返回列表 回覆 發帖

愚蠢與明智 —— 兩套標準,兩個層次

這種感應可能被歸類為超感知覺(extrasensory perception,簡稱ESP),據說跟大腦alpha波有關。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
你講得好啱,我不嬲都話呢度係坦白人嘅討論區,各抒己見。睇到你喺呢邊發言咁耐,已經知道咗你係選擇咗同 ...
逃出魔幻紀 發表於 2022/12/16 16:17

人地問緊問題,你就答「你講得好啱」,即係點?

老師:同學A,請你解答1+1=?
同學A:你講得好啱
老師:???
Ok,明白你的理解角度和思維方式。
逃出魔幻紀 發表於 2022/12/17 00:39

我都明白你了。
回覆 57# beebeechan

邪教是否宗教?
如是一樣,又何需要加個標籤:「邪」
beebeechan 發表於 2022/12/22 03:55

標籤誰定?已獲全民同意共識?
咁係無一人一票來決定。
都係有共識既。
例如全能神、發撚公……天主教,路德會,浸信會,循道道衛理會、 ...
beebeechan 發表於 2022/12/23 04:44

或者可以進一步探討反思:

正邪之分,真的只是純粹少數服從多數?

被標籤為邪的宗派及其信徒,有沒有申訴權利?

如果以「邪」標籤了某宗派,是否屬於一種對少眾的集體欺凌?
若抽水認為上邊的行為都不算邪
beebeechan 發表於 2022/12/24 03:47

如果世上只有「我」不認為,那任何所謂「邪教」都無信徒啦。

事實上,「邪教」都有人信,你有冇了解過它的教義,才說它「邪」呢?還是~各大宗派~都話佢邪,咁佢就邪架喇,咁呀?
進一步再探討反思,
有甚麼「派」,「組織」是一出台便是大多數呢?
即使耶穌自己的教會也要努力一 ...
beebeechan 發表於 2022/12/24 03:46

耶穌同佢既門徒,最初係咪都被視為「邪」教呢?(反政府、煽惑民眾、尋釁滋事喎)

所謂「正」、「邪」,原來只不過係「大多數」、「少眾」的代名詞?
係指佢哋既作為
beebeechan 發表於 2022/12/24 21:26

作為如果不是由信仰而起,那就是樹大有枯枝啫。
不論甚麼信仰., 要去斂財, 呃蝦條的....就是「邪」
beebeechan 發表於 2022/12/25 02:19

如果是「不論甚麼信仰」的話,就沒存在所謂的「邪教」,只有「邪人」了。

你是這個意思對嗎?
即是此人, 只能叫「魔」, 不應叫「魔警」??

你是這個意思對嗎?
beebeechan 發表於 2022/12/25 22:41

我是在按你的意思,嘗試作出理解,怎的現在反而在問我的意思?
我亦是按你意思和「理解」, 原來是行不通的。是無理不解。
beebeechan 發表於 2022/12/26 22:32

咩叫「無理不解」?你自創既成語?
綜合陳版友的意見,我接收到的訊息是:

1. 教徒只會指謫非自己所屬的教派為「邪」
2. 教徒不會反思自己所屬的教派是否「邪」
3. 教派是否被稱為「邪」,沒有絕對的標準,也會隨時間、社會文化及圈子不同而出現差異
4. 教徒所屬的教派即使曾經一度被稱為「邪」,也因為至今依然存在未被消滅而認為「經得起時間考驗」而對此理解為「不邪」
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
那我不懂反思, 那你說說給我聽,
天主教所教的, 有甚麼是「邪」而不自覺既呢? ...
beebeechan 發表於 2022/12/28 03:55

這是罕有的反思,值得鼓勵。

這裡有大量文獻,都說基督宗教為邪教,請君細閱:
https://lib.exchristian.hk/#%E4%B8%AD%E5%9C%8B

如不諳文言文,可參考現代網友的評價:
https://vscfaq.exchristian.hk/evil.htm
邪教屢說世界末日, 同教會買定公仔麵, 救生包上大帽山哩...等耶穌接
beebeechan 發表於 2022/12/28 03:56

一般教派如果指定了末日的日期,如不兌現就往往傷了信徒的感情。

一些醒目的教派就只會一直在嚷:「天國近了!」而不指定日期,既有末世氛圍,又唔會出現唔兌現的情況,一舉兩得。
我問你天主教點邪。
你講唔出,只係話:呢啲人都係話佢邪。
呢啲就係盲從,不管問只管信。
你同錫安教拉筪 ...
beebeechan 發表於 2022/12/28 18:47

乜呢啲人呀,當中有我既回應架,你睇都無睇。
至少呢啲係依書直說, 唔係作出嚟, (更没有斂財的尾巴)
beebeechan 發表於 2022/12/28 22:17

一本書,變化萬千教派,大家都係依書直說既啫。
有問說那年那月那日便會世界末日的,
耶穌重來時是個韓國佬,中國大媽,日本鬍鬚佬的…是出自那本書? ...
beebeechan 發表於 2022/12/29 14:10

我唔太熟經文,你研究下囉:

https://en.wikipedia.org/wiki/Un ... ligious_predictions

https://en.wikipedia.org/wiki/Pr ... r_the_Second_Coming
我熟喎, 你唔使介紹俾我研究 ...
beebeechan 發表於 2022/12/29 21:45

咁熟呀?教下我,點解一本聖經可以分裂到咁多個教派出黎丫。
今日啲教派分家唔一定係解經。
有時係A牧師唔妥B牧師。c圈子同d圈子唔岩牙。 ...
beebeechan 發表於 2022/12/29 23:10

開名啦~
高級模式 | 發新話題
換一個