返回列表 回覆 發帖

外國傳教士究竟在中國做了什麼見不得人的壞事?

如果有基督教徒夠膽狡辯話冇這些事,

今天被爆的新聞幾千萬單被基督教滅族殺的小孩,
leefeng 發表於 2022/12/21 02:34

這些屎料出自那所茅廁??

在教堂的引誘下,暗地裡拐賣中國幼童。
上流寄生族 發表於 2022/12/21 02:26

講野唔很使經大腦,因為你根本無腦
教士拐賣兒童?誰會是買家?
晚清年代,有甚麼洋人家庭願收養農村辟壤的「可愛」兒童?

傳教士真係「拐」咗好多兒童

教士百般虐待
真係恐怖的教 ....................
昊暠昺 發表於 2022/12/22 10:33

你既無知。。。。。更加恐佈

人地帖主都話明:
有難以證實的傳聞,說傳教士迷拐人口,挖眼剖心,配製洋藥,或利用器官用來照相之用。

今日聽來,嘲笑無知,怎會發生?

慘得過你還拎嚟信以為真
所以,大清王朝早於1811年(嘉慶十六年)就訂明《西洋人傳教治罪專條》:

西洋人有在內地傳習天主教,私自刊刻經卷,倡立講會,蠱惑多人及旗民人等向西洋人轉為傳習,並私設名號,煽惑及眾,確有實據,為首者擬絞立決;其傳教煽惑,而人數不多,亦無名號者,擬絞監候;僅止聽從入教,不知悛改者,發往新疆給額魯特為奴,旗人消除旗檔;如有妄布邪言,關係重大,或符咒蠱惑,誘污婦女,並誑取病人目睛等情,仍臨時酌量,各從其重者論。至被誘入教之人,如能悔悟者,於遣罪上減一等,杖二百,徒三年;並嚴禁西洋人不許在內地置買產業,其失察西洋人潛住境內並傳教惑眾之該管文武各官,交部議處,纂入律例通行。
抽刀斷水 發表於 2022/12/22 10:27

這條例,不是禁止洋人傳教
係禁止漢人,旗人信教
但对于所有这些启示——包括本月的宾夕法尼亚州 大陪审团报告 关于教会如何隐藏数百名牧师的罪行
leefeng 發表於 2022/12/22 12:54

呢到講緊晚清時傳教士,你就無喇喇係到玩「賓州」。
大家動下腦筋,就很容易看出照片背後的故事。

即是你這裡的「背後故事」,皆是你的「腦筋」。。。是真相嗎?
不如你科學啲啦,指出我既推論有何問題,大家將固有既立場放埋一邊,一齊研究下。那兩張照片中的兒 ...
抽刀斷水 發表於 2022/12/23 00:40

虧你有臉同我講「科學」
唔知科學點樣量度臉容:眼, 咀既角度來定義為

烚熟狗頭

木無表情

愉快....

有問這位姐姐是在痛苦, 還是大樂中?

上幾代人一影團體相都習慣咗木口木面, 唧都唔笑....即使是大喜日子都係咁
圖中好多人笑緊喎,你再搵個幅啦。
抽刀斷水 2022/12/23 09:48 提交

世事無相,相由心生,可見之物,實為非物,可感之事,實為非事。
咁你响九樓貼相做乜鬼呢?口裡說不,身體卻很誠實。
抽刀斷水 發表於 2022/12/24 00:47

猶如警察手上的鎗,可以用來保護人,維持法紀
同一枝鎗,落入魔警手上可以變成犯法工具。
所以,在乎人如何用,不是鎗的問題。

9樓的。。是善用相。
我睇得出你貼相原意係希望為外國傳教士洗脫拐賣兒童既嫌疑,可惜經我們仔細分析相片後,你就改為「 ...
抽刀斷水 發表於 2022/12/24 13:03

係我睇警察既配鎗係用嚟維持法紀
你就話佢地係用枝鎗嚟打壓民主。

是黑曱甴,還是烈士呢
回覆  beebeechan

你如果咁有法治精神,當年中國禁教,傳教士仍進行地下傳教活動,
抽刀斷水 發表於 2022/12/25 00:49

係囉, 「進行地下傳教活動」,, 不影響唔願信既人喎, 至少無霸住條大街堵路逼人聽佢地五大訴求...
唔認同既就淋油燒你.... 呢啲先要執法
吓?法律嚴格規定不可進行不符合三自精神的地下傳教活動架喎,你唔係好有法治精神架咩? ...
抽刀斷水 發表於 2022/12/25 14:45

「不符合三自精神」不是神的律, 甚至是對抗神的律法。

宗徒大事錄第四章, 大司祭經師們捉了伯多祿, 若望.....要他們:
遂叫了他們來,嚴令他們絕對不可再因耶穌的名發言施教。

伯多祿回應:
伯多祿和若望卻回答說:「聽從你們而不聽從天主,在天主前是否合理,你們評斷罷!
因為我們不得不說我們所見所聞的事。」

傳教, 没有作奸犯科, 違背一般人的良知

日光之下無新事, 今日社會種種事, 早在經上給寫過了.
你查下字典先啦:

科,法律條文。「作姦犯科」指為非作歹,違法亂紀。

違反國家明文規定既傳教行 ...
抽刀斷水 發表於 2022/12/29 12:44

用你既方法來定乜係作奸犯科, ..即係歷史上所有革命, 起義, 遊行...黃屍....都係作奸犯科
包括我哋既國父孫中山...違法亂紀。
字面就梗係咁解啦,呢個方法係字典定,唔係我定。

教埋你呢句:勝者為王,敗者為寇。 ...
抽刀斷水 2022/12/29 22:10 提交

乜你都知有啲時候係唔可以用字面睇架咩
勝者為王,敗者為寇。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/12/29 22:10

邪惡當王時該怎樣算?
論語:危邦不入,亂邦不居。天下有道則見,無道則隱。

呢方面聖經 ...
抽刀斷水 發表於 2022/12/30 09:43

孔子年代, 七國咁亂, 各王自擁小山頭, 各據一方。 為官尚可以東家唔打打西家。 百姓自由行。

今日你唔like特衰政府就唔可以話鐘意移民去邊都得, 出個門都要簽証 (之前仲要健康碼)
今日係閂埋門打仔, 所以先要五大訴求

你個比喻一啲都唔岩
高級模式 | 發新話題
換一個