返回列表 回覆 發帖

敬畏vs厭惡

天主創造天地萬物,真是偉大。

他所創造的,是否也包括天主自己本尊?
抽刀斷水 2022/11/20 12:33 提交

微軟公司今日有員工 221000人.
每一個員工都是經另一個員工僱用到來。
但蓋茨是誰僱用的? 無人!因為他不屬『聘回來的』類別。
天下萬物都是被造出來的,
誰造神? 無
因為神不屬『造出來的』類別。
回覆  beebeechan

無奶油架喎,在沙漠發現了一隻手錶,難道認為沒有製造這手錶的人嗎?

天主能創造 ...
抽刀斷水 發表於 2022/11/20 17:20

「沙漠發現了一隻手錶」係實體既錶,當然要被創造。

嗯....咁你係咪實體地「發現」到創造天地嗰個神咁呢
回覆  beebeechan

你係咪暗示緊天主唔係「實體」?

一樣唔係「實體」既野,存在嗎? ...
抽刀斷水 2022/11/20 23:20 提交

「義氣」都唔係實體。
因唔係實體,所以你係無義氣既?
看來陳版友不懂回應了,連慣常的不當比喻也想不到。

抽刀斷水 發表於 2022/11/22 10:17

好似打乒乓波咁, 打咗過波過檯,  對手唔識打番過嚟,
無引架喎.....當 game over 囉
...
如果天主是抽象概念的話,即是天主也是由人創造出來的。

挑...呢個宇宙係無人既話, 又使鬼要宗教, 信仰...(連科學物理都唔使哩)
宇宙萬物, 又只係人才懂得拜神架喎....
看來陳版友不懂回應了,連慣常的不當比喻也想不到。

點解每個「不當比喻」出咗嚟你就啞哂咁呢?
既然係咁「不當」,, 大把位俾你駁轉頭架喎
印證咗宗教/神都係由人所創造既。

抽刀斷水 發表於 2022/11/22 14:26

你都話「引証咗」天主教係邪.. (真係幾兒戲唶)

https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=7287

我都引証到:抽刀係可以斷水
宇宙萬物,好可能有外星人

有冇實體? 又係唔係一個人創既概念嚟?
最多我都係指出你既不當既啫,對於要羅列好多駁返你轉頭既位,我就興趣不大。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/11/22 14:27

我同國家隊選手打乒乓波都係無興趣架, 因為球球都係接唔到....只有執波
最多我都係指出你既不當既啫,
抽刀斷水 發表於 2022/11/22 14:27

話人「比喻不當」咪係亞當塊無花果葉嚟囉
宇宙萬物,好可能有外星人,外星人都可能有佢地既信仰,你咪以 ...

一個可能接一個可能.....你「引証咗」啲可能先哩
咁既辯論我無興趣架
宇宙萬物,好可能有外星人,外星人都可能有佢地既信仰,你咪以 ...

我都識用「可能」呢個功能架

咁外星人都可能係拜地球人同一個神YHWH唶。。。。(比喻恰當唔恰當咁呢)
我就無細心研究,不過正常推理,
抽刀斷水 發表於 2022/11/23 10:13

又無研究, 又要以此為據....
即係發9翕
地球連一粒塵也不如,其他星球又點會無機會存在生物?用「人」字來形容外星生物,又係普遍犯咗地心說既毛病,不過習非成是而已。

stephen hawking係佢著作中提及外星生物會存在, 他幻想構思的生物是這樣:

真唔見得佢地有智慧可以做到飛船,嚟地球搞創造既
正如亞瑪遜雨林, 深海...仍有人類不知名未見過既生物種咁..
天主創造宇宙時, 在其它星球放些生物種點綴下又點?
人仍然是最尊貴的生物種喎
天主係要人敬拜, 唔係要不知名既生物開感恩祭
不過正常推理,對比成個宇宙,地球連一粒塵也不如,其他星球又點會無機會存在生物?

相近思維....你話世70幾億人中, 無理由無一個人既DNA係同你一樣既.....
(呢啲係咪正常推理嚟呢)
有數得計添:

Which chromosome from each of the 23 homologous pairs of both parents is inheri ...
抽刀斷水 發表於 2022/11/25 00:07

天主條數仲易計
地球適合生物種的環境, 只係天主為人而造, 仲係度身訂造的

氧氣, 紫外線, 同太陽距離..多啲, 少啲...都已經唔岩生物生存
(擺明係智慧設計嚟, 唔係隨機偶合)
叫「上帝」出來,對大家講清講楚,不就明白了 ...
旁觀者 發表於 2022/11/25 02:01

你都可以「去佢到」, 佢同你講清楚架
屁眼教主話,「上帝」就在牠肚子裏,只要求牠,托塔都應承。叫「上帝」出來,對大家講清講楚,不就明白了 ...
旁觀者 發表於 2022/11/25 02:01

今日啲手機藍芽耳機, airdrop....都要先做pairing.....
你同天主都未pairing...你就 request send file.......狗未搭捌囉

路加福音 13:27
他要說:『我告訴你們,我不曉得你們是哪裡來的。
唔得就係唔得, 講乜pairing 呀.
    又話係「先知」?點解唔知呢?
    從頭到尾,妖教教主到妖徒都是 ...
旁觀者 發表於 2022/11/25 04:28

IT 技術你識屁哩, 冇 pairing 點交溝? 返去你辟邪紀實既年代....刀鎗不入哩
..
當樓主要這樣時,請想想為甚麼敬畏是智慧的開始呢?智慧不是應該從疑惑思量及或考究而開始的嗎?
昊暠昺 發表於 2022/11/26 15:22

在乘車時,不時聽到有司機罵其他司機: 「你識唔識楂車架!」
對方明明是在開著車,當然「識楂車」,, 其實是指對方没有楂車的「智慧」。。

「疑惑思量及或考究」好多人都懂, 但「疑惑思量及或考究」的智慧就未必有。
流料, 屎料當堅料就一大堆.

當一個駕車者以敬畏上主的心來開車: 專重生命, 讓車讓速, 依規則, 不搶位...出入平安, 次次都返到屋企....呢啲咪係架駕駛既智慧囉
高級模式 | 發新話題
換一個