返回列表 回覆 發帖

學習死亡比學習養生、養老和養病更重要

天主說:「敬畏上主,是智慧的開始」(聖詠集111:10)

「往居喪的家去,勝於往宴會的家去,因為喪事是人人的結局,活人應將此事放在心上。智者的心是在居喪的家中,愚人的心是在歡笑的家中。」(訓道篇7:2,4)「凡在主內死去的,是有福的!」(默示錄14:13)
咁有病唔洗醫生,不然你是忌諱病多於死亡。

咁可以生活放縱,不然你是忌諱養生多於死亡。

佛道教都重視死 ...
昊暠昺 發表於 2022/12/9 09:13

唔怪得你睇咁多聖經都係白睇,成本聖經不停咁講永恆重於暫時嘅道理,講得明明白白,點解你理解唔到嘅呢?「人縱然賺得了全世界,卻賠上了自己的靈魂,為他有什麼益處?」(瑪竇福音16:26)你buy不知道「道」是誰之子嘅老子,我理解到,但係你對身為「道」本體嘅耶穌基督講永恆同暫時嘅簡單道理都聽唔明,我就真係好拗頭。
點講都好,好高興你過嚟呢邊講嘢,對於我嚟講,你嘅意見比其他人更有啟發性,唔知係咪因為呢新來嘅原因呢?
冇白睇呀,睇到清清楚楚後總結了如下,若你不讚同,原來係你未睇清楚,你真係白睇!

.................. ...
昊暠昺 發表於 2022/12/9 10:18

你表達得好好,好坦白,好誠實,你提出嘅每個問題我以前都曾經千回百轉思考過晒。呢個網就有呢度好處,個個都開誠布公,唔似香討嗰啲陰陽怪氣遮遮掩掩。
我曾經講過你提出嘅所有問題聖經都有完美嘅解答,包括關於你嘅不理解同埋白睇都有解答。我喺呢個網見過離教者又重新返回基督嘅陣營,仲出貼叫抽刀網主幫佢刪除晒啲反基貼,所以我好歡迎你繼續喺呢度發言,比我學到更多嘢,同你一齊喺唔同角度光榮天主。願天主祝福你!
你隨口說聖經都有完美解答,但就從無把我所列的各點作反辯,這只是空口說謊而矣。
實際是沒有完美解答, ...
昊暠昺 發表於 2022/12/9 12:57

點講都好,我不嬲都當呢度係一間學校,呢度嘅師資質量同學生素質都比香討高好多,大家都好認真投入,所以我prefer呢邊多啲,香討嗰啲一人一句嘅嗌交超無聊。
呢度係「離教者之家」,你似乎係水面網友之中唯一一個離教者,所以呢度係你嘅「家」,喺呢度你係主人,我哋都係客,希望你enjoy。
嗱,你所謂的香討嗰啲陰陽怪氣遮遮掩掩但係信耶穌之人f君又出現來胡作非為了。

請參看香討其"不懂感恩 ...
昊暠昺 發表於 2022/12/10 13:08

你如果往得慣你呢個「家」,就可能再冇興趣嗰邊啲無聊嗌交,因為你係離教者。不過以前有個離教者(唔記得佢個名)過嚟呢邊行下試下住兩日,結果住唔慣(所以我唔肯定佢係咪真正離教者),鬧咗呢邊啲反基一餐,然後返咗香討,收尾好似消失咗。所以話呢,睇一個人,唔等聽佢講乜,要睇佢做乜。
高級模式 | 發新話題
換一個