返回列表 回覆 發帖

[短片] 對狗咬狗骨批評的錯誤——我錯了

早前我在討論期間,對於基督宗教的不同門派,批評為「狗咬狗骨」,以為投入了當中其中派別,就往往會覺得其他門派是不正宗,並出現互相攻擊的情形,甚至想致對方於死地。

原來,同一門派,裡面也出現「狗咬狗骨」的情況。

顯然,我錯了,謹此鄭重致歉。

真係通街都係狗, 成地狗骨
beebeechan 發表於 2022/8/20 21:14

不如你就返當中內容回應啦,係咪真係有天主教會內部狗咬狗骨呢回事?你成日啲回應只係針對資料來源既某些立場,恐有因人廢言之嫌。
是不是基督教徒?
上流寄生族 發表於 2022/8/21 00:02

佢係非教徒,與教徒結婚:

信與不信的婚姻 由沈旭暉婚禮談起
15:04 2015/04/12

想不到,國際關係屈機王沈旭暉的訪問,竟然又引起網友對信與不信的討論。以下評論根據已刊登的訪問內容,訪問背後究竟有沒有其他內情,不在討論之內。(訪問link)

我太太係教徒,而我好厭惡宗教傳銷。佢嘅教友因為我唔係教徒,而唔准我哋結婚,有一大批人更杯葛唔出席婚禮。佢best friend因為我唔係教徒而拒絕做伴娘,我心諗,我媽(Simon母親都是教徒)都未出聲,你班「茂利」憑咩出聲?我到而家條氣都好唔順,你哋憑咩去 comments其他人嘅私生活,所以我對呢一type思想嘅人十分之反感。

教會因為信徒與非信徒結婚而杯葛婚禮的事,時有所聞,在下亦親歷不只一遍。教會祭出的理由,可謂要幾保守得幾保守,包括「這樣的婚姻不被神祝福」、「這是壞見證」、「觀禮等如認同」等。

其實兩個人的信仰,與婚姻是否幸福,並不如基督徒所講那麼掛勾。而信徒與非信徒的婚姻不被祝福,更是毫無根據的屬靈口號,這口號既不能使人更家認識基督教,更對一對新人無益。加上教會在行動上的杯葛,就更叫人認為教會是一群思想封建的道德佬。

教會對於單身姊妹的態度(yes,只侷限於姊妹),永遠就像 fiddler on the roof 裡面的父親一樣,覺得姊妹和未信的人一起,就挑戰了教會的權威、逾越了神的律法、絆倒了其他所有姊妹一樣。

我只問一句,啲姊妹你架?是教會對自己沒有信心,覺得「壞了規矩」之後就所以姊妹都會「出外搵食」?定係父權影響之下,姊妹的「親事」一定要得教會內的「屬靈父母」恩准?

教會不知從何學到了那種古怪的「屬靈純種論」,仿佛一定要信徒配信徒才是好。喂,救恩是用血統承繼的嗎?我們是猶太人嗎?還是我們是亞利安人?

其他教會怎做我不理,我告訴你我怎做:成人之美。你得明白,香港其實已經唔係好流行結婚,難得有人咁傳統,肯互相委身,我做教牧真係好開心架喎。

所謂成人之美,咪就係幫一對情侶挪開一些障礙,提供一些指引,做吓listener,告誡他們都要以愛相待,陪他們同行,這樣就很好了。

教會成日討論信同未信拍拖會吸走個信徒,我心諗,咁教會真係要檢討吓,點解咁簡單既道理都唔明:拍拖就梗係想日對夜對架啦。兩個人一齊在教會拍拖很好,但唔係的話,其實又有咩大不了?

你估信主果個唔知咩?但係教會經常做的就是把更重的 guilt 加在人身上,令一個蜜運中的信徒覺得自己正在被世俗吸走,成為迷失的羊。Let me put it this way,點解唔可以係,一個信徒好投入咁去學習愛一個人呢?

一個教牧應該明白,愛情是一件會叫人割捨很多東西的事,包括教會生活。

如果教會能夠接受這個事實,擁抱這個事實,也許,他們會能夠衷心祝福沈教授的婚姻。

如果教會連關於愛情的常識也掌握不到,談何教人愛主?如果教會不明白愛情大水不能淹沒這道理,而希望用罪疚感來牽引信徒,教會就換得被全然藐視。

原文刊於《信仰百川》網站,作者Do Chan。TOPick獲授權轉載。

https://topick.hket.com/article/ ... E%E8%AB%87%E8%B5%B7
有邊個組織係無「狗咬狗骨」,, 全體一至既呢?
即使在那「人 人都要舉手贊成的國家」都有狗咬狗骨哩

