返回列表 回覆 發帖

[凡事感恩] 過唔到2022年 息了地上勞苦

又無聲稱禁慾。

.
抽刀斷水 發表於 2023/1/8 15:56

世上又有乜宗教信仰叫人儘管縱慾既呢?

禁慾....更不是單指色慾架喎
又無聲稱禁慾。

.

倡禁慾的宗教不止基督教神職人員:

佛教認爲,世界有五欲,而淫慾是其首要,正如《楞嚴經》說“淫心不除,塵不可出. ”如果要脫離六道輪迴趨入涅槃,必須斷掉淫慾

聲稱禁慾又有性醜聞的亦不止天主教神父:

惡狼住持!4至15歲小和尚全都性侵不放過…還自拍留念
https://tw.news.yahoo.com/%E6%83%A1%E7%8B%BC%E4%BD%8F%E6%8C%81-4%E8%87%B315%E6%AD%B2%E5%B0%8F%E5%92%8C%E5%B0%9A%E5%85%A8%E9%83%BD%E6%80%A7%E4%BE%B5%E4%B8%8D%E6%94%BE%E9%81%8E-%E9%82%84%E8%87%AA%E6%8B%8D%E7%95%99%E5%BF%B5-024105864.html

兩亞裔女控年幼時 遭受橙縣和尚性侵
https://www.singtaousa.com/2022-12-09/%e5%85%a9%e4%ba%9e%e8%a3%94%e5%a5%b3%e6%8e%a7%e5%b9%b4%e5%b9%bc%e6%99%82-%e9%81%ad%e5%8f%97%e6%a9%99%e7%b8%a3%e5%92%8c%e5%b0%9a%e6%80%a7%e4%be%b5/4352747

方丈性侵、嫖妓、生子、占寺產…大陸佛門 怎麼這麼不清淨
https://theme.udn.com/theme/story/6775/3311912

马来西亚佛教界著名法师释照亮被爆性侵丑闻,令信众震惊
https://ishare.ifeng.com/c/s/7jbxKFB2N1J

和尚也會「成日响教徒面前做戲,一臉道貌岸然,咪又係响度搞細路、搞女」
為甚麼你只說要閹神父, 和尚要不要閹?

處處只針對天主教.....實在是被傳媒牽著鼻子走的互聯網資訊奴!
以為已盡知一切,實在是不知天下事。
又無聲稱禁慾。

.

怪唔知你咁鍾意道教喇, 佢無叫禁慾, 仲有可修「房中術」
唔止道教有房中術,印度教都有性力派和tantric sex,佛教都有雙修雙身,呢啲本來就係上天賜給人類享用既樂趣,做乜要壓抑咁違反自然呢(或者話違反天主既恩賜)?

抽刀斷水 發表於 2023/1/9 00:17

你真唔識聖經道理,
禁慾唔係禁性....
創世紀第一章已講:造了一男一女。
28天主祝福他們說:「你們要生育繁殖,充滿大地,治理大地,管理海中的魚、天空的飛鳥、各種在地上爬行的生物!」

男不扑女, 點生育?

邪惡的,只是婚姻以外的扑野, 不為生育的扑野......
講咗好多次了,閹割神父方案並非一項懲罰的方案,仍係各神父出力挽救整個教會聲譽既方案。

佛教有 ...

歪理, 講千次都仲歪理囉
佛教都有雙修雙身

咁睇你信邊種佛囉..

佛門都有幾隻牌子架..禪佛就話雙修佛係外道嚟
印度教都有性力派和tantric sex,

你唔好識少少扮代表哩

正宗既印度教係講「梵行」, 即清淨的行為(當中包禁慾, 不淫, 因視男子洩精為靈氣消耗)
上天賜給人類享用既樂趣,做乜要壓抑咁違反自然呢

其實, 人類只為「爽爽」而扑野, 剔走「生育繁殖」的部份, 才是「違反自然」呢?
由此, 更會衍生出邪惡的事
係嘅。所以貴教應該規定扑嘢時雙方必須互咬至見紅以達致扑嘢之痛苦,如果您唔怕痛而都肯生育繁殖,咁就最自 ...
沙文 發表於 2023/1/9 01:42

乜你老婆生仔時你都痛架咩?
肉緊起上黎捉住我隻手係咁噬落去,爭尐連醫生都咬埋
沙文 發表於 2023/1/9 02:40

你哋玩3P 架?

