返回列表 回覆 發帖

[凡事感恩] 過唔到2022年 息了地上勞苦

榮休教宗本篤十六世離世 終年 95 歲

2022年12月31日週六 下午5:46

綜合外媒報道,榮休教宗本篤十六世(Benedict XVI)今日離世,終年 95 歲。梵蒂岡今天曾指,本篤十六世病情穩定,睡眠狀況良好,曾參加在臥室舉辦的彌撒。

本篤十六世是中世紀以來首位退位教宗,身體狀況早前虛弱,全球天主教徒均為他祈禱。天主教教宗方濟各(Pope Francis)早前透露,本篤十六世「病得很重」,呼籲人們為他祈禱,亦有到他居住的修道院拜訪。

本篤十六世在德國出身,原名約瑟夫.拉辛格(Joseph Ratzinger), 2014 年因健康為由辭去教宗職位,是 1415 年以來首為退位教宗,隨後搬到一座修道院繼續生活。

梵蒂岡今年 8 月發布本篤十六世最後一段公開影片,本篤十六世身體虛弱,需戴著助聽器,沒有說話,雙眼有神。

https://hk.news.yahoo.com/%E6%A6 ... D%B2-094650318.html
我想搞清楚個concept,先去話你父母、我父母、你仔女、我仔女。

你認為息了地上勞苦,得享永生,是應該屬於不幸事件麼?

還是,你由此至終都不相信會有永生?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
又即咁, 老豆要出差三, 五年先返嚟。 雖然知道老荳會返嚟,
離開時都唔會係太開心既事嚟。
呢啲正常既 ...
beebeechan 發表於 2023/1/2 22:24

不當比喻地遊花園,對釐清問題並無任何幫助。不如你直接回答啦:你認為息了地上勞苦,得享永生,是應該屬於不幸事件麼?
答案, 你返去個「花園」到搵喇。
beebeechan 發表於 2023/1/3 13:01

答案:你由此至終都不相信會有永生。
比喻中, 亞女都信老荳係會返嚟架喎
不過, 仲係苦口苦臉喎
beebeechan 發表於 2023/1/3 23:07

你成日又比喻又盛,其實你想講咩呢?你仲信唔信有永生架?
回覆 19# beebeechan

你最叻就係將自己比喻為耶穌啦,幾時得閒釘下十字架畀大家見識下。
歹尔

基督教,至中意诬陷佛教,锁已【所以】就
……紧系
……耿系
……梗系
……………………硬系
… ...
下流寄生虫 發表於 2023/1/5 00:14

陳版友自比佛陀耶穌,我看若干程度已走火入魔了。

他將前教宗之死視為不幸,我一直以為他不相信有永生,現在反覆思量,發現尚有一個可能性,就係他認為前教宗不符合資格上天堂得永生,要落地獄受苦,那當然是不幸啦。

陳版友可能不自覺,他幻想自己已升格為最後審判者了。
咁出席喪禮既嘉賓咪應該要笑口噬噬、載歌載舞囉?
beebeechan 發表於 2023/1/5 19:21

按教義教徒一般都可以上天堂得永生,前教宗就永硬生啦駛你判?非教徒都可以,我就唔明基督教喪禮就點解唔可以笑口噬噬、載歌載舞,係咪有啲別有用心既分裂分子响度煽動不幸情緒,鼓吹一眾教徒質疑正統教義?

父親葬禮 女兒穿孝服載歌載舞

江蘇淮安一段女兒身穿孝服(1)在父親葬禮上跳廣場舞的影片,引發網民質疑︰「人都去世了還這麼歡樂、這麼做不合時宜(2)。」網傳影片顯示,在一輛流動舞台車上,八個大媽站成兩排跳起了廣場舞。只有七名大媽穿上統一的藍色表演服,另外一名大媽穿着黑色的衣服,身上和頭上都戴着孝白布。

女子的行為卻遭到不少網民的質疑,不過家屬稱,這是當地習俗,也是死者遺願。據家屬許先生介紹:去世的是自己外公,舞台上是自己五十五歲的母親,有這樣的表演一方面是因為外公去世前說想看母親跳舞,另一方面,外公是七十六歲去世,屬於喜喪。

https://stedu.stheadline.com/sec ... C%E8%BC%89%E8%88%9E
陳版友認為前教宗逝世屬不幸事件,綜合分析可能性如下:

1. 他認為從來都沒有「永生」狀態的存在(認為這是一個神話故事,陳版友根本是假教徒)
2. 他認為前教宗不符合資格得享永生(可能得悉第一手內幕消息,例如包庇性侵事件)
3. 他認為進入永生狀態是不幸的(顛覆傳統基督教倫理和價值觀,可能屬於異端思想)

