返回列表 回覆 發帖

[數據資料] 古典女神信仰的煙硝血淚史

咁就証明社會上, 異教與基督教..基本上是共存
beebeechan 發表於 2022/10/22 04:52

係喎,基督教真係好包容架啫,你講得出口我就信架喇。
係喎,基督教真係好包容架啫,你講得出口我就架喇。
抽刀斷水 發表於 2022/10/22 13:00
寄生虫都信基督教。。。。。。正邪教!!!
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
係喎,基督教真係好包容架啫,你講得出口我就信架喇。
抽刀斷水 2022/10/22 13:00 提交

係喎
你信我,好過信埋啲網上流料。

又拎你呢段嚟講講

死後生活的概念在當時流​​傳開來,希柏利祭司團也開始用高得嚇人的價格為特定人士提供特殊服務。公元150年左右,他們發起了聖牛血祭儀式:獻祭一頭牛,將牛血塗在人身上,以祈求長生不死。

後來,全國上下開始風靡天文學和占星術;阿提斯也跟著升格成月神,隨後又再升格成太陽神。這種宗教信仰明擺著討好社會大眾的做法根本是玩火自焚。許多古代宗教因而威信掃地,最後接二連三地被信眾唾棄

文意就講咗在基督教未上位, 未火之前, 古典女神們等異教早已腐敗, 「被信眾唾棄」咁講。正所謂物先腐而蟲生
基督教一到, 當然優勝劣敗哩…
好比手上楂個爛橙, 見到過到一串日本香印提子...係人都識揀哩

呢啲屎文, 講野只管抹黑, 內文自己打自己都唔知 (讀完拎嚟貼嗰個都唔知)
古典美女神煙硝,廟宇頹門敗瓦, 你歸究到係基督教有羅馬皇撐腰, 大肆打壓異教。

在君士旦丁後, 也有羅馬皇是撑古典女神架喎, 朱利安就係一例。 任內大興土木建廟, 撥錢俾異教搞活動, 一樣係拆基督教既地方。
佢死後, 異教又馬上謝咗, 係咪根本「爛泥扶不上壁」呢。

唔好唱到咁「血淚」,, 太高音, 你會走音
古典美女神煙硝,廟宇頹門敗瓦, 你歸究到係基督教有羅馬皇撐腰, 大肆打壓異教。
beebeechan 發表於 2022/10/22 20:57

都話信你咯,基督教不嬲善待包容異教架嘛,你睇今日同其他宗教咁和平相處就知道啦,哈佛版友又信觀音又信耶穌幾咁美好呀。
都話信你咯,基督教不嬲善待包容異教架嘛,你睇今日同其他宗教咁和平相處就知道啦,哈佛版友又信觀 ...
抽刀斷水 發表於 2022/10/22 21:50

哈佛既野你咁認真睇?
你就嚟變專家哩
回覆 27# beebeechan

哈佛好勁架。
哈佛既野你咁認真睇?
你就嚟變專家哩
beebeechan 發表於 2022/10/23 21:58
歧视哈佛版友?屌你基督老母鷄!!!
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
高級模式 | 發新話題
換一個