返回列表 回覆 發帖

愚蠢與明智 —— 兩套標準,兩個層次

我哋係天主教徒, 就同你講天主教既觀點。
天主教係教信佛, 道, 回, 猶, 都是明智的,不是愚蠢的 , 只是不 ...
beebeechan 發表於 2022/12/12 11:50

所以我話你們自以為是,的確沒錯。
所以我話你們自以為是,的確沒錯。
昊暠昺 2022/12/12 14:02 提交

可惜我又見唔到你能講出梵二憲章立場如何不是。

得把口,無實在既論點。

好似做咗絕育既麻甩佬,只能射精,不過係無蟲既。
沒多少年,甚至可以說是同時期,但耶穌死前沒找他,死而復活昇天後才找他幹活。 ...
逃出魔幻紀 發表於 2022/12/11 22:16

首先谢谢谢谢谢谢先生 赐教。

恭恭敬敬期望请问先生。他怎死?被杀?谢谢谢谢谢谢。
首先谢谢谢谢谢谢先生 赐教。

恭恭敬敬期望请问先生。他怎死?被杀?谢谢谢谢谢谢。 ...
下流寄生虫 發表於 2022/12/12 16:16

耶穌的12名宗徒和保祿宗徒,除了若望一人能壽終正寢,其餘12人全部殉道。因為保祿是羅馬公民,按法律不能受酷刑,所以被判斬首。
又話妖徒天下無敵?
耶穌的12名宗徒和保祿宗徒,除了若望一人能壽終正寢,其餘12人全部殉道。因為保祿是羅馬公民,按法律不能 ...
逃出魔幻紀 發表於 2022/12/12 22:31

哎喲,基督教徒黃之峰,黎智英,陳日君之流,你們封聖了沒有?
不如槍斃佢地基督教天主教又稱之為殉道咯!
基督教天主教又擺多兩件《性人》上神台嘞!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
哎喲,基督教徒黃之峰,黎智英,陳日君之流,你們封聖了沒有?
不如槍斃佢地基督教天主教又稱之為殉道咯 ...
leefeng 發表於 2022/12/13 00:46

如佢地係因為不願放棄信仰而遭鎗斃....當然算是殉道哩

依家係告佢地乜罪哩

依家係告佢地乜罪哩 ...
beebeechan 發表於 2022/12/13 01:44

為基督教爭取存在空間吖馬,咁都唔明?

其實任何人民生活在任何一個國家之下都要服從當地政權的法律和規則,有人否認嗎?
唔通有人發夢以為以前在英殖之下係好自由?
可以好自由咁襲警,阻街,打爛街燈,打老人同女人?

究竟乜野動機令到基督教/徒去反乜反物呢?
因為怕無神論國一當政,耶穌邪教就唔可以再坤/騙人,冇得豬籠入水同玩十字架插細路仔屁股囉!

包出亂黨同色狼的基督教咪在教會宣傳:神叫你反政府,神叫你賣國,你的奨賞在天國銀行,信神又可以封聖,總之聽神說話一定冇錯云云。
所以君不見反乜反物都係基督教同基督教徒咩?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。

依家係告佢地乜罪哩 ...
beebeechan 發表於 2022/12/13 01:44

現在呢個年代,為了信仰去害人,最經典都莫如中大件基督教徒校長段崇智啦!
推學生去死,去犯法為了維護自己的不願放棄信仰吖馬!

滅印笫安人族係明來,害人子弟係陰來。

冇乜野比做教育界是基督教徒更容滅中國人的族咯,
上帝揀選的劊子手:無處不在的基督教徒,你防得了嗎?

.
可惜我又見唔到你能講出梵二憲章立場如何不是。

得把口,無實在既論點。

好似做咗絕育既麻甩佬,只能射 ...
beebeechan 發表於 2022/12/12 14:15

只要說基督教的"救恩"及"天堂"及或"天堂永享"無法證真即可。

既無法證真,談何選擇基督宗教就明智?!

