「毒品」既定義,都係無絕對標準既,咁喎。

咁依家肯返返去你用毒品比喻 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/18 00:11

一切要睇社會大多眾既睇法來作準。今日既年青人話食少少大麻如吸煙, 撈逼刁。
因為被禁, 所以更好奇想試試, 因此留個刑事案底唔係咁好。就俾你個非刑事化囉
但今日開放既社會, 大眾仍未能對提倡換妻的教會說是正宗, 不是邪。
自古以來都話少數服從多數,
依家唔係咁唱, 係大多數要服從少數
你都知道,「大眾」係可以被煽動架啦。光明社就係想煽動大眾對《通靈之王》既不滿,要求無線停播, ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/18 10:14

呢方面係行政架構問題唶, 等班官, 委員會召集開會, 商議得嚟個節目都播完哩。
唔似大陸咁有效率架哩.....話禁就禁, 即時執行, 水到渠成, 易如反掌
十零廿年前既香港,結婚時大住個肚就會好醜怪被人笑,依家?無個肚都唔會走去結婚啦。教會間互相攻擊互指對方為「邪」

用番你上邊講過既: many wrongs make a right?
不過就唔好計埋我入「大眾」之列喇,

你屬不屬於「大眾」之列係你既事, 多你一個唔嫌多, 少了你也無妨
最緊要係「大眾」仲係大廳
想表達大眾對事物既觀點會隨時代而改變,"wrong" will become "right",無絕對既。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/18 20:44

放到這裡:

十零廿年前既香港,結婚時大住個肚就會好醜怪被人笑,依家?無個肚都唔會走去結婚啦。教會間互相攻擊互指對方為「邪」

也只是  wrong becomes not wrong , 不是 right

若是'right', 就變咗「個肚未大就唔應該結婚」
眾人皆醉嘛
抽刀斷水 發表於 2022/8/18 20:47

換個講法就係「千夫所指」, 睇你愛用甚麼包裝
再講衰啲就係畸形, 變態
眾人皆醉嘛
抽刀斷水 發表於 2022/8/18 20:47

你一方面就認為「眾人皆醉」只有你醒是無比智慧。
那邊又話明光社不醉, 不隨俗.

是矛還是盾?

十分之標靶言論...
想表達大眾對事物既觀點會隨時代而改變,"wrong" will become "right",無絕對既。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/18 20:44

wrong 會變成 right,  right 又會成wrong,
眾人皆醉的事又不一定是 right......獨醒的也不是 right....

所以...經上咪講得岩哩....「人」食咗禁果, 就「知善惡」...不過係自己定既善惡嚟。

第一個善惡標準....: 「那樹上的果你不能吃」是出自神的, 不是人。

即是放到現代, 符合神教導的right, 才是真 right, 不是你說的, 不是皆醉的大眾認為無所謂, 非刑事化的...仍然可以是wrong
高級模式 | 發新話題
換一個