所以貴教應該規定扑嘢時雙方必須互咬至見紅

BTW, 講開呢就發現, 貴教規矩好多甩漏,
天主話明: 「我要增加你懷孕的苦楚,在痛苦中生子;

但係聖教會並 ...
沙文 發表於 2023/1/9 04:32

依處罰原祖及其子孫的判詞而言,天主並無意禁止,亦未曾禁止人們尋求和利用萬物的富源,逐漸發揚文化,使此世的生活比較舒適而優美,并減輕勞作、困倦和痛苦,以及疾病與死亡。一言以蔽之,天主並未曾禁止人「統治大地」。

創世紀三章也說:「因為你聽了你妻子的話,吃了我禁止你吃的果子,為了你的緣故,地成了可咒罵的;你一生日日勞苦才能得到吃食。地要給你生出荊棘和蒺藜,你要吃田間的蔬菜;你必須汗流滿面,才有飯吃,

那豈非用農藥抑制野草, 用機械耕作...都是違背上主旨意?

現在耕作, 少了不少汗流滿面, 荊棘和蒺藜
教會又要立法禁用農藥機械?
依處罰原祖及其子孫的判詞而言,天主並無意禁止咁人用袋袋爽爽, 亦未曾禁止人們尋求和利用human resources ...
沙文 發表於 2023/1/9 06:42

使用農藥機械耕作, 增加糧食....益處多過壞處...也没有引出道德問題

用袋袋, 不用負上繁殖的責任, 使人更迷於爽爽....(尤其爽過後肚子大了.....又不想做老豆老母)
又想傾正宗/非正宗呀,又係咪正邪之辯?之前咪同你探討過囉,咁快又唔記得了?
...
抽刀斷水 發表於 2023/1/9 09:42

係提醒你唔好用少數來代表大多數:

印度教都有性力派和tantric sex
,禁慾唔work就避孕啦,咁先符合自然。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/9 09:44

不過...漏咗下半截: 避不成功........就殺掉!
(呢個就係衍生出既邪惡果子)
仲生?大自然就快被人類玩死喇,禁慾唔work就避孕啦,咁先符合自然。 ...

#54 批得你無錯...好多野你以為知咗, 實在又是不知。

「仲生?大自然就快被人類玩死喇」你以為大自然被破壞係因為人口太多咩?

以亞瑪遜雨林被破壞程度, 不是因當地小農戶要開墾喎.
主要係被大企業開發為牧埸(供應麥當奴做漢堡飽), 砍木, 採礦。

唔係小農民用嚟種口糧糊口既。大大既農埸, 人都無個

同當地既人生得多無關。
仲生?大自然就快被人類玩死喇,禁慾唔work就避孕啦,咁先符合自然。 ...

你以為貧窮係因為人口太多, 養唔起?

印度, 中國..係人口多的數一數二國家

中國, 印度國民平均收入又已擺脫了貧窮線上, 存在的貧窮人口是因財富不均, 不公平社會制度, 剝削所至。

這個網頁提供了十個引至貧窮的原因:
10 Common Root Causes of Poverty
https://www.humanrightscareers.com/issues/root-causes-of-poverty/

没有一個是說人口太多, 生得多。
有云要帶眼識人,
現在也有要帶腦上網
你自己講房中術先,乜你認為道教人士修房中術係大多數咩?
抽刀斷水 發表於 2023/1/9 14:38

哦...原來係都明唔可以以少概全既
只係一到反基(反天主教)時先特登唔記得

(我以為性侵孌童既神父係大多數添)
當地人生得多就梗係無關啦,講緊全個地球既人口嘛:
抽刀斷水 發表於 2023/1/9 14:37

你成日有文就唔讀內容, 只顧標題

全文都是話破壞環境的原兇是發達國家的消費。
而這些發達國家人口又是遞減中...政府都是在鼓勵多生育啵

破壞環境, 生態失衡.....因為「生得多」, 只係一個錯角
佢哋唔夠伊斯蘭好生養, 就快會冇咗demographic dividend
,at%202.6%20children%20per%20woman. ...
沙文 發表於 2023/1/9 11:19

乜demographic dividend 係因為「生得多」先有咩
高級模式 | 發新話題
換一個