任何宗教都可以說選他是明智的了,故說這根本就是沒有意義的。
只要說基督教的"救恩"及"天堂"及或"天堂永享"無法證真即可。

只要說基督教的"救恩"及"天堂"及或"天堂永享"無
昊暠昺 發表於 2022/12/13 11:52

不可証真, 不等如不能信, 不可信, 不會是事實。
例如: 結婚誓詞中, 你話會愛你老婆一生一世。 如何証真

大佬好很有「義氣」....呢到條feng9, 下流虫好白痴....一時間又係証真唔到既。不過係到耐咗, 認識多了,又會發覺無講錯。

"救恩"及"天堂"及或"天堂永享"....都要時間認識既。
任何宗教都可以說選他是明智的了,故說這根本就是沒有意義的
昊暠昺 發表於 2022/12/13 11:52

你可以信任何宗教 (茅山術士神打, 邪教例外)..都係明智
但你特指信某一宗教是不明智...咁就有問題勒....而且係你既問題

不可証真, 不等如不能信, 不可信, 不會是事 ...
beebeechan 發表於 2022/12/13 23:36

講到瘋癲,點都不及基督邪教的殺人滅族禍國殃民咯!

講到下流,點及得基督邪教的神父牧師天天伸手插小孩子下部,迫小孩子擺十字架欵式來拍照玩性侵自瀆吖? !

不可証真, 不等如不能信, 不可信, 不會是事 ...
beebeechan 2022/12/13 23:36 提交

所以基督宗教以外的别教是可信及會是事實,選擇信別教是明智的。
神揀選世上愚拙、軟弱的.
但你特指信某一宗教是不明智...咁就有問題勒.... ...
beebeechan 發表於 2022/12/13 23:47

乜你認為信一個殺人滅族,強姦小孩子,煽動學生青年做黑暴,打人放火的邪惡基督教叫做明智呀?
中國政府真是慢三拍,還不快快把所有耶禍華耶穌馬利亞教定位邪教,盡快救民於水火? !
所以基督宗教以外的别教是可信及會是事實,選擇信別教是明智的。
昊暠昺 發表於 2022/12/14 00:18

所以話, 要說基督教好排斥其他宗教時,
有啲人..(呢到有一件哩) 就特別排斥基督教既。排他性比基基更勁

點解要針對基督教呢?

又打個比喻, 戰爭中的狙擊手, 都係特別對敵陣中的重要人物:將軍, 上將, 肩上有花的指揮, 最具威脅的目標放冷鎗既, 卒仔無興趣

所以, 你實在是在捧基督宗教....因為耶穌最具威脅?
道佛都係卒仔?
但你特指信某一宗教是不明智...咁就有問題勒.... ...
beebeechan 發表於 2022/12/13 23:47

利申:
所有信「耶禍華耶穌馬利亞」的不叫宗教,叫邪教!

一個做了這樣多無恥下流危害人間的還厚臉皮自稱宗教?
世界還有公理同天理嗎?

被害的人慘過六月飛霜,竟然冇人理?
邪教扮下懺悔又可以過骨?

.
所以話, 要說基督教好排斥其他宗教時,
有啲人..(呢到有一件哩) 就特別排斥基督教既。排他性比基基更勁 ...
beebeechan 發表於 2022/12/14 00:28

唔知你面對一個殺人強姦慣犯+重犯,還在四處繼續害人,你會擁抱佢吖?或排斥拉佢上差館受靶咁呢?
有啲人..(呢到有一件哩) 就特別排斥基督教既。排他性比基基更勁
beebeechan 發表於 2022/12/14 00:28

排斥?那要看排斥的是什麼。
    一個罪惡滔天嘅邪教,必須窮追猛打,人類才有安寧。
唔知你面對一個殺人強姦慣犯+重犯,還在四處繼續害人,你會擁抱佢吖?或排斥拉佢上差館受靶咁呢? ...
leefeng 發表於 2022/12/14 00:36

點解你仲好擁抱住佢架呢.....
高級模式 | 發新話題
換一個