返回列表 回覆 發帖

[短片] 對狗咬狗骨批評的錯誤——我錯了

早前我在討論期間,對於基督宗教的不同門派,批評為「狗咬狗骨」,以為投入了當中其中派別,就往往會覺得其他門派是不正宗,並出現互相攻擊的情形,甚至想致對方於死地。

原來,同一門派,裡面也出現「狗咬狗骨」的情況。

顯然,我錯了,謹此鄭重致歉。

真係通街都係狗, 成地狗骨

香港有個奇葩的“A貨學者”—沈旭暉!
https://www.westca.com/Forums/vi ... /lang=tchinese.html

黃絲學者沈旭暉,涉違反強制隔離,夜訪梁芷珊香閨?
https://www.youtube.com/watch?v=N8gnDI_X7wg

黃藍撕裂, 製造出一個新的自媒體吹水行業。有人可以月入萬萬聲, 係幾吸引既
更加狗咬狗骨, 使「正宗」更模糊

呢個堅離地球製作又真係粗糙馬虎, 得把聲, 無面見人咁.....youtube 唔係俾人貼「視頻」架咩
(咁都話有粉絲.....有時真係無得解)

RE: 對狗咬狗骨批評的錯誤——我錯了

香港有個奇葩的“A貨學者”—沈旭暉!

黃絲學者沈旭暉,涉違反強制隔離,夜訪 ...
beebeechan 發表於 2022/8/20 21:14
是不是基督教徒?
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
beebeechan 發表於 2022/8/20 21:14

不如你就返當中內容回應啦,係咪真係有天主教會內部狗咬狗骨呢回事?你成日啲回應只係針對資料來源既某些立場,恐有因人廢言之嫌。
是不是基督教徒?
上流寄生族 發表於 2022/8/21 00:02

佢係非教徒,與教徒結婚:

信與不信的婚姻 由沈旭暉婚禮談起
15:04 2015/04/12

想不到,國際關係屈機王沈旭暉的訪問,竟然又引起網友對信與不信的討論。以下評論根據已刊登的訪問內容,訪問背後究竟有沒有其他內情,不在討論之內。(訪問link)

我太太係教徒,而我好厭惡宗教傳銷。佢嘅教友因為我唔係教徒,而唔准我哋結婚,有一大批人更杯葛唔出席婚禮。佢best friend因為我唔係教徒而拒絕做伴娘,我心諗,我媽(Simon母親都是教徒)都未出聲,你班「茂利」憑咩出聲?我到而家條氣都好唔順,你哋憑咩去 comments其他人嘅私生活,所以我對呢一type思想嘅人十分之反感。

教會因為信徒與非信徒結婚而杯葛婚禮的事,時有所聞,在下亦親歷不只一遍。教會祭出的理由,可謂要幾保守得幾保守,包括「這樣的婚姻不被神祝福」、「這是壞見證」、「觀禮等如認同」等。

其實兩個人的信仰,與婚姻是否幸福,並不如基督徒所講那麼掛勾。而信徒與非信徒的婚姻不被祝福,更是毫無根據的屬靈口號,這口號既不能使人更家認識基督教,更對一對新人無益。加上教會在行動上的杯葛,就更叫人認為教會是一群思想封建的道德佬。

教會對於單身姊妹的態度(yes,只侷限於姊妹),永遠就像 fiddler on the roof 裡面的父親一樣,覺得姊妹和未信的人一起,就挑戰了教會的權威、逾越了神的律法、絆倒了其他所有姊妹一樣。

我只問一句,啲姊妹你架?是教會對自己沒有信心,覺得「壞了規矩」之後就所以姊妹都會「出外搵食」?定係父權影響之下,姊妹的「親事」一定要得教會內的「屬靈父母」恩准?

教會不知從何學到了那種古怪的「屬靈純種論」,仿佛一定要信徒配信徒才是好。喂,救恩是用血統承繼的嗎?我們是猶太人嗎?還是我們是亞利安人?

其他教會怎做我不理,我告訴你我怎做:成人之美。你得明白,香港其實已經唔係好流行結婚,難得有人咁傳統,肯互相委身,我做教牧真係好開心架喎。

所謂成人之美,咪就係幫一對情侶挪開一些障礙,提供一些指引,做吓listener,告誡他們都要以愛相待,陪他們同行,這樣就很好了。

教會成日討論信同未信拍拖會吸走個信徒,我心諗,咁教會真係要檢討吓,點解咁簡單既道理都唔明:拍拖就梗係想日對夜對架啦。兩個人一齊在教會拍拖很好,但唔係的話,其實又有咩大不了?

你估信主果個唔知咩?但係教會經常做的就是把更重的 guilt 加在人身上,令一個蜜運中的信徒覺得自己正在被世俗吸走,成為迷失的羊。Let me put it this way,點解唔可以係,一個信徒好投入咁去學習愛一個人呢?