如 ...
beebeechan 發表於 2022/8/21 02:40

唔緊要啦,如果你對天主教內部權力鬥爭係無興趣,就梗係唔駛聽啦,亦都唔駛回應架。

至於你又拉其他組織落水,又示範咗two wrongs make a right fallacy架喇,你都幾常用呢招。

唉,等我之前仲咁天真以為教派分裂只係純粹對教義理解角度既不同添,你知啲教會好興弟兄前、姊妹後咁叫架嘛。
你是: 唔係針對天主教, 基督教既野, 你都係無興趣
beebeechan 發表於 2022/8/21 02:50

我興趣都幾廣泛架,打機、睇書、做運動、行山、烹飪,我都有分享過閱讀小記架,你無睇之嘛。
自從馬丁先生之後, 天主教會內的狗咬狗骨, 没有造成「分裂」喎
不同意見係健康架喎 ...
beebeechan 發表於 2022/8/21 02:56

以下呢啲係咪「分裂」呢?

舊天主教會:
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk ... B%E6%95%99%E6%9C%83

帕爾馬爾天主教教會:
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/% ... 9%E6%95%99%E6%9C%83

聖庇護十世司鐸兄弟會:
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/% ... 4%E5%BC%9F%E4%BC%9A

菲律賓獨立教會:
Philippine Independent Church - Wikipedia
回覆 15# beebeechan

咁舊天主教會、帕爾馬爾天主教教會、聖庇護十世司鐸兄弟會、菲律賓獨立教會,又係咩原因自立門戶呢?講黎聽下?

為什麼你只看見你兄弟眼中的木屑,而對自己眼中的大樑竟不理會呢?
回覆 17# beebeechan

其實你想表達啲乜?
即係話你用些個案, 想指出天主教也是如新教般出現分裂......是對時, 也有商榷的地方 ...
beebeechan 發表於 2022/8/22 01:05

要商榷的,應該就是明明是分裂,照道理就直接歸入包羅萬有既新教啦,但又打著天主教既牌子,羅馬教廷又由佢地用個牌子,又唔絕罰,咁就真係有商榷喇。

又有東儀天主教,明明啲儀式係東正教,但又用天主教既牌子喎,真係商榷中既商榷。
大家睇下,原來一個自稱「宗教」的天主教係用刀、鎗來解決分歧和問題的賊窩!
其實基督教也只不過是一個 ...
leefeng 發表於 2022/8/22 23:09

近排無用刀槍已經好好多,教宗又頻頻道歉跪低,依家都唔錯架喇。

如果世界上基督宗教完全消失,可能世界反而沒那麼美好,因為……伊斯蘭教未有同時消失。

勢力互相制衡嘛,你明架啦。
天主教強調的賣點是「由宗徒傳下來」的教會,不是「由伯多祿傳下來」的教會,雖然伯多祿是宗徒之首。耶 ...
beebeechan 發表於 2022/8/22 23:19

愈了解得多,就愈覺得「分裂」係基督宗教既命運。天主教徒版友都由聲稱没有造成「分裂」,改口承認有「分裂」了。

反而响中國既儒釋道,成日都拉埋黎講,一般人就講「拜神」,理得佢係屬於孔教、佛教定係道教丫。
咁即係真正既儒, 佛, 道...早已滅亡消失

普洱茶加咖喱汁, 再撥一劈wasabi 落去....唔知會唔會有驚喜既味 ...
beebeechan 2022/8/23 01:59 提交

基督宗教又何嘗唔係被歷代所謂神學家加入不同調味料?天主教所謂既聖傳又係教會體制隨著時間推移而不斷添加配料,咁真正既天主教又係咪早已滅亡消失呢?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
寡聞的你, 應當唔知佛教來時, 不止與道教不和, 連孔孟儒仕都唔妥佢既。
beebeechan 2022/8/23 08:06 提交

由不和變成和諧,另一是由合一變成分裂,你選前者或是後者?
你要用「分裂」來形容舊天主教會、帕爾馬爾天主教教會、聖庇護十世司鐸兄弟會、菲律賓獨立教會既冒現,
...
beebeechan 2022/8/23 01:57 提交

你同教外人講,果隻係史納莎,呢隻係聖班納,係唔同既,而教外人卻始終睇到只係狗咬狗骨。
回覆 42# beebeechan

有時又幾靚:

好過有啲人扮哂野:
咪就係你用外教人身份但又要睇教內野囉
正如唔識狗性既人, 睇下邊兩個都話係狗咬狗骨嚟,

識狗 ...
beebeechan 發表於 2022/8/23 22:38

你唔好再咁講落去啦,「狗咬狗骨」只係廣東話比較傳神咁去形容「同門自相殘殺」,我無心話你地啲教徒係狗架,你估我好似逃版友咁話非教徒係豬狗會快樂啲架咩。
希望你都多用這種精神去重讀聖經.....
豬, 狗...都是猶太人的傳神形容
beebeechan 發表於 2022/8/23 23:29

還是比較喜歡跟你討論,明刀明槍好過。
高級模式 | 發新話題
換一個