返回列表 回覆 發帖

[教會報憂] 互聯網宗教信息管控升級

長城內的論壇、討論區…在去年早已把基督教有關的討題帖文鏟清光。天主耶穌基督列為敏感詞。
基本上是先執法後立法。
回覆  beebeechan

教徒應該為國家這麼重視你們而感到高興。
抽刀斷水 2022/9/9 02:24 提交

咁係說明基督教的宣講對一黨專政不利。洗咗既腦會清醒。
抽按:

本網討論區容許教徒發言及傳教,變相也觸犯了這個《互聯網宗教信息服務管理辦法》

抽刀斷水 2022/9/9 01:33 提交

只要你打響反基旗幟就無事。可能仲會有國家打賞贊助。

好似leefeng咁聽話,向一黨專政跪低。
《互聯網宗教信息服務管理辦法》中的宗教實在是指基督教。因為佛教的網站仍健在,沒有冚教鏟。
基督教根本上對整体不利。洗咗既腦會杀清。
上流寄生族 2022/9/9 02:49 提交

整體人類中有六成以上都係敬拜基督教、猶太教、回教的神。
你咁很抗拒神、小心你自己先係「唔係人」
先撩者贱,
自取其辱。

贱格
活该。

SEO tag,对联,
上流寄生族 2022/9/9 02:55 提交

因為和尚肯跪低叩頭

不抗拒就不從嚴
肯寬衣就不用強暴
和尚不需要參與政治,不要求神佛的統治來反中仇共。
你鏟和尚間廟咩?和尚躲入深山,自己念經拜佛,
所以 ...
leefeng 發表於 2022/9/9 03:29

和尚肯接受黨的教育:愛黨愛國

承認如來都不及亞爺大

又肯演出一埸馬騮戲取悅亞爺
咁就唔使躲入深山, 繼續收香油

對比基督徒, 就真係唔多聽話, 駁嘴駁舌, 頂心頂肺
所以中國深山有這麼多人跡不到的寺廟,
leefeng 發表於 2022/9/9 03:29

太深既山, 不宜建寺
處理基督教向來都同佛教及其他華人宗教不一樣,正如香港殖民地時代就實行至今的《華人廟宇條例》, ...

抽刀斷水 發表於 2022/9/9 09:44

《華人廟宇條例 》不是用來限制宗教自由, 是要廟字司祝要註冊, 香油錢收入要清楚。
而殖民地時, 基督教, 天主教不用向政府政策叩頭附和
...
香港基督教收的奉獻,又為何不立例要求點算清楚?神職人員幾時有向政府註冊呢?
抽刀斷水 發表於 2022/9/9 11:07

天主教, 基督教會。。。均屬鶿慈善團體, 可輍免稅務, 不等如收支務不透明

你睇下稅務條例點寫先好發翕風
...
而是「为了规范互联网宗教信息服务,保障公民宗教信仰自由」。
抽刀斷水 發表於 2022/9/9 11:07

唔明白祖國立法人員怎樣把「網絡宗教信息」是使人民失去了宗教信係自由。
不入教不能上網, 不能到教會網嗎?
幾時開始抽水也為中央的喉舌? 不黃變紅了? 還是變了杏家橙色
廟宇都係推廣宗教,又係唔係屬慈善團體?

你明唔明個問題?天主教基督教係不受《華人廟宇條例》規 ...
抽刀斷水 2022/9/9 11:50 提交

你唔明又唔去睇個明就真哩。
稅務局對慈善機構定義係乜?睇吓先哩。

係團體收益用在公益、社會上架喎。
咁嗰間二伯公廟、北帝廟,觀音廟既香油錢有幾多巴仙係去做公益既呢?
我都唔講咁多

抽刀斷水 2022/9/9 11:52 提交

你有料講多啲先算哩
唔...

又隨時危害國家安全添哩

抽刀斷水 2022/9/9 11:52 提交

咁又係架。呢到日日長駐百幾個監控bots…昅到實,網主都咪話唔驚。
之前就無王管既,舊年開始局面有啲唔同:
抽刀斷水 發表於 2022/9/9 23:49

呢啲係亞爺吩咐馬仔(紅色議員), 或者係馬仔想擦亞大大的鞋, 出嚟吹吹風,溫水煮蛙咁開始管制特區基督宗教既手段。
即係話,純粹「推廣宗教」就已經被視為係做緊慈善架喇。

下一個point就係:二伯公廟、北帝廟、觀音廟,係咪屬於宗教?

抽刀斷水 發表於 2022/9/9 23:35

乜野叫「推廣宗教先」? 擺個功德箱收香油, 算「推廣」??

將捐獻用咗嚟:

香港定慧寺风波持续发酵:女住持被曝用善款买性感内衣及珠宝
https://www.thepaper.cn/newsDetail_forward_1398491

显示每月花在释智定所养的两只狗的狗粮费用便达7000元港币

过去10年内从670多万元港币缩水至70万元港币,账目十分混乱。

https://www.bbc.com/zhongwen/simp/china/2015/10/151013_tingwai_monastery_scandal

呢啲一定唔係推廣嚟。

法例本來就係要監管呢啲流弊。
可惜, 呢條《華人廟宇條例》幾十年來一向都係形同虛設。
無人投訴, 無爆大鑊野, 就無人主動執法既。
基督宗教既奉獻,你係咪都贊成要一視同仁咁受到監管先?如果雙重標準,我諗唔駛再傾落去。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/10 01:12

咁又係, 有捐款唔係咁透明
廿四味:陳日君對獻金諱莫如深原因為何?
http://paper.wenweipo.com/2014/08/07/HK1408070045.htm
有共識未?

1. 廢除《華人廟宇條例》,或把條例提升為《宗教場所條例》,涵蓋範圍無分華人廟宇還是西人 ...
抽刀斷水 發表於 2022/9/10 13:59

呢條法例1928年推出時, 西人教堂、中東人清真寺、印度廟宇已經係註冊團體, 不是立法要針對的對象啵
又係你話:有捐款唔係咁透明
抽刀斷水 2022/9/11 12:42 提交

我呢句係指陳主教的二千萬捐款。
不透明不等如有「流弊」喎。
你仍可以話收咗二千萬落袋的主教仲係要住在退休神父宿舍,咁就的確係「收入與生活不相稱」囉。比起慧安寺個主持,可以同佬旅行,買名貴奶罩,月花$7000買狗糧,係唔正常。
高級模式 | 發新話題
換一個