一個教牧應該明白,愛情是一件會叫人割捨很多東西的事,包括教會生活。

如果教會能夠接受這個事實,擁抱這個事實,也許,他們會能夠衷心祝福沈教授的婚姻。

如果教會連關於愛情的常識也掌握不到,談何教人愛主?如果教會不明白愛情大水不能淹沒這道理,而希望用罪疚感來牽引信徒,教會就換得被全然藐視。

原文刊於《信仰百川》網站,作者Do Chan。TOPick獲授權轉載。

https://topick.hket.com/article/ ... E%E8%AB%87%E8%B5%B7
不如你就返當中內容回應啦,係咪真係有天主教會內部狗咬狗骨呢回事?你成日啲回應只係針對資料來源 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/21 02:24

你有無腦架
要人花十幾廿分鐘睇(唔係睇, 係聽)完條片先知你想講乜?!!
條片好好睇架咩? 好吸睛咩? (得幅硬照之喎)

我唔係逢黃必粉既
你話俾我聽佢講乜好過哩
不如你就返當中內容回應啦,係咪真係有天主教會內部狗咬狗骨呢回事?你成日啲回應只係針對資料來源 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/21 02:24

有邊個組織係無「狗咬狗骨」,, 全體一至既呢?
即使在那「人 人都要舉手贊成的國家」都有狗咬狗骨哩

如果唔係有狗咬狗骨, 柬甫寨, 緬甸, 泰國既人口販賣生意仲有排做
有邊個組織係無「狗咬狗骨」,, 全體一至既呢?
即使在那「人 人都要舉手贊成的國家」都有狗咬狗骨哩

如 ...
beebeechan 發表於 2022/8/21 02:40

唔緊要啦,如果你對天主教內部權力鬥爭係無興趣,就梗係唔駛聽啦,亦都唔駛回應架。

至於你又拉其他組織落水,又示範咗two wrongs make a right fallacy架喇,你都幾常用呢招。

唉,等我之前仲咁天真以為教派分裂只係純粹對教義理解角度既不同添,你知啲教會好興弟兄前、姊妹後咁叫架嘛。
至於你又拉其他組織落水,又示範咗two wrongs make a right fallacy架喇,你都幾常用呢招。
抽刀斷水 發表於 2022/8/21 02:46

你就好似美國警察, 查車搜身都係針對黑人.......咁都會幾惹公糞架
你是: 唔係針對天主教, 基督教既野, 你都係無興趣

我俾其他例子你..(你既所謂two wrongs)都係想你眼光闊大番少少
你是: 唔係針對天主教, 基督教既野, 你都係無興趣
beebeechan 發表於 2022/8/21 02:50

我興趣都幾廣泛架,打機、睇書、做運動、行山、烹飪,我都有分享過閱讀小記架,你無睇之嘛。
唉,等我之前仲咁天真以為教派分裂只係純粹對教義理解角度既不同

自從馬丁先生之後, 天主教會內的狗咬狗骨, 没有造成「分裂」喎
不同意見係健康架喎
自從馬丁先生之後, 天主教會內的狗咬狗骨, 没有造成「分裂」喎
不同意見係健康架喎 ...
beebeechan 發表於 2022/8/21 02:56

以下呢啲係咪「分裂」呢?

舊天主教會:
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk ... B%E6%95%99%E6%9C%83

帕爾馬爾天主教教會:
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/% ... 9%E6%95%99%E6%9C%83

聖庇護十世司鐸兄弟會:
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/% ... 4%E5%BC%9F%E4%BC%9A

菲律賓獨立教會:
Philippine Independent Church - Wikipedia
..
唉,等我之前仲咁天真以為教派分裂只係純粹對教義理解角度既不同添,你知啲教會好興弟兄前、姊妹後咁叫架嘛。

新教教會, 循道聯合教會, 澳洲聖公會, 長老會等等...
只要在一些問題上意見不合, 便分家, 自立門戶..(美其名是開枝散葉) 如下

United Methodist Church is expected to split over gay marriage, fracturing the nation’s third-largest denomination
https://www.vox.com/identities/2020/1/7/21051757/methodist-church-split-lgbtq-same-sex-marriage

Australian Anglicans split over same-sex marriage
https://www.catholicnewsagency.com/news/252062/australian-anglicans-split-over-same-sex-marriage

Presbyterian group breaks away over gay clergy
https://www.reuters.com/article/us-usa-presbyterian-gay-idUSTRE80I2CD20120119

相對天主教會, 即使有不同意見, 還是看信理部的指引作準。
回覆 15# beebeechan

咁舊天主教會、帕爾馬爾天主教教會、聖庇護十世司鐸兄弟會、菲律賓獨立教會,又係咩原因自立門戶呢?講黎聽下?

為什麼你只看見你兄弟眼中的木屑,而對自己眼中的大樑竟不理會呢?
回覆  beebeechan

咁舊天主教會、帕爾馬爾天主教教會、聖庇護十世司鐸兄弟會、菲律賓獨立教會,又係咩原 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/21 11:25

你舉的例子的確在定義上符合「分裂」,, 不過, 又有好多唔同既。。。
猶如佔中, 黑暴, 五大訴求係示威請願,
呢個(見圖)又係示威請願

定義係一樣, 又係兩回事嚟。

真係木屑與大樑既分別卦 
回覆 17# beebeechan

其實你想表達啲乜?
回覆  beebeechan

其實你想表達啲乜?
抽刀斷水 發表於 2022/8/22 00:38

即係話你用些個案, 想指出天主教也是如新教般出現分裂......是對時, 也有商榷的地方
佢係非教徒,與教徒結婚:

信與不信的婚姻 由沈旭暉婚禮談起
15:04 2015/04/12

想不到,國際關係 ...
抽刀斷水 發表於 2022/8/21 02:28
佢似乎已同袁弓夷认是父子。
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
高級模式 | 發新話題
換一個