返回列表 回覆 發帖

天主睇住你,天主啤住你(上唔到「目及」,故轉用啤)

話俾呢位朋友知「信就上天堂, 不信落地獄」既門派, 也是說「唯獨聖經」的。經上要有這樣說過的才算。
現 ...
beebeechan 發表於 2022/11/27 23:22

既然所有人都有罪,咁關鍵就在於信與不信,咪又係返去信與不信度。除非所有人都有罪是錯的。

正因為所謂的天主係又"目及",唔係又"目及",故不當被稱為至善。諸多見死不救,何能稱善。祂應該如中國人所講"天地不仁,以萬物為芻狗",是不仁才對。

箴言 15:3  耶和華的眼目、無處不在.惡人善人、他都鑒察。
神揀選世上愚拙、軟弱的.
見死就救..
網上就有個傳聞說希特拉4歲時掉進了河要淹死了,
一個過路神父把他救起.
半個世紀後, 呢個神 ...
beebeechan 發表於 2022/12/12 12:28

不救沒所謂,但勿妄稱至善!
有啲你唔鍾意既人早死,你會認為係至善。
所以,你早死、橫死..有啲人又會認為係善架喎。 ...
beebeechan 發表於 2022/12/12 14:19

哦,原來所有在天主"目及"住下被姦殺的基督女教徒,都是佢唔鍾意既人要早死,佢咁樣認為係至善。
當有人女被姦殺時, 佛陀又有無昅住呢, 濕婆又有無昅, 太上老君, 黃大仙, 二伯公...又有無昅到?
點解 ...
beebeechan 2022/12/14 00:16 提交

哦,乜佛陀佢哋有自誇全知全能洋?!
佛陀有自誇 (或是被誇)是大慈大悲,又話會割肉餵鷹。
見弱女被姦,卻人不如鷹?(係咪應蹺起屁眼代弱女 ...
beebeechan 2022/12/15 05:35 提交

乜佛陀有話佢係全知咩?佢冇講過所有遇難的都能知喎!

乜佛陀有講佢係全能咩?佢冇講過所有遇難的都能救喎!

佛陀係講有緣的(相遇相知),可能的(非定業),才能渡之。
又唔係全知, 又唔係全能
即係不是AAA級數? 一般的A級而已。
beebeechan 發表於 2022/12/17 02:46

應該係話
佛陀唔係全知,也沒自誇是全知。
佛陀唔係全能,也沒自誇是全能。

但係就有某神話佢係全知全能,可惜不可能,故只能是自誇。
既自誇了,就變成見死不救,全知全能與至善,咪自摑自囉!
咁你咪幫我引証咗我講既野囉:
beebeechan 發表於 2022/12/17 03:56

有咩?冇喎!
冇咩?有喎
beebeechan 2022/12/17 19:35 提交

講乜都得,但列唔出!
又打多個比喻
即係你企人背後睇人打麻雀,
條友清一色萬子叫5飛
摸隻勁熟章一筒番嚟,通地都係筒子架哩。 ...
beebeechan 2022/12/17 19:29 提交

你想話個彼姦殺了的女教上天堂係幸福的?

但見死不救依然係不善喎!
如逢死必救時,又會唔會使人不尊重大自然咁呢
例如十號風球都去海邊觀浪

吹咗落水都係上主隻手伸嚟拉番 ...
beebeechan 發表於 2022/12/19 07:26

你承宇宙萬物都是出於大自然咪好囉!

但一邊說萬物神創,另一邊又說大自然,雙重標準並非好人格囉!
創世紀第3 章就說了:
我要增加你懷孕的苦楚,在痛苦中生子。。。。
地要給你生出荊棘和蒺藜,你要吃田間 ...
beebeechan 發表於 2022/12/19 07:33

講到尾依然係諸多見死不救,非善矣!
咁係咪「大自然」說過: 「有山。。。就有山」。。。「天上要有飛鳥。。。就有鳥」?

係山,水,風,飛 ...
beebeechan 發表於 2022/12/21 23:17

自 從 造 天 地 以 來 , 大自然 的 永 能 和 自然 性 是 明 明 可 知 的 , 雖 是 眼 不 能 見 , 但 藉 著 所 造 之 物 就 可 以 曉 得 , 叫 人 無 可 推 諉 。

注意 : 用"造"字,只是擬人化。
你呢啲係國產神創論。
女媧只係做人。其他既大自然係 唔關佢事。
beebeechan 發表於 2022/12/21 20:47

我講大自然啫,你加個女媧做乜!
講咗要人受苦楚時,又苦痛來時特登去免除。
即係一邊話要積極清零,一邊就放寬社交限制,拯救經濟。又係白 ...
beebeechan 發表於 2022/12/21 20:53

你嗰個講法,就好似話個女仔俾惡霸強姦,然後捉佢返去做寨中夫人享富貴。所以唔好只係睇佢被強姦,唔好睇佢與情郎分隔,唔好睇佢父母窮困悽慘,唔好睇佢兄長為救佢而被殺,要長遠啲睇,佢係幸福的。
即係你話,返到屋企。。。有四餸一湯。。。係自然既事,
唔好拎個印傭,老婆出嚟 ...
beebeechan 發表於 2022/12/22 10:23

你咁即係講,在天上的耶父,有個耶仔,唔好拎個耶妻/耶母出嚟 ..........

大自然生出人,生出人有思考能力,有思考能力就能搞四餸一湯啦!

你係咪想講耶神有創造能力,係出於大自然呢!
高級模式 | 發新話題
換一個