返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 關於食物的一些體悟

無野確保一定無錯既,我都係賭佢如果無一定信心,係唔會作出咁既顛覆性政策既啫。 ...
抽刀斷水 2022/11/2 09:44 提交

當年話地係平,日繞地轉既科學家都係好有信心嗄,猶如今日講大爆炸,生物進化既科學家咁
高膽固醇食物未必含高飽和脂肪和轉化脂肪喎,兩者都無必然關係,食塊豬潤好高脂肪咩?你不如話:

...
抽刀斷水 發表於 2022/11/2 09:47

係互聯網睇野, 咪單起隻眼嚟睇...睇一兩篇合自己心意文就當真理咁。

就以「2016年,美國宣佈取消進食膽固醇的建議上限」為例, 你以為依+可以博命食高膽固醇食物都無有怕咩?

人地份2015-2020Dietary Guideline fr Americans...第32頁, 就寫明:
“As recommended by the IOM, individuals should eat as little dietary cholesterol as possible …

你呢啲正一係申請財務公司借貸時永遠唔去睇清啲細字寫乜就亂咁簽字同意咁

仍有醫生對高血壓病人說,要控制好食物的膽固醇水平

仍然岩聽架!

香港衛生署都係咁講
(可能特衰政府講野信唔過?)
睇野要睇全文,上文下理。不要好似旁觀者讀聖經咁,斷章取義不止,還做文字剪裁。
咁睇埋食物安全中心啦,即使睇全文,上文下理,都講唔清楚點解仲係建議食膽固醇每日低於300mg,我估 ...
抽刀斷水 發表於 2022/11/2 13:14

食物中的膽固醇含量
食物(以每100克計,除非另有訂明)        膳食膽固醇(毫克)
雞蛋(1隻;~50克)        293
牛肚        104
豬膶 / 豬肝        288
蝦        181
墨魚        226
鮮貝 / 帶子        140
瑤柱 / 元貝        348

我講耶穌架咋, 變咗營養師咁…

無錯, 上邊既野係高膽固醇時又低飽和脂肪, 多食無妨。
可惜我家貧, 唔可以日日食帶子, 元貝, 蝦....最多只可食多隻蛋。

經常食既牛肉豬扒, 牛奶, 麥當奴薯條, ..都係唔好過量囉
陳版友不妨都睇下飽和脂肪有幾恐怖,椰子油又係咪另一個「例外」?

BBC試驗:椰子油是超級食品還是心臟病殺手?
抽刀斷水 發表於 2022/11/2 19:14

咁係咪話幾尖端既科學, 研究報告....查實都仲係唔多知呢個大自然係點運作既, 好多野唔明… (飽和脂肪高係唔好, 但好高飽和脂肪既椰子油又好..)
呢個研究結論又可以俾另一個研究質疑, 推反既

人對創造者的設計...真係只知條毛?

不過, 好多只知條毛既就以為可以KO個智慧設計者
陳版友不妨都睇下飽和脂肪有幾恐怖,椰子油又係咪另一個「例外」?

BBC試驗:椰子油是超級食品還是心臟病 ...
抽刀斷水 發表於 2022/11/2 19:14

這也說明, 所謂科學, 實在是是時出錯失準,
今日的科學推翻昨日的科學, 
那今日無敵的科學理論怎去面對明日的科學呢?
你開始明白我想講乜,究竟點解要咁辛苦,話「牛肉豬扒, 牛奶, 麥當奴薯條」係「高膽固醇而又高飽和 ...
抽刀斷水 發表於 2022/11/2 23:57

你好似唔知「牛肉豬扒, 牛奶, 麥當奴薯條」都係高膽固醇既
咁我收返「你開始明白我想講乜」呢句說話啦。
抽刀斷水 發表於 2022/11/3 01:18

如醫生叫你: 喂, 啊抽水, 減少煙酒哩..無益架

咁你就回:挑....我淨係飲酒之嘛...做乜一定要加埋個唔關事既煙?
應該係由地平挑戰為地圓、
抽刀斷水 發表於 2022/11/2 10:56

古時的人見大地是平的........今日地圓的人便來笑他們無知.

但今日尖端科學也看宇宙是平的......與古人看地是平..(不知是否同一條船)
補充一下,不少香味其實是芳香化合物(aromatic compound),許多都是致癌的

抽刀斷水 2022/11/5 16:48 提交

當日亞當厄娃都是為追求官能上的快感滿足而「死亡」。

科學都好似在引証這點
高級模式 | 發新話題
換一個