我都唔知點幫你添~
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
就這一句說明在喪禮上歡樂跳舞, 不是社會上一般都視為正常的行為…
beebeechan 發表於 2023/1/6 13:05

非教徒的喪禮上歡樂跳舞當然唔正常啦,應該衷惜死者要落地獄受苦丫嘛。

但教徒要上天堂都話係不幸,咁又可以點演繹呢?
所以話你一反基就智商跌
既然係「非教徒」,, 點解又嚟信「死者要落地獄受苦」先? ...
beebeechan 發表於 2023/1/6 22:29

十八層地獄你無聽過咩?你以為「地獄」被基督教patent咗呀?
陳版友認為前教宗逝世屬不幸事件,綜合分析可能性如下:

1. 他認為從來都沒有「永生」狀態的存在(認為這是一個神話故事,陳版友根本是假教徒)
2. 他認為前教宗不符合資格得享永生(可能得悉第一手內幕消息,例如包庇性侵事件)
3. 他認為進入永生狀態是不幸的(顛覆傳統基督教倫理和價值觀,可能屬於異端思想)
抽刀斷水 發表於 2023/1/6 10:33

眼見陳版友言辭閃爍,欲言又止,我在第2點可能性中,想到一個驚人可能性:

陳版友正是當年被前教宗孌玩的眾多男童之一

咁佢就順理成章認為「前教宗不符合資格得享永生」了,但又好難向其他人交待佢既理據。

謎底終於解開了。
唔知在公審判時會唔會播返你睇住AV打非基既視頻出嚟呢?
(天使聖神同你錄影咗?) ...
beebeechan 發表於 2023/1/7 21:57

你唔好話畀我聽,你認為神職人員齋睇AV唔打下話?

點都好啦,好過搞人地啲細路啦,不過最好就閹鬼咗佢地啦。
第日公審時睇下你打得多定係嗰啲神父打得多喇。
佢打, 你又打......咁你就唔好話人打係傷風敗德(要閹), 你打就係生理需要, 唔係咁大罪
beebeechan 發表於 2023/1/8 03:53

我無搞過細路喎,又無聲稱禁慾。

唔想閹?不如就爽爽快快咁認咗佢,取消禁慾,容許神職人員婚前性行為,不再話A片係色情惡魔。成日响教徒面前做戲,一臉道貌岸然,咪又係响度搞細路、搞修女、匿埋打飛機?咁做戲唔攰架咩?

教廷肯咁做,我立即撤回閹割神父方案。
倡禁慾的宗教不止基督教神職人員:

佛教認爲,世界有五欲,而淫慾是其首要,正如《楞嚴經》說“淫心不除 ...
beebeechan 發表於 2023/1/8 23:38

講咗好多次了,閹割神父方案並非一項懲罰的方案,仍係各神父出力挽救整個教會聲譽既方案。

佛教有性侵,但人地公關做得好,信徒好快忘記,你又唔羨慕得咁多喎。

唔止道教有房中術,印度教都有性力派和tantric sex,佛教都有雙修雙身,呢啲本來就係上天賜給人類享用既樂趣,做乜要壓抑咁違反自然呢(或者話違反天主既恩賜)?

點都好過搞人細路,強逼他人咁賤格丫。
你唔好識少少扮代表哩

正宗既印度教係講「梵行」, 即清淨的行為(當中包禁慾, 不淫, 因視男子洩精為靈氣消 ...
beebeechan 發表於 2023/1/9 01:14

又想傾正宗/非正宗呀,又係咪正邪之辯?之前咪同你探討過囉,咁快又唔記得了?
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=14782
其實, 人類只為「爽爽」而扑野, 剔走「生育繁殖」的部份, 才是「違反自然」呢?
由此, 更會衍生出邪惡的事 ...
beebeechan 發表於 2023/1/9 01:20

仲生?大自然就快被人類玩死喇,禁慾唔work就避孕啦,咁先符合自然。
同當地既人生得多無關
beebeechan 發表於 2023/1/9 12:27

當地人生得多就梗係無關啦,講緊全個地球既人口嘛:
現代氣候危機,都是人太多的錯?
係提醒你唔好用少數來代表大多數:
beebeechan 發表於 2023/1/9 12:26

你自己講房中術先,乜你認為道教人士修房中術係大多數咩?
佢哋唔夠伊斯蘭好生養, 就快會冇咗demographic dividend
,at%202.6%20children%20per%20woman. ...
沙文 發表於 2023/1/9 11:19

呢個係重點,無得駁,但本聖經無理由預言到天主教徒唔夠穆斯林好生養下話?
高級模式 | 發新話題
換一個