返回列表 回覆 發帖

[發問] 慕道者求問:十誡第一誡還有意義嗎?

無論是天主教、新教或東正教,基督宗教中十誡的第一誡,都是「除了我以外,你不可有別的神。」來自出埃及記 ...
抽刀斷水 2022/9/2 01:46 提交

唔係咁難理解。

好比抽老婆同亞抽講:「衰佬,除我以外、你唔可以有其他女人!(或:我係你唯一的女人)  知道無!」
係咪即係指世上只得抽老婆係女人呢?
你呢個比喻係間接承認世上還有其他神?
抽刀斷水 發表於 2022/9/2 10:07

回應(1)
呢個唔係比喻, 經上又的確在一些地方暗示過會有其他神:
約伯傳 1:6
創世紀 6:2
申命紀32:8
眾神仲有個「議會」。 主席, 大佬係LORD, 即係上主。

「應是信奉耶和華是唯一的真神。」...即係話上主係眾神中最勁的那個。
你呢個比喻係間接承認世上還有其他神?
抽刀斷水 發表於 2022/9/2 10:07

回應(2)
說「其他神」根本不是「神」, 上主無需要妒忌人拜「唔係神的神」?

咁又打個比喻, 有日抽老婆撞入亞抽間書房, 發現佢「少」緊一個新買番嚟既矽娃娃....

亞抽話: 老婆, 佢都唔係個女人嚟, 你唔使妒忌既。

抽老婆係唔應該黑臉??
你兩個回應又係自相矛盾喎,咁其他「神」係咪真係「神」黎架?
抽刀斷水 發表於 2022/9/2 21:21

不管你是嫖妓, 包小三或是「少」矽娃娃, 你老婆都不會高興。「真」與「假」已經不是重點。
咁好啦,唔好理其他神係真又好,假又好,總之都有其他人拜過。

咁耶和華當時所暗示明示既其他神,依 ...
抽刀斷水 2022/9/3 13:45 提交

香港小姐每年都有十幾個入決賽。選出新冠軍後焦點就放係佢到。其他陪賽者無名無聲消失哩。唔通你話陪賽的是TVB 造出來、没有存在過,是假的?

唔知會唔會係「通靈之王」通嗰啲靈呢?
.
不過呢種心態,與日漸被提倡既「包容」、「多邉」,似乎係南轅北轍既相對。
抽刀斷水 發表於 2022/9/3 20:45

咁睇下有日你老婆有其他男人時, 你仲係咪咁「包容」、「多邉」
我大概聯繫到,點解一神論支持者通常都會反對一夫一妻制以外既婚姻制度,
抽刀斷水 發表於 2022/9/3 20:45

無錯, 人-神關係的確可以與夫妻關係相比。
得閒又想慕道的話, 可以讀一讀歐瑟亞書。

聖經大篇幅地都是罵以色列是大淫婦, 出軌的老婆 (拜其他神), 所以有悲慘的報應
舊約既主角係耶和華,咁佢就梗係眾神既冠軍啦,正如近東開闢史詩,都係話太陽神馬獨克贏哂眾神既。

抽刀斷水 2022/9/3 20:45 提交

咁唔知邊個神是有22億人來拜衪的呢?

呢啲唔係叫「爭冠軍」,係「高低立見」。
所以就係話神係由人造出黎架啦,無人拜既神存在嗎?
抽刀斷水 發表於 2022/9/4 19:45

查早在2007年, 你便曾發文, 用經文指出「不止一個神」來說「我是唯一的神」是不確。

聖經說不止有一個神
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=1236&highlight=%E4%B8%8D%E6%AD%A2%E6%9C%89%E4%B8%80%E5%80%8B%E7%A5%9E

今日2022年, 你又話根本無其他神,
「不可有別的神」這句還有什麼意義?
回覆  beebeechan

咁:「無人拜既神存在嗎」?
抽刀斷水 發表於 2022/9/4 21:49

有無其他神, 看你心情而定囉。。。
反正「有其他神」「無其他神」你都係用嚟「冒道」
你答得好呀!即係你都認同「神係由人造出黎」既!
抽刀斷水 發表於 2022/9/4 21:55

既然你講到神都有咁多種。。。真係要睇係邊個神囉。
有啲又的確無中生有既, 當然亦有視而不見的

2007年貼文是轉載文章,最下面都有文章來源。

抽刀斷水 發表於 2022/9/4 21:49

2007年你轉載的目的, 不外乎想說:喂...不止一個神架喎
所以基督徒說上主是「唯一真神」係錯咗....

2022年 你發文既目的係: 喂...得一個神之喎......都無其他神, 做咩要妒忌?!
第一誡還有意義嗎?
就選項二而言,其實耶和華做乜唔同其他神和平相處呢?原來根本唔止一個神,他的教徒做乜要參與幫佢排擠其他神呢?搞到其他神無人拜而不再存在,目的又係為咩呢?

抽刀斷水 發表於 2022/9/5 00:35

上主無話要排擠其他神架喎,
只係叮囑拜佢既人, 就唔好拜其他神, 「專一一點...唔該」...咁既意思

即係你老婆只係叫你唔好去叫雞, 無話要出去鏟平雞欄鳳樓喎

你估係大陸媽咁, 原配只喪打小三, 唔管老公咁無文化咩
https://v.qq.com/x/page/u05542xrauq.html
選項二)有其他神:以勝利者姿態來排擠其他神,以至其他神無人拜,消聲匿跡。

抽刀斷水 發表於 2022/9/5 00:35

何解猶太人的神會是勝利者呢?

以色列最強大時是撒羅滿的朝代, 那時以色列也没有以武力把宗教傳開去, 逼使周邊的人來信, 相反, 猶太人的教導是要與外邦人保持距離, 根本不會主動向人傳甚麼, 正一是「教外勿傳」,, 外邦人想打入這猶太人圈子不容易。聖殿內庭到耶穌年代仍是不許外邦人進入, 逾越餐外邦人無份食。
不似回教用刀來使被征服的人歸昄,不然就要殺,趕走,或交重稅。 這種信只為保命。

不過猶太人的神今日就有22億人信.

你認為是甚麼原因呢?
慕道者求問...

慕道者不是只求問, 還要默想, 思考的
除了耶和華之外,還有其他神的存在。耶和華見到自己生意好,多人拜,就用第一誡作為壟斷手段,等其他神漸漸無人拜就陰乾消失,到今日同佢同時期既神都無哂,
抽刀斷水 發表於 2022/9/5 10:33

當百年老字號在陰乾消失時, 唔等如佢地既經營者就不存在架喎
麻煩你話我知,同耶和華同期出身既神既名字,以及他們的特徵性質。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/5 23:19

呢啲係慕道課程以外既教材嚟
「話你知」...我就要收費架喎
收完費實逃之夭夭,十足網購騙局,因為你自己都唔知。被耶和華陰乾乾咗既神,又點會仲有人知丫。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/6 07:35

你想騙才騙識就真
高級模式 | 發新話題